Installateur uit de provincie Limburg

Geplaatst op 25 augustus 2021 door Redactie

In deze uitgave is Jean-Pierre van Lier van Van Lier Installatietechniek uit Maasbracht aan het woord. Van Lier Installatietechniek is een bedrijf dat 23 jaar geleden is overgenomen door Jean-Pierre van Lier. „Wij combineren traditioneel vakmanschap met een goede kennis van de nieuwste technieken en ontwikkelingen. Hierbij richten we ons zowel op de utiliteitsbouw, industrie als de particuliere markt, maar ook de beroepsvaart is een belangrijke markt.” De werkzaamheden van Van Lier Installatietechniek zijn gericht op het ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden van alles op het gebied van verwarming, koeling, klimaatbeheersing, meet- en regeltechniek en sanitair-/loodgieterswerk.

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Na mijn mts-opleiding ben ik per toeval in aanraking gekomen met de installatietechniek. Toen besloot ik de juiste opleidingen in dit vak te volgen en heb uiteindelijk de kans gekregen een klein installatiebedrijf over te nemen. Daarna hebben we als bedrijf een gestage groei doorgemaakt. Vooral de afwisseling en snelle veranderingen in de techniek maken dit vak interessant.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Flexibiliteit en servicegerichtheid staan bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast is kwaliteit van het werk net zo belangrijk.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „We hebben van oorsprong een breed dienstenpakket en dit willen we in de toekomst handhaven. Anderzijds merk je dat de klant steeds meer op de hoogte is van wat er te koop is in de markt. Als bedrijf moeten we daar steeds beter op voorbereid zijn. Dus specialisatie is daarom ook belangrijk.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis? Of anders: hoe blijft u up-to-date? „De meeste kennis hebben we in huis. Door het aanbieden van de juiste scholing houden we onze monteurs up-to-date. Verder proberen we de lijnen met de fabrikant kort te houden.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „De vraag naar airco-installaties op de particuliere markt is veel hoger, vergeleken met 3 jaar geleden.”

Is het vak de laatste 10 jaar veel veranderd? „Er is in de laatste 10 jaar enorm veel veranderd op technisch gebied, denk aan de pv-panelen, warmtepomp en wtw-installaties. Maar ook de klantadvisering is veranderd. Waar je vroeger alleen voor een gasketel kwam, bespreek je nu de mogelijkheden van hybride systemen, warmtepompen, airco’s in combinatie met pv-panelen, isolatie en ventilatie.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? Het is heel lastig om goed opgeleide vakmensen te vinden. Daarom proberen we zelf jongens op te leiden tot installatie- of servicemonteur.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Een afwisselende baan waar altijd mogelijkheden zijn tot ontwikkeling.”

Sluiten opleidingen aan bij de praktijk? „De opleidingen sluiten niet altijd aan bij de praktijk. Maar omdat je in veel verschillende branches kunt werken, is het moeilijk om de opleidingen passend te maken.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Dit blijft lastig. De branchevereniging doet hier al veel aan. Misschien de jongeren al op de basisschool meer in aanraking laten komen met de techniek.”

Mist u de vakbeurzen? Hoe komt u nu aan nieuwe informatie? „Ik mis de vakbeurzen niet direct. Je zag het aanbod op de beurzen de laatste jaren al teruglopen. Fabrikanten en leveranciers weten je nu ook op andere manieren te bereiken en je op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen.”

Wanneer de vakbeurzen misschien in het najaar weer gaan starten, naar welke beurs kijkt u dan uit? „Dan kijken we uit naar de VSK en de ISH in Frankfurt.”

Van Lier Installatietechniek Maasbracht
Haverkamp 56051AC Maasbracht
Telefoon: 0475-462105
Website: www.vanlieritm.nl

 

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement