Installateur uit de provincie Noord-Brabant

Geplaatst op 20 juli 2022 door Redactie

In deze uitgave van Installatie Totaal vertelt Harm de Haas (43) over zijn bedrijf De Haas Installatietechniek. De Haas zit sinds zijn zestiende in de installatietechniek. „Zestien jaar geleden heb ik De Haas Installatietechniek opgericht”, vertelt hij. „We houden ons vooral bezig met onderhoudswerkzaamheden voor particulieren en bedrijven in het MKB. We doen weinig nieuwbouw. Onze werkzaamheden zijn heel breed, van cv-ketels en warmtepompen plaatsen, loodgieterswerk, zink- en dakwerk tot lekdetectie zonder al te veel hak- en breekwerk.”

Kunt u uw bedrijf kort voorstellen aan de lezer? „Toen we zestien jaar geleden klein begonnen, was dat midden in de kredietcrisis. Toch konden we groeien. Daar ben ik trots op. We werken met een leuk clubje mensen van twee vaste medewerkers, een flexwerker en mijn vrouw die de financiële administratie doet. Ik kies bewust voor een kleiner personeelsbestand. We werken in goede harmonie. We kennen elkaar en we weten wat we aan elkaar hebben.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Dat is om de veelzijdigheid van het vak. Je bent niet met één ding bezig. De ene keer is het een cv-ketel of een badkamer en dan weer een zinken dakgoot. Met een lekkage communiceren we met de verzekering. Ik houd ervan om nieuwe dingen aan te pakken en uitdagingen te ondernemen buiten de comfortzone.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Je afspraken nakomen, goed en vakkundig werk leveren en een goede prijs / kwaliteitverhouding. Deze drie punten zijn de basis van alles. Je moet je werk met passie doen. En je moet netjes werk leveren. Daar betaalt de klant voor. Als je er een potje van maakt, ziet de klant dat ook. De erkenning die je van de klant terugkrijgt, is erg fijn. Dat is belangrijker dan dat je een euro meer verdient. Je kunt een berg problemen zien, maar je kunt iets ook in stukjes aanpakken. Dan heb je het aan het eind van de dag ook opgelost. Dat geef ik mijn monteurs ook mee. Het is niet domweg dingen doen die de klant veel geld kost. Het gaat erom hoe je dingen oplost.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Ons pakket is al vrij breed. Het moet niet breder worden. We hebben wel eens projecten met zonnepanelen gedaan. Leuk om te doen, maar dan merk je dat andere partijen groter en beter zijn. Dan is goed om bij de werkzaamheden te blijven waar wij goed in zijn. Je kunt ook te ver gaan in je dienstenpakket.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders hoe blijft u up-to-date? „We hebben er opleidingen en cursussen voor gedaan. Zo hebben we de Stek-certificering gehaald om aan airco’s en warmtepompen te kunnen werken.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Het is niet zozeer een trend dat mensen van het gas af willen. Dat speelt al tien jaar. We merken wel, met de oorlog in Oekraïne, nu het gas duurder wordt, dat meer mensen de overstap sneller willen maken. We hebben dus wel de vraag van de klant, maar nu zitten we met de fabrikanten die momenteel niet kunnen leveren. Als er een cv-ketel stukgaat, dan repareren we die zo dat het straks makkelijker overstappen is naar een warmtepomp. We omarmen duurzaamheid en nieuwe technieken, maar we hebben ook het traditionele vakmanschap. Leidingen zijn niet altijd te persen. Soms moeten we toch nog solderen. Wel zien we veel trends in mooi design in badkamers.”

Is er na twee jaar corona meer vraag gekomen naar ventilatie? „Toen ik pas begonnen was, las ik al artikelen over ventilatie op scholen. Maar daar was vaak geen aandacht en geen budget voor. Er moest eerst een vervelende ziekte komen om mensen wakker te schudden.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Het is een veelzijdig vak, maar het vak installateur moet meer erkenning krijgen. De branche moet de jongeren adviseren over wat er allemaal mogelijk is. De opleidingen sluiten aardig aan op de praktijk, al vind ik wel dat de leerstof wat achterloopt. De begeleiding van de leerlingen is goed. Daar is meer oog voor gekomen.”

Welke vakbeurs vindt u het meest interessant om te bezoeken? „Ik lees vakbladen en de vakbeurzen zijn interessant, vooral de VSK. Daar zijn veel leveranciers. Het is belangrijk om de ogen open te houden.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen twee jaar veranderd? „Het is fijn dat het weer kan, maar voor mij is één beurs in het jaar prima. Of er moet iets speciaal zijn. Van Techniek Nederland zijn er masterclasses. Daar maak ik graag tijd voor vrij. Die kennis wil ik ook graag op mijn personeel overbrengen.”

Tekst: Carla van der Meer

De Haas Installatietechniek
Spuiweg 22a
5145 NE Waalwijk
telefoon: 06 14688197
website: www.loodgieter-brabant.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement