Installateur moet ontwikkelen in veranderende installatiewereld

Geplaatst op 04 september 2019 door Redactie

De komende editie van de Installatie & Elektro Vakbeurs staat, net als in Gorinchem, in het teken van De Installateur van de Toekomst. Het jaarlijkse ‘installatiefeestje’ in Hardenberg vindt dit jaar plaats op 10, 11 en 12 september. „We trekken het overkoepelende concept door naar Installatie & Elektro Vakbeurs Hardenberg 2019, dus ook de thema’s Efficiënt werken, Duurzaamheid en Digitalisering zullen hier centraal staan”, vertelt Eline Kuijsters, marketing bij beursorganisator Easyfairs. „Uiteraard blijft het daarnaast nog steeds het netwerkmoment voor de E & W installatiebranche in Noordoost-Nederland.”

De rol van de installateur verandert en daarvoor is meer kennis nodig. „Er komt veel op de installateur af op dit moment, zoals alles rondom de energietransitie”, zegt Kuijsters. „Zo vraagt de klant steeds meer advies over verduurzaming van woning of bedrijf. De installateur moet hierop een antwoord hebben. Hij of zij moet niet alleen weten welke producten er zijn, maar ook hoe ze presteren en welke combinaties het beste zijn in verschillende situaties om de installatie zo optimaal mogelijk te laten werken. Hierover moet advies gegeven worden aan de klant en daardoor verschuift de rol van de installateur steeds meer naar adviseur. De Installateur van de Toekomst speelt hierop in en biedt een helpende hand bij de kennisbehoefte die op dit moment groter wordt bij installateurs.”

Kennis- & Praktijksessies

Aan kennis is er deze editie dus geen gebrek. Naast de informatie die bij de exposanten zelf gehaald kan worden, zullen twee theaters ingericht worden voor Kennis- en Praktijksessies door onder andere TVVL, NVDO, DHPA en Otib. „Overdag zullen de theaters gevuld worden met inhoudelijke kennissessies met actuele onderwerpen, bijvoorbeeld de energietransitie, verduurzaming en het personeelstekort”, zegt Mathilde Koniuszek, Head of Events Easyfairs. „In deze sessies wordt ingegaan op de gevolgen op de werkvloer en hoe de installateur hierop kan inspelen.” Daarnaast zullen in de avond Praktijksessies plaatsvinden in de theaters. In deze sessies zullen verschillende producten gepitcht worden door exposanten. “In de Praktijksessies laten exposanten in een korte tijd aan de installateurs zien hoe ze efficiënt(er) met hun product kunnen werken. Dit kunnen producten zijn die tijdbesparend zijn, minder verspillen of makkelijker te gebruiken zijn (en daardoor minder belastend en veiliger)”, legt Kuijsters uit. „Binnen een uur ben je zo een boel praktische productinformatie rijker, wat fijn is als je ’s avonds na je werk de beurs nog bezoekt. Bovendien wordt er tijdens deze lezingen een hapje en een drankje uitgedeeld.” Inschrijven voor een bezoek aan de beurs is uiteraard noodzakelijk, maar inschrijven voor de pitches hoeft niet. De installateur kan ter plekke beslissen wat voor hem of haar interessant is.

Personeel & ontwikkeling

„Nog een belangrijk onderwerp waar we aandacht aan besteden is het personeelstekort in de installatiebranche”, laat Koniuszek weten. „Een onderdeel van de beurs is het LoopbaanCentrum van Otib en partners. Dit platform is al meerdere jaren aanwezig op de beurs, maar meer dan ooit is het nu een belangrijke toevoeging. Technisch personeel vinden is op dit moment erg lastig, dus hoe zorg je ervoor dat je bedrijf op sterkte blijft? In het LoopbaanCentrum vind je zowel als werknemer als werkgever manieren om jezelf of je bedrijf te blijven ontwikkelen.” Op het LoopbaanCentrum is informatie te vinden over bijscholing, omscholing en personeelswerving. Daarnaast wordt er een Collegetour georganiseerd voor scholieren en zal er een zij-instroomtraject plaatsvinden waarbij branchevreemden de installatietechniek gaan ontdekken.

200+ E & W exposanten onder één dak

Afgelopen jaar trok de beurs ruim 13.000 vakprofessionals. „De vakbeurs wordt dus ieder jaar goed bezocht en we blijven bouwen aan dit jaarlijkse evenement voor de toekomst van installatie- en elektrotechniek.”, zegt Koniuszek. „Dit jaar staan er weer meer dan 200 E&W exposanten onder één dak. Elektro Vakbeurs huisvest een breed scala aan segmenten, onder meer test- en meetapparatuur, zonnepanelen, verlichting en paneelbouw. Op Installatie Vakbeurs staan aanbieders van onder andere warmtepompen, klimaat- en koeltechnieken, sanitair en meet- en regeltechniek. Dit jaar zijn er wederom vertrouwde namen te vinden, zoals Alklima, Nathan, Nefit, Vaillant, Technische Unie en Rensa. Daarnaast zijn er nieuwkomers, zoals Daikin, Resideo en Quinn Radiators. Er zijn erg veel partijen die al jaren exposant zijn bij Installatie & Elektro Vakbeurs, wat we erg waarderen. Samen met hen en de nieuwe gezichten creëren we een platform voor de installateur in het Noordoosten van het land.”

Praktische informatie

Installatie & Elektro Vakbeurs vindt plaats op 10, 11 en 12 september 2019 in Evenementenhal Hardenberg. De openingstijden zijn iedere dag van 13.00 tot 21.00 uur. Met de avondopenstelling is het voor installateurs ook mogelijk om na het werk de beurs te bezoeken. Reserveer via de website www.installateurvdtoekomst.nl de tickets met code 61918001.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement