Installateur uit de provincie Overijssel

Geplaatst op 04 september 2023 door Redactie

In de septemberuitgave van Installatie Totaal magazine vertelt Peter Hartendorp van HM Installaties uit Enschede over zijn bedrijf. „We zijn als totaalinstallateur zowel op de zakelijk markt als bij particulieren actief. We bestaan inmiddels dik 25 jaar. Ons team bestaat uit 25 medewerkers. We werken voornamelijk in en om Enschede. Hier hebben we veel vaste klanten waar we ons sinds jaar en dag huisinstallateur mogen noemen.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „In mijn jeugdjaren was ik al geïnteresseerd in elektrotechniek en elektronica. Je kunt wel zeggen een ware hobbyist. Vanuit die interesse ben ik de techniek in gegaan om eerst als monteur en later als servicemonteur aan de slag te gaan. Na circa 7 jaar praktijkervaring opgedaan te hebben, ben ik mijn eigen installatiebedrijf gestart.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste kennis aan boord hebt, zodat je kunt leveren wat door de klant gevraagd wordt.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Wij bouwen voor een aantal disciplines specialisme op, bijvoorbeeld warmtepompen, maar we houden ons brede dienstenpakket wel vast. We streven ernaar om in te spelen op de huidige ontwikkelingen, zodat ons bedrijf een sterke positie in de markt kan behouden.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. De ontwikkelingen gaan hard. Hoe houdt u uw kennis up-to-date? „Bij ons zijn daar warmtepompen een voorbeeld van. Deels bouwen we ervaring op door het simpelweg te doen. Daarnaast bieden de leveranciers ondersteuning door cursussen en trainingen op locatie waardoor we de kennis van onze monteur op peil brengen en houden.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „De trend waarmee we voornamelijk te maken hebben, wordt beïnvloed door de energietransitie. Gasvrij wonen, dankzij het gebruik van warmtepompen, airconditioners en zonnepanelen, is dit jaar de meeste gestelde vraag. Zakelijk zie je dat bij bedrijfspanden verbetering van het energielabel een belangrijke rol speelt. Ook hier is installatietechnisch veel werk aan de winkel.”

Van het gas af is een hot item. Hoe pakt u dit aan? „Voor elk pand en elke woning maken we een maatpak. We willen als bedrijf kwaliteit leveren. Daardoor moet je soms ook nee durven te verkopen als het object niet geschikt is. Vooral de particulier is op het vlak van warmtepompen een leek. Hierdoor kost het veel tijd om samen met de klant tot een uiteindelijk plan te komen.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen veranderd is? „Ja. De sterk gestegen gasprijs is daar vooral de oorzaak van. Voor de gehele branche is dit allemaal wel in een mooie stroomversnelling gekomen.”

De laatste tijd is een paar keer in het nieuws geweest dat er brand was in woningen met zonnepanelen. Is er een verband tussen de zonnepanelen en de brand, denkt u? „Ons bedrijf legt zelf nauwelijks zonnepanelen, dat besteden we uit. We zijn wel gespecialiseerd in het AC-deel, vanaf de omvormer tot de groepenkast. Het valt ons wel op dat er veel onwetendheid is bij het installeren van zonnepaneel-pakketten. Er zijn veel bedrijven actief in de markt die niet altijd beschikken over de juiste kennis. Verplichte certificering zou veel installatiefouten kunnen voorkomen.”

Hoe ziet u de ontwikkeling van de energietransitie? „Volgens mij zijn we nog maar net begonnen, er moet nog heel veel werk worden verzet.”

Hoe kan de installateur de particulier het beste adviseren op het gebied van duurzame keuzes? „Wij adviseren altijd eerst om te kijken waar onnodig energie verloren gaat, vaak is dat toch de schil van de woning. Wat je niet nodig hebt, hoef je niet op te wekken. Als de eerste stapjes zijn genomen kun je kijken naar de duurzame mogelijkheden om het verbruik verder omlaag te krijgen.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „Ja en nee. De technische mogelijkheden van installaties zijn tegenwoordig enorm. Daarentegen zijn bijvoorbeeld een buitenkraan, dakgoot, riool, waterleiding en een wandcontactdoos gewoon traditioneel werk gebleven.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Wij hebben het geluk dat we een stabiele organisatie hebben met een gezonde mix aan monteurs op de verschillende vakgebieden. We hebben leerwerktrajecten die we hebben kunnen vullen met een aantal jonge mensen die graag in de techniek aan de slag willen. Voor die ene echt goede vakman hebben we zeker plek.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „De diversiteit in de techniek is elke dag een uitdaging. Mooie installaties maken met een leuk team doet het altijd goed. Wij doen over het algemeen geen repeterend werk, hierdoor heb je veel verschillende werkzaamheden en blijft het leuk.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Dat is een lastige. Van vroeger uit heeft het loodgietersvak niet veel charme. Ik denk dat jongeren niet weten wat het vak te bieden heeft en welke uitdagingen er zijn. Oriënterende techniekstages in het voortgezet onderwijs zouden daar aan kunnen bijdragen.”

Welke vakbeurs vindt u het interessantste om te bezoeken? „Dat is voor ons absoluut Hardenberg, mooie compacte beurs waar veel fabrikanten noviteiten showen.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen jaren veranderd? „Hardenberg is eigenlijk een beurs die al jaren dezelfde opzet heeft. Ik mag er graag een rondje maken.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement