Installateur doorslaggevend in opmars zonne-energie

Geplaatst op 18 mei 2018 door Redactie

Zonne-energie had in 2017 slechts een bijdrage van 2,2 procent in de totale Nederlandse stroomvoorziening, zo blijkt uit het nationale Solar Trendrapport. Een veel te laag aandeel, gezien de klimaatdoelstellingen die worden gesteld. Als de overheid wil voldoen aan deze doelstellingen, is het van groot belang dat de productie van zonne-energie stijgt.

Het imago van de zonne-energiesector is delicaat. Veel consumenten zien zonnepanelen, onterecht, als een dure investering. Zonnepanelen met een hoge efficiëntie zijn tegenwoordig een stuk goedkoper. Het is een goede investering, omdat de opbrengsten ook een stuk hoger zijn. Als markt ligt er voor ons de taak om te werken aan de communicatie rondom zonne-energie. Hier zit gelukkig wel wat beweging in en het gaat beetje bij beetje de goede kant op. Niet alleen zonne-energie, maar ook overige duurzame oplossingen worden populairder. Denk hierbij aan totaaloplossingen, maar ook aan smart homes, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Als fabrikant heb je de taak om betere producten te produceren, maar de installateur speelt de belangrijkste rol in de gehele keten. Wij noemen hem ook wel ‘de gatekeeper’. Hij is de partij die de eindgebruiker moet overtuigen. Een passende oplossing kan de eindgebruiker over de streep trekken. Slechts de goedkoopste optie aanbieden is niet altijd de beste optie voor de consument.

Persoonlijk advies

Een goed advies begint bij een goede informatievoorziening richting de installateur. Fabrikanten kunnen helpen om de installateur te voorzien van voldoende kennis. Bij LG wordt het LG PRO Solar Installer programma aangeboden. Dit is een loyaliteitsprogramma voor installateurs die zich aan LG willen verbinden. Zij worden voorzien van alle informatie rondom de producten van LG Solar.

"Een goed advies begint bij een goede informatievoorziening richting de installateur."

Een aanbieding doen op basis van slechts de prijs, is onvoldoende. De consument kijkt naar het gehele plaatje: de esthetiek, de efficiëntie en natuurlijk ook de prijs. Alle drie de factoren spelen een rol in het keuzeproces. Voor de installateur kost het tijd om de verschillende opties uit te leggen en dieper in te gaan op de voor- en nadelen van diverse zonnepanelen. Het is echter belangrijk dat de consument een persoonlijk aanbod krijgt.

Ieder huishouden heeft andere wensen en eisen, denk hierbij aan een variërend verbruik en het kostenplaatje. Er worden diverse soorten zonnepanelen geproduceerd om aan deze verschillende behoeften te voldoen. Zo ook bij LG. Heeft de eindgebruiker esthetiek hoog in het vaandel staan? Dan is de LG NeON® 2 Black, een volledig zwart zonnepaneel met een vermogen tot 325Wp, een geschikte optie. Door eindgebruikers en installateurs wordt dit zonnepaneel beschouwd als een van de mooiste in de markt. Is er slechts een kleine oppervlakte op het dak beschikbaar? Dan is een high-performance zonnepaneel beter, zoals de LG NeON® R. Deze panelen hebben een van de hoogste opbrengsten per paneel dat momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Investeer in de toekomst

De beste optie voor de eindgebruiker is in sommige gevallen de lastigste optie voor de installateur. De installateur moet echter bereid zijn om tijd te investeren en kwalitatief goede producten te verkopen. Dit heeft niet alleen voordelen voor de eindgebruiker, maar ook voor de installateur. Als een installateur bekend staat om het aanbieden van kwaliteit, dan is dit goed voor zijn reputatie. Een ander bijkomend voordeel is het feit dat kwalitatief goede zonnepanelen betrouwbaarder zijn, waardoor er minder of zelfs helemaal geen onderhoud nodig is.

"De beste optie voor de eindgebruiker is in sommige gevallen de lastigste optie voor de installateur."

Het is daarnaast belangrijk dat zowel installateurs als eindgebruikers vooruitkijken, en rekening houden met de toekomst. Het verbruik van een huishouden kan in 25 jaar flink veranderen. Denk bijvoorbeeld aan opkomende trends zoals de elektrische auto. Door auto’s op te laden met zelf opgewekte stroom, zijn consumenten veel voordeliger uit dan wanneer zij gebruik maken van het stroomnetwerk.

Zodra installateurs voorzien zijn van de juiste informatie en bereidwillig zijn om deze informatie te delen met de eindgebruiker, kan er een beter advies uit worden gebracht. Je kunt zonnepanelen maar één keer installeren, dus het is belangrijk dat de consument de juiste keuze maakt. Een high-performance zonnepaneel, zoals de LG NeON® R, produceert bijvoorbeeld tot wel 20 procent meer Kilowattuur dan een standaard module van 300 wattpiek. Met die 20 procent extra kan de eindgebruiker vaker gebruik maken van zijn zelfopgewekte energie. Met een beter en persoonlijk advies, wordt de eindgebruiker over de streep getrokken en zal het aandeel van zonne-energie groeien, wat een positief effect heeft op het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement