Installateur uit de provincie Noord-Holland

Geplaatst op 04 januari 2023 door Redactie

Jako Langeveld uit het Noord-Hollandse Castricum vertelt in de decemberuitgave van Installatie Totaal over zijn bedrijf O.I.T. Technisch Installatiebureau en over nieuws in de markt. Het bedrijf is al meer dan 40 jaar actief in Castricum. „We zijn een totaalinstallateur”, zegt Langeveld. „We houden ons bezig met alle disciplines binnen de installatietechniek, zowel E als W.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Dat was eigenlijk geen kiezen. Vroeger deed je wat je vader ook deed. Ik ben ermee opgegroeid. Vanaf mijn zestiende mocht ik mee de bouw op. Ik ben nu 53 jaar. Ik zit dus al 36 jaar in het vak.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Een goede installateur moet met meer bezig zijn dan alleen zijn eigen vakgebied. Hij moet de vraag van de klant in zijn totaliteit bekijken en ook durven om er expertise bij te halen. Denk aan een aannemer als dat bijvoorbeeld nodig is voor het verbeteren en verduurzamen van een woning. Een installateur moet het complete verhaal zien.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „We zijn de laatste 10 jaar bezig met het elektrisch laden van auto’s en boten. We ontwikkelen laadoplossingen en specialisaties om alles te elektrificeren. Steeds meer bedrijven gaan rijden met elektrische vrachtwagens. Wij bieden laadpleinoplossingen.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Jullie hebben al een heel pakket aan duurzame producten. Wordt dit pakket nog verder uitgebreid? „We hebben al tien jaar zonnepanelen. Dat is een product dat goed doorloopt. En steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp.”

Het verlagen van de stookkosten is een hot item tegenwoordig. Hoe pakt u dit aan? „We kijken eerst naar isoleren. Maar het advies doen we niet zelf. Daarvoor hebben we een samenwerking met stichting CALorie uit Castricum. Deze stichting werkt samen met de gemeente. Als mensen willen verduurzamen dan maakt stichting CALorie een energiescan. Hiermee komen ze bij ons en dat werken we samen uit. Het is goed om mensen om je heen te verzamelen waarmee je samen aan plannen kunt werken. En de nieuwste techniek zijn de pvt-panelen die we nu aanbieden. Deze hybride systemen wekken elektriciteit en warmte op.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen stijgt nu de energieprijzen steeds hoger worden? „Deze zomer was dat heel hot, maar we zien nu dat mensen momenteel meer op hun geld zitten. Maar dat is vandaag. Morgen kan het weer anders zijn. Mensen laten zich een beetje bang maken door het nieuws. Het komt ook omdat de overheid nu het energieplafond heeft. Er is geen duidelijke visie. Wat Poetin doet, daar wordt op gereageerd. Dat is de marktsituatie. Daarom ben ik blij dat wij een klein bedrijf zijn. Wij kunnen snel schakelen.”

Hoe kan de installateur de particulier het beste informeren op het gebied van energiebesparing? „Mooi dat we de verbinding hebben met stichting CALorie. Die geven de particulier goed advies.”

Merkt u iets van de huidige economische situatie? Bijvoorbeeld zijn materialen/onderdelen schaarser geworden? „De schaarste is voorbij. Nu gaat alles weer lopen en zijn materialen en onderdelen mondjesmaat weer leverbaar. Maar wij hebben er niet veel last van gehad. We hebben meer werk dan dat we aankunnen. In coronatijd wilde iedereen het huis aangepast hebben. Nu zijn we druk met de klein zakelijke markt, want bedrijven geven weer geld uit. Ze willen verder met hun werkzaamheden. Bedrijven investeren in elektrische auto’s. Daar moeten aanpassingen voor komen. We leveren iets nieuws en dat zijn Zappie laadpalen van Myenergi uit het Verenigd Koninkrijk, die geschikt zijn voor dynamisch laden. De ANWB heeft dynamische prijzen die continu variëren op elk moment van de dag. Er is ook een dynamische warmtepompregeling die kijkt naar de stoomprijs op een bepaald tijdstip. En afhankelijk van de prijs gaat de warmtepomp aan of uit. Zo heeft de gebruiker altijd de laagste prijs voor stroom. Dit hebben we zelf ontwikkeld. Er is bij mijn weten nog geen ander bedrijf dat zo dynamisch elektriciteit kan aansturen.”

De ANWB verkoopt dynamische stroom aan leden. Wij spelen daar op in door apparatuur uit te zetten. De laatst tien jaar is de loodgieter meer een programmeur en een technicus geworden.

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend tekort aan goed opgeleide vakmensen? „Ik wil liever niet al te veel personeel, want dan moet je je met het management bezig houden. Ik vind het leuk om zelf dingen te onderzoeken en te maken. Ik ben een technicus. Daar ligt mijn hart.

Sluiten de opleidingen goed aan bij de praktijk? „We leiden onze mensen zelf op. Met praktijk en theorie gaat dat goed. Er zijn nog geen scholen waar ze laadpalen hebben om mee te oefenen. We streven er altijd naar om de nieuwste technieken te hebben, en die zijn op scholen nog niet aanwezig.”

Welke opleiding heeft u zelf gehad? „Ik heb mts-elektrotechniek gedaan en in de avonduren de gas- en wateropleiding.”

Welke vakbeurs vindt u het interessantst om te bezoeken? „De ISH en Mostra. Dat zijn de megabeurzen. Die zijn mooi. Het leukste zijn de kleintjes waar je elkaar ontmoet. Rondom de hallen staan vaak de startups. Dat zijn mensen die met hun passie bezig zijn om iets op de markt te zetten. Die hebben vaak net de kleine niche dingen, dat is leuk en daar kan ik wat mee. Bijvoorbeeld een vader en zoon die een handeltje hebben en iets aan de man brengen waar we nog niet over nagedacht hebben of een universiteit die met scholieren iets nieuws bedacht hebben. Ik ben altijd op zoek naar verrassende oplossingen.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen jaren jaar veranderd? „De grote spelers zijn wel rustiger geworden. Het is niet meer zo massaal en megagroot, meer back to basic. Maar ik denk dat het wel weer snel gaat groeien.”

O.I.T. Installatie Techniek
Koningin Wilhelminalaan 47
1901 DM Castricum
T+31(0)251 - 650 724
www.oit.nl
www.calorieenergie.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement