Installateur uit de provincie Flevoland

Geplaatst op 24 november 2021 door Redactie

In de oktoberuitgave van Installatietotaal is Riccardo Ruggiero van Ruggiero Installatie in Almere aan het woord. Ruggiero Installatie is een eenmanszaak, specialist in stadsverwarming en airconditioning. „Al ruim tien jaar repareren en onderhouden we stadsverwarmingsinstallaties. We zijn gespecialiseerd in complexe problemen met stadsverwarming. We repareren radiatoren en convectoren en vervangen radiatorkranen. Verder repareren we voor stadsverwarming geschikte vloerverwarming en vervangen pompen, voelers en kranen. Ook het reinigen van leidingen, radiatoren en vloerverwarming wordt door ons uitgevoerd net als het energiezuinig maken van stadverwarmingsinstallaties. We zorgen eveneens voor het inregelen van stadsverwarming. Wanneer de klant koeling wenst, verzorgen we ook de airconditioning, waar ook heel energiezuinig mee verwarmd kan worden.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „De veelzijdigheid van het vak, het contact met de klanten en om mensen te helpen met het besparen op stadsverwarming.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Betrouwbaarheid, voldoende vakkennis, ook nee kunnen verkopen als dat nodig is en een goede service verlenen.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Specialisatie. Sinds vorig jaar bied ik alleen nog diensten aan in de stadsverwarming en de airconditioning.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders: hoe blijft u up-to-date? „De kennis is zeker in huis en ik heb al vele duurzame installaties draaien, maar doordat ik me volledig richt op stadsverwarming en airco speelt dit momenteel geen rol meer.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Met name op het gebied van airco verandert er een hoop en de units worden steeds stiller en compacter.”

Deze zomer is er erg veel vraag naar airco’s. Is dat bij u ook het geval? „Zeker. Wij hebben hier ook veel aanvragen binnengekregen.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „Er gebeurt tegenwoordig veel meer met internet, zoals thermostaten maar ook het overal en altijd kunnen bestellen bij de groothandels.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Aangezien ik een eenmanszaak heb zonder personeel speelt dat bij mij geen rol.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „In ieder geval voldoende werk de komende jaren.”

Sluiten opleidingen aan bij de praktijk? „Uiteraard niet helemaal, een opleiding tot STEK-monteur bijvoorbeeld geeft maar een klein deel van de werkelijkheid weer en in de praktijk moet je het leren.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Misschien op de basisschool al beginnen met het introduceren van technische vakken. En misschien een rondleiding verzorgen bij een technisch bedrijf met een klein stukje praktijk. Toen ik een jaar of zes was, was ik ook al bezig met techniek.”

Heeft u de afgelopen tijd de vakbeurzen gemist? Hoe komt u nu aan nieuwe informatie? „De vakbeurzen heb ik niet gemist. Nieuwe informatie komt toch wel binnen via social media.”

Wanneer de vakbeurzen in het najaar weer gaan starten, naar welke beurs kijkt u uit? „De enige beurs die ik bezoek is de ISH in Frankfurt.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Barry rijnsburger

10 oktober 2022 om 22.17 uur

Goedenavond. Wij hebben een kantoor op de markerkant 10 nr 9j2 . Ik heb daar een vloerverwarming aan laten leggen helemaal volgens de voorschriften. Het moet alleen nog ingeregeld worden voor liander. Mijn vraag is of jullie dit voor ons kunnen doen. Met vriendelijke groet. Barry Rijnsburger

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement