Installateur uit de provincie Drenthe

Geplaatst op 10 juni 2021 door Redactie

In deze uitgave vertelt Bernard Nederhoed over zijn bedrijf: Harwig Installatietechniek uit Emmen. „Harwig Installatietechniek is een familiebedrijf met een rijke succesvolle historie van 115 jaar”, aldus Nederhoed, die samen met zijn vrouw Maureen de directie vormt. „We beschikken over een eigen engineerings- en BIM-afdeling. En we hebben een 24/7 storingsdienst. Onze serviceafdeling bewaakt installaties op afstand. Uiteraard beschikken we over alle relevante certificaten en erkenningen. We hebben voldoende schaalgrootte om hoge kwaliteit te leveren, maar we zijn klein genoeg om flexibel te blijven. ” Het bedrijf heeft vestigingen in Emmen, Almere, Assen en Groningen.

Harwig Installatietechniek is in 1907 opgericht door Willem Harwig als een pension met sigarenmagazijn, koperslagerij en zinkwerkbedrijf. „Vanaf de beginperiode van de drooglegging van de IJsselmeerpolders wist Harwig in dat gebied veel opdrachten te verwerven”, zegt Nederhoed. „De ontwikkeling van eerst de gemeente Lelystad en later de gemeente Almere vormde dan ook een grote uitdaging. Reden voor Harwig om hierdoor direct vanaf het begin (vanaf 1975) in de toenmalige IJsselmeerpolders een tweede vestiging te openen.”

Begin jaren zestig is de heer Nederhoed sr. aangenomen door Joh Harwig als administrateur. In de jaren tachtig werd hij mede-eigenaar. In 1990 nam de heer Nederhoed sr. het hele bedrijf over. „Ik heb 15 jaar later het stokje overgenomen”, zegt Nederhoed. „Destijds werd meteen Harwig Engineering overgenomen van Wim Harwig jr. ( de derde generatie Harwig) en werd Harwig Installatietechniek een totaalinstallateur. In 2005 wordt nog een derde vestiging geopend in Groningen vanwege de enorme bedrijvigheid in en om de stad Groningen. In 2020 wordt ITN in Assen uit een faillissement gekocht en wordt dit samengevoegd met de vestiging Groningen.”

Hoe slaat u zich als installateur door de coronacrisis heen? „Eerst was er een stevige omzetdip en toch wel paniek omdat we niet wisten wat er op ons af ging komen. We hebben toen alle ingeleende krachten opgezegd. Nu gaat het werk weer gewoon door. Al in november hebben we 500 Siemens sneltesten gekocht. En op kantoor is een rood/blauw schema ingevoerd. Medewerkers krijgen een kleur toegewezen en de vestigingen hebben per dag een andere kleur zodat mensen in een eigen bubbel blijven en de kantoorbezetting nooit meer dan 50% is. Verder doen we veel meer online en digitaal. We missen dan wel de social talk maar dit werkt wel efficiënt. We zien een hoog ziekteverzuim vanwege thuisblijven bij (milde) klachten en quarantaine.”
Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders hoe blijft u up-to-date? „We hebben natuurlijk al veel kennis in huis. Verder zijn er opleidingen via Wij Techniek, lezen we vakliteratuur en hebben we specialisten om ons heen verzameld.”

Komen er meer vragen van de klanten over duurzame oplossingen? „Ja: vragen over zonne-energie, waterstof, warmtepompen, laadpalen voor auto’s en gasloos, nul op de meter komen veel voor.”

Een goed binnenklimaat in gebouwen en op scholen wordt steeds belangrijker. Heeft u oplossingen op dit gebied voor uw klanten? „Ja ook op dat gebied werken we veel samen met partners, zoals Klimaatgroep Holland.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Dat zijn onder andere verduurzaming, Internet of Things / Big data, BIM, prefab, samenwerking met andere installateurs en het tekort aan technici.”

Waarom heeft u voor de installatiebranche gekozen? „Omdat het mooi is om wat fysiek te maken/creëren. In mijn vorige bedrijf detacheerden we mensen en leidden we mensen op. Nu dragen we bij aan nieuwe en bestaande gebouwen waar je naartoe kunt en binnen kan kijken. Daarnaast kunnen we wat betekenen, bijdragen aan ontwikkeling van bedrijven/instellingen op allerlei gebied, door een goede, efficiënte en duurzame installatie te maken en te onderhouden. Tenslotte kunnen we ook door verduurzaming van gebouwen ons steentje bijdragen aan het milieu.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Het probleem van de vakmensen is en blijft de komende jaren nog een grote uitdaging. We zullen als installateurs meer samen moeten werken om de enorme installatieopgave voor de komende jaren in te kunnen vullen. Harwig Installatietechniek heeft 36 jaar geleden al een vakschool opgericht voor elektromonteurs. Deze is inmiddels zelfstandig en heet TSH vakopleidingen. TSH leidt nu ook lassers, installatiemonteurs en brandmeldmonteurs op. Harwig heeft hiermee nog altijd een intensieve samenwerking in de zoektocht naar jonge talenten. Daarnaast werken we heel veel samen met MBO instellingen. Zo wonnen we in 2019 nog de Drentse Kei voor beste leerbedrijf en proberen we met allerlei initiatieven, zoals de vlogbattle, jongeren te interesseren voor techniek.”

Zijn er genoeg jongeren die voor de installatietechniek kiezen? „Jong beginnen, want techniek leeft wel, maar we moeten de interesse erin wel stimuleren.”

Wanneer de vakbeurzen misschien in het najaar weer gaan starten, naar welke beurs kijkt u uit? „Hmm, zelf ben ik niet zo’n beurzenman. Ik zou wel blij zijn als we zonder beperkingen overal weer naartoe kunnen, het oude normaal.”

www.harwig.nl


Reacties

Frits Smilda, IBV en Euracon installatietechniek

22 juni 2021 om 19.00 uur

Bernard, mooi verhaal, prachtig bedrijf. Zeker het samenwerken als installateurs wordt uitdaging. Groet, Frits

Henk Pottjewijd

15 juni 2021 om 15.03 uur

Geachte directie, De firma Lohuis heeft een unieke virusreiniger in haar programma opgenomen. Dit is een Nederlands product waarvan de kwaliteit en de werking is bewezen. We hebben de eerste maand ruim 400 verkocht. Vooral de fluisterstille plafondreiniger,airpurifier2 is een succes bij scholen en kantoren. Op uw verzoek stuur ik graag meer informatie. Met vriendelijke groet, Henk Pottjewijd henk.pottjewijd@lohuislighting.nl m 0629068630

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement