Veerboot MS Texelstroom vol innovatieve technieken

Geplaatst op 01 juli 2016 door Redactie

Sinds kort verzorgt de nieuwe veerboot MS Texelstroom van Teso op milieuvriendelijke wijze de overtocht tussen Den Helder en Texel. De Texelstroom maakt gebruik van innovatieve technieken die ook nog eens goed zijn voor het milieu: de boot vaart op gas en zwavelarme diesel, aan boord wordt 'grijs' water gebruikt en er zijn 700 vierkante meter zonnepanelen op de Texelstroom bevestigd.

TESO heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is gekozen voor een innovatief energie management systeem aan boord met grote batterij pakketten, hetgeen zal leiden tot een schonere en zuinigere belasting van de motoren. ‘s Nachts worden ze opgeladen met groene energie vanaf Texel. Om tot een maximale reductie van uitstootgassen te komen, maakt het schip, naast zwavelarme diesel, voornamelijk gebruik van CNG als brandstof, oftewel aardgas onder druk. Er kan dan ook gesproken worden van een hybride veerboot. Het schip is op het bovendek voorzien van ruim 700 m2 aan zonnepanelen, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te beperken.

Een aantal Nederlandse leveranciers is rechtstreeks betrokken bij de bouw van dit innovatieve schip. C-Job Naval Architects heeft een belangrijk aandeel aan het detailontwerp van het schip geleverd, de passagiersliften zijn van Record en het verwarmingssysteem wordt geleverd door De Haan.
Prenger Warmtetechniek heeft in opdracht van Gebroeders De Haan te Hoogezand, de boot voorzien van Kermi therm-x2 energiebesparende paneelradiatoren.

Het betreft de types 11, 12, 22 en 33 in verschillende afmetingen én in gekleurde uitvoering! De gepatenteerde x2-technologie is ontwikkeld voor lage temperatuur systemen en is dus bij uitstek geschikt voor moderne, energiezuinige warmtebronnen zoals warmtepompen, Hr-ketels en thermische zonne-energie. In vergelijking met de conventionele paneelradiatoren, levert de therm-x2 paneelradiator een energiebesparing op tot 11%. Daarnaast is de opwarmtijd van de radiator tot 25% korter. Deze effecten zijn bevestigd door onafhankelijke studies.

Daarnaast heeft Prenger tevens Ribbenbuizen types LKK en 2GO geleverd. Door de vele verschillende mogelijkheden zijn de ribbenbuizen van Meinertz geliefd bij architecten en opdrachtgevers. Ook worden de ribbenbuizen vaak toegepast bij problemen met kouval.

 

 


Reacties

Herman Drenth

8 juli 2016 om 15.40 uur

Deze radiatoren zijn inderdaad mooi, en perfect te gecombineerd met de Radson Kos vertical, van dit type hangen er overigens meer dan 30 stuks op het passagiersdek en de stuurhutten, in diverse kleuren. Een hele mooie prestatie van de Haan!

Hennie Prenger

7 juli 2016 om 20.10 uur

Ik vind het een heel mooi artikel, maar dat zal u niet verbazen TOP

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement