Installateur uit de provincie Noord-Holland

Geplaatst op 03 november 2022 door Redactie

Joris Tigelaar uit Amsterdam vertelt in deze uitgave over zijn bedrijf ‘De Nette Loodgieter’, en wat hem bezighoudt in de installatietechniek. „Ik zit in het klein burgerwerk in Amsterdam en doe korte klussen voor particulieren. Daar is veel werk in te vinden. Het merendeel kan ik op mijn transportfiets af. Dat scheelt de klant weer de doorberekening van parkeerkosten. Ik vind het ook imagotechnisch weer helemaal van deze tijd: op de fiets door de stad, net als vroeger de jongens van het GEB (Gemeentelijk Energie Bedrijf).”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Er is altijd genoeg werk en de klandizie is heel divers. Dat houdt het werken leuk. Steeds een andere omgeving en nieuwe mensen.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Een goede installateur werkt zorgvuldig en rustig. Technisch gezien kent hij het verschil tussen ‘goed’ en ‘beter’. Het heeft allemaal met inzicht te maken. Op het punt van ‘eer hebben van je werk’ zal een goede installateur altijd de juiste materialen en de gepaste gereedschappen hanteren.”

Waarom noemt u uzelf de Nette Loodgieter? „Ik voer deze naam zodat de klant een bepaalde standaard mag verwachten. Dat heeft alles te maken met overlastbeperking. Daarmee bedoel ik: binnen de planning blijven, geen radio aan, niet in het zicht gaan staan roken en de buren vriendelijk en beschaafd te woord staan als ze een vraag stellen. Verder is ‘De Nette Loodgieter’ ook gewoon voor iedereen een makkelijk te onthouden naam wat voordelen geeft in termen van marketing & promotie.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Zelf groei ik toe naar verenging van het dienstenaanbod. Ik houd mij minder bezig met installatiewerk waarbij er een raakvlak is met elektra. De directe aanleiding daarvoor is dat de elektra-infrastructuur in Amsterdam ver beneden peil is. Maar voor trouwe klanten blijf ik alles aanpakken.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders: hoe blijft u up-to-date? „Duurzaam? Goede merknamen en degelijke materialen zijn duurzaam. Ik laat het aan de klant of die daarvoor wil betalen. De nieuwste technologische ontwikkelingen zijn niet duurzaam, die zijn experimenteel.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Op dit moment is de trend dat de kosten van materialen maar constant worden verhoogd. De trend is steeds meer plastic en steeds meer elektra: geen goede ontwikkeling.”

Merkt u iets van de oorlog in Oekraïne? Bijvoorbeeld zijn materialen/onderdelen schaarser geworden? „Oekraïne niet, China wel. Onze eigen groothandels en leveranciers moeten echt even in heel rap tempo gaan bijleren of anders voorspel ik dat er een groot aantal op omvallen staat binnen de komende 5 jaar. Minder managers en meer technisch geschoolde mensen, alstublieft.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Dit is een heel belangrijke vraag die u hier stelt. Over ‘schreeuwend gebrek’ hoort u mij niet, maar binnen 10 jaar gaat de oudere generatie met pensioen en dan zal Nederland meemaken dat het probleem veel breder is dan simpelweg een allround loodgieter weten te vinden. Een goeie dakwerker, elektricien of schilder wordt evenwel een veel groter probleem. Installatiewerk is nog leuk om te doen, tenminste je zit droog, bakkie koffie erbij, geen overdreven gevaarlijke situaties. Maar die lui werken de helft van de tijd onder zware omstandigheden. Welke jeugd heeft daar nog zin in? Wat maakt dan een vakman? Ervaring! Hoe leid je dan vakmensen op? Door de jongere generatie de ruimte te geven om veel te oefenen en praktijk op te doen. En tegen vergoeding van een salaris. Iedereen zal begrijpen dat daarmee niet het minimumloon wordt bedoeld. Dit extra geld zal uit de zakken moeten komen van zowel de klant als van de bedrijven.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Als je het goed doet? Vrijheid. Zelfstandigheid. Werk maken waar gewone mensen in hun dagelijks leven van afhankelijk zijn.”

Sluiten opleidingen aan bij de praktijk? „O nee! Niet in de verste verte.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Door eerlijke betaling en ruime secundaire arbeidsvoorwaarden. Techniek is serieus werk en bedrijven moeten leren inzien dat het de sfeer en hun verdienmodel ten goede komt als je raddraaiers binnen de proefperiode de deur wijst en tegelijkertijd daarmee je goede mensen beschermt tegen ongelukken. Een goede baan bij een fijn loodgietersbedrijf moet weer iets worden waar je je best voor doet, om die te krijgen en om die te behouden.”

Welke vakbeurs of productinformatiebijeenkomst vindt u het interessantste om te bezoeken? „Ik vind wat Van Walraven organiseert voor zijn trouwe klanten buitengewoon gul en gezellig.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen twee jaar veranderd? „Jawel. De tijd van spielerei is voorbij. Als een vakbeurs het niveau van reclamebeurs weet te overstijgen, dan is het voor de mensen in het veld interessant om daar hun duurbetaalde arbeidsdag aan te besteden.”

De Nette Loodgieter
T +31(0)6 44458914
E joristigelaar@gmail.com

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement