Installateur uit de provincie Friesland

Geplaatst op 27 december 2022 door Redactie

Dieta Holwerda vertelt in de oktoberuitgave van Installatie Totaal magazine over haar bedrijf: Bouma Technisch Installatiebedrijf. Het bedrijf is een allround installatiebedrijf met ruim 85 jaar ervaring op het gebied van zinkwerk, dakbedekking, riolering, water, sanitair, gas, verwarming, koeling, ventilatie en elektrische installaties. Sinds juli 2022 is het bedrijf gevestigd in het Friese Burgum.

Kunt u uw bedrijf kort voorstellen aan de lezer? „In ons bedrijf werken circa 70 vakkundige medewerkers, zowel in de woningbouw, renovatie en utiliteitswerk als onderhoud en service. Ons voornaamste werkgebied is Friesland, Groningen en Drenthe. Wij zijn ISO, VCA- en F-Gassen gecertificeerd, wat betekent dat ons werk en de bedrijfsvoering voldoen aan de geldende eisen.” Al meer dan 80 jaar is Bouma een begrip in de installatiebranche. De huidige directie, bestaande uit Bernard de Vries en Dieta Holwerda, is al vele jaren werkzaam binnen het bedrijf. “Vooruitkijken en nieuwe ontwikkelingen omarmen, zijn een deel van onze kracht. We zijn niet bang om nieuwe technieken en producten te gebruiken om zo het beste aan onze klanten aan te bieden. Onze jarenlange ervaring maakt ons een betrouwbare partner”.

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? ,,Ik heb een financiële achtergrond en ben in die hoedanigheid het bedrijf ingerold. Hoewel ik geen technische achtergrond heb, vind ik het technische vak enorm mooi en uitdagend. Bijblijven in kennis is voor al onze medewerkers een must en zeker geen straf. Ik merk dat ze alle kennis omtrent de nieuwe technieken opzuigen en graag toepassen. Dit resulteert in een team enthousiaste vakmensen.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Vakkennis, oplossingsgericht en betrouwbaar zijn.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Wij bieden een breed pakket aan diensten, zijn allround installateur en blijven ons ook de komende tijd hierop richten. Ervaringen uit het verleden hebben wel geleerd dat specialisatie lonend kan zijn, maar dat je dan ook kwetsbaar bent. Daarnaast vinden onze vakmensen het fijn om een breed scala aan werkzaamheden uit te voeren. Zo blijven de dagelijkse werkzaamheden interessant en uitdagend.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders: hoe blijft u up-to-date? „Bouma is al 25 jaar werkzaam op het gebied van verduurzaming. Deze kennis is voor ons niet nieuw. Wij scholen ieder jaar een aantal monteurs op het gebied van de klimaatinstallatietechniek. Tevens bieden we bijscholingstrainingen aan onze medewerkers en ontvangen we de specifieke productkennis van onze leveranciers en de fabrikanten.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Wij zien met name trends op het gebied van lucht-water warmtepompen, grondgebonden warmtepompen (aardwarmte), hybride warmtepompen, aircosystemen (lucht-lucht warmtepomp), elektraopslag (accu), vloerverwarming (laag temperatuur systeem in combinatie met warmtepomp) en pv-systemen.”

Is er na twee jaar corona meer vraag gekomen naar ventilatie? „Ja met name in bestaande scholen is de vraag naar ventilatiesystemen toegenomen. In deze scholen zijn meestal geen ventilatiesystemen aanwezig. De systemen die wij hier het meest toepassen zijn wtw-systemen die op basis van CO2 gestuurd worden.

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen stijgt nu de energieprijzen steeds hoger worden? „Wij hebben vanaf begin dit jaar al een enorme stijging in belangstelling en het aantal aanvragen voor zonnepanelen en warmtepompen ervaren. Zoveel dat we het intern bijna niet kunnen verwerken. Daarnaast zijn de lange levertijden op duurzame installatieproducten een belemmerende factor in de energietransitie. Gelukkig speelt dit probleem niet alleen bij ons bedrijf, maar hebben we branchebreed een enorme uitdaging.”

Merkt u iets van de oorlog in Oekraïne en de huidige economische situatie? „Materialen zijn schaarser en duurder geworden. Deze situatie is ontstaan door de stagnerende export uit Azië in coronatijd. De oorlog in Oekraïne en daarmee de stijgende energiekosten leidt met name tot gigantische prijsstijgingen op de producten.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „In het vak van de installatiemonteur komt meer ict om de hoek kijken. Daar waar jaren geleden met name nog hydraulisch met afsluiters ingeregeld werd, zien we dit nu veranderen in op afstand bedienbare oplossingen. Er is meer vraag naar zoneregelingen en bediening met apps.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „We hebben in onze branche een tekort aan vakmensen. Ook wij zouden graag meer zelfstandige monteurs E en W willen opleiden net als servicemonteurs. Er zijn echter elk jaar maar weinig jonge vmbo-ers die voor ons vak kiezen, daarom zijn we blij dat we er ieder jaar één of twee kunnen opleiden. Aangezien dit niet voldoende is, zetten we ook volop in op zij-instromers.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Jongeren moeten zien en ervaren dat de installatietechniek een mooi vak is met veel toekomstperspectief. We staan voor een grote opgave wat betreft de hele energietransitie. Hierin kunnen toekomstige vakmensen jaren vooruit in ontwikkeling en uitvoering.”

U heeft een erkend leerbedrijf. Sluiten opleidingen aan bij de praktijk? De bbl- en bol-opleidingen sluiten deels aan op de praktijk. De nieuwste technieken leren de leerlingen wel in de praktijk. Daar waar er hiaten ontstaan moeten we als bedrijfsleven in gesprek gaan met de ROC’s. Wij hebben ervaren dat de ROC’s hier voor openstaan. Zo hebben we in Friesland 12 installatiebedrijven, die samen met de ROC Friese Poort een opleiding Technicus Smart Energie ontwikkeld hebben. De bedrijven hebben de input voor het onderwijsprogramma aangedragen en houden middels een stuurgroep contact met het ROC.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Open dagen, meeloopdagen in bedrijven en de ervaringen horen van andere jonge installateurs, kunnen hierbij enorm helpen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat techniek meer aandacht krijgt in het primaire onderwijs en in de theoretische leerweg. Zodat jongeren weten wat techniek inhoudt en wat er te kiezen valt.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement