Installateur uit de provincie Noord-Holland

Geplaatst op 30 maart 2022 door Redactie

In de eerste uitgave van dit jaar is Pepijn Schat van Installatiebedrijf Mook en Bakker uit Hippolytushoef aan het woord. Dit bedrijf is in 1977 opgericht door Eddy van Mook en Ton Bakker. De heren hebben van het installatiebedrijf een begrip gemaakt in de gemeente Hollands Kroon. Noord-Hollandse nuchterheid gecombineerd met professioneel vakmanschap zorgde ervoor dat het installatiebedrijf een sterke positie heeft weten op te bouwen bij zowel woningbouwverenigingen, VvE’s, aannemers en projectontwikkelaars als bij vele lokale huishoudens.

In de loop der jaren heeft Piet Schat een steeds belangrijkere rol in het bedrijf gekregen waarbij hij de mogelijkheid heeft gekregen het bedrijf voort te zetten. Inmiddels is ook de oudste zoon Pepijn erbij ingestapt en is er een goede verdeling waarbij de familieleden hun krachten bundelen en het maximale uit de dagelijkse operatie halen.

Jullie zijn een familiebedrijf met een hechte vriendengroep. Hoe uniek is dat? „Er zijn in de installatietechniek ongetwijfeld veel familiebedrijven te vinden. Handigheid en ondernemerschap zit wellicht ook deels in de genen en daarmee zal menig vader opvolging vinden in zijn zoon om het bedrijf voort te zetten. Mook en Bakker is met name uniek door het tweede gedeelte van de vraagstelling. Het feit dat we een familiebedrijf zijn zorgt voor veel vertrouwen in het kunnen van onze medewerkers, maar dat zorgt er ook voor dat iedereen dat vertrouwen waard wil zijn. Er wordt hard gewerkt, collega’s zijn gewend om elkaar te helpen op klussen als dat nodig is en er is een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. Problemen oplossen als je ze tegenkomt en uitdagingen zien in dingen snel en goed oplossen zit er bij iedereen in. Van de jongens van 16 die nog op school zitten en komen meelopen tot onze magazijnmeester van 70: iedereen zet zich vol passie in voor hetzelfde doel. Daarmee werkt er blijkbaar een type mens bij Mook en Bakker dat het zowel tijdens het werk als daarbuiten met een biertje na werktijd goed kan vinden.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek?
„Eigenlijk ben ik er zo ingerold, omdat mijn vader het ook deed en ik altijd mooie verhalen van hem hoorde.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur?
„Oplossingsgericht, nauwkeurigheid en een harde werker.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket?
„We spelen in op veranderingen in de markt zoals de aanleg van zonnepanelen en de installatie van airco’s. De vraag hiernaar is enorm gestegen en zal ook de komende jaren blijven groeien. We zijn echter niet trendgevoelig. We leveren vakwerk en als een nieuwe ontwikkeling in de markt past bij onze filosofie en onze mensen, verdiepen we ons erin en gaan we ermee aan de slag.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis? Of anders: hoe blijft u up-to-date? „Onze monteurs hebben een brede basis aan kennis en ervaring waarop we kunnen bouwen. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze monteurs specifieke opleidingen volgen tijdens hun loopbaan, bijvoorbeeld voor de installatie van de eerder genoemde zonnepanelen en airco’s, maar ook om de kennis van het onderhoud van gastoestellen up-to-date te houden.”

Is er meer vraag naar duurzame producten als zonnepanelen en warmtepompen?
„Absoluut. Alleen is het in de meeste huizen nog niet toe te passen zonder grote aanpassingen te doen aan de woning. Hierdoor kiezen toch veel mensen voor een nieuwe cv-ketel.”

Waar bent u momenteel mee bezig? „We werken veel voor woningbouwverenigingen en aannemers. Daarbij zijn we gespecialiseerd in renovatie en onderhoud. Maar ook voor particulieren in de regio zijn we een bekende naam. Van ketelvervanging en -onderhoud tot zonnepanelen en van hemelwaterafvoer tot airco’s.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „De technieken voor cv-ketels zijn niet veel veranderd de laatste jaren. De hybride warmtepompen zijn wel in opkomst. Onze monteurs worden continu bijgeschoold om de laatste technieken onder de knie te krijgen.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Ook wij kunnen altijd goede mensen gebruiken. We zijn de afgelopen jaren al flink gegroeid. Dat is denk ik mede te danken aan de goede sfeer binnen het bedrijf.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Vrijheid, constante ontwikkeling van het vakgebied, de mogelijkheid om je te ontwikkelen binnen het bedrijf naar andere specialisaties en/of functies, een goed salaris en gelijkgezinde collega’s.”

Sluiten opleidingen aan bij de praktijk? „Tijdens de opleidingen wordt de student gevraagd bepaalde werkzaamheden te doen en hier een verslag van te maken. Binnen ons bedrijf kunnen we alle werkzaamheden aanbieden die ze moeten doen voor de opleiding en zodoende sluit de opleiding goed aan.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Een goed salaris, een eigen bus met gereedschap, vrijheid en een leuk team om in te werken.”

Heeft u de afgelopen tijd de vakbeurzen gemist? Hoe komt u nu aan nieuwe informatie?
„De VSK-beurs is verplaatst naar mei 2022 dus hopelijk kunnen we die bezoeken, verder zijn we continu in gesprek met leveranciers en fabrikanten over de nieuwste ontwikkelingen in de markt.”

Wanneer de vakbeurzen weer starten, naar welke beurs kijkt u dan uit? „De VSK-beurs.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement