Installateur uit de provincie Gelderland

Geplaatst op 03 april 2023 door Redactie

In de apriluitgave van Installatie Totaal is Daniël Frenken, algemeen directeur van Peters Installatietechniek, aan het woord. Peters installatietechniek is een totaalinstallateur die dit jaar 60 jaar bestaat en bekend staat als specialist in advisering, plaatsing en onderhoud van duurzame klimaatinstallaties. Het bedrijf heeft drie vestigingen in Gelderland: in Renkum, Winterswijk en Zevenaar.

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „De installatietechniek is een breed en divers vak. Je werkt met de nieuwste technieken, het is innovatief en het is nooit saai. In het vak is er veel gebeurd en er gaat nog veel gebeuren. Wij willen een bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Een scherp oog en goed luisterend oor hebben voor de klant zodat je een gedegen en eerlijk advies kunt geven, passend bij het budget van de klant.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „We kiezen voor specialisatie. Wij richten ons op duurzame technieken voor zowel particulieren als bedrijven.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. De ontwikkelingen gaan hard. Hoe houdt u de kennis binnen uw bedrijf up-to-date? „Dat doen we door het continu aanbieden van gerichte (vak)opleidingen voor iedere laag in de organisatie. Hiervoor hebben we ook een eigen scholingsruimte.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „De trends die we tegenkomen zijn verduurzaming en prefabricage. Als je sneller en efficiënter kunt werken, vertaalt zich dat in een betaalbaar/goedkoper product. De beschikbare monteurs kunnen door de prefabricage sneller de installatie verwerken. De innovatie op het gebied van duurzame technieken neemt door de vraag steeds meer toe, wat een positieve ontwikkeling is.”

Het verlagen van de stookkosten is een hot item. Hoe pakt u dit aan? „Dit doen we door heel goed de behoefte van de klant in kaart te brengen. En de klant te adviseren eerst de bron, het bouwkundig deel, aan te pakken, voordat we met installaties het gebouw gaan verduurzamen. Wij geven een eerlijk advies en als iets niet haalbaar is, zeggen we dat ook.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen stijgt nu de energieprijzen hoger worden?
„De energie- en grondstofprijzen lijken wel te nivelleren maar de vraag blijft, en de levertijden lopen helaas nog niet terug.”

Hoe ziet u de ontwikkeling van de energieprijzen in combinatie met de energietransitie voor 2023?
„Zoals gezegd dalen de energieprijzen op dit moment weer. Toch loopt Nederland voorop in de hele energietransitie en daarom zal ook op lange termijn de vraag naar duurzame oplossingen gewenst blijven.”

Hoe kan de installateur de particulier het beste adviseren om de stookkosten beheersbaar te houden? „Dit kan hij doen door goed de vraag, het doel en het budget in kaart te brengen en per situatie naar de best passende oplossing te zoeken. Dus 1: goed luisteren en kijken welke behoefte er is met betrekking tot verbruik, 2: de nodige bouwkundige aanpassingen aan de woning adviseren en 3: gepaste oplossingen met betrekking tot installatietechniek aanbieden.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Ook wij kampen met personeelstekort. Op iedere afdeling komen we technisch personeel te kort. Zeker in de uitvoering.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Heel veel. Een prachtige carrière, baangarantie en doorgroeimogelijkheden.” Algemeen directeur Daniël Frenken en technisch directeur Hendrik Dijkstra, zijn vroeger zelf onderaan de ladder als leerling monteur begonnen.

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Hiervoor moet er lokaal meer waardering voor praktische opleidingen komen. En het actief promoten onder jongeren is ook heel belangrijk. Wij laten ons zelf zien door actief met scholen aan de slag te gaan. We organiseren rondleidingen en praktijklessen voor scholieren in samenwerking met scholen en nemen deel aan regionale techniekdagen.”

Welke vakbeurs vindt u het interessantste om te bezoeken? “De ISH in Frankfurt, VSK in Utrecht en de Installatie Vakdagen (de nieuwe naam van de Installatie Vakbeurs) in Hardenberg.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen twee jaar veranderd? „Beurzen zijn nodig om op de hoogte te blijven van de noviteiten. Tijdens een beursbezoek spreek je meerdere leveranciers wat naast de noviteiten ook tijd oplevert door meerdere gesprekken te kunnen voeren in een bepaald tijdsbestek. ‘Tijd is geld’ en een beursbezoek heeft dus zeker meerwaarde.”

Peters Installatietechniek
Mega 10
6902 KL Zevenaar
telefoon: 085 0479030
website: https://www.peters-installatietechniek.nl/

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement