Infrarood warmtepanelen als hoofdverwarming

Geplaatst op 07 april 2022 door Redactie

‘Het ene infrarood is het andere niet’

„Infraroodproducten worden vaak over één kam geschoren en dat is onterecht”, zegt Paul van Uum, directeur van Welnu Infraroodverwarming. „Het ene infrarood is het andere niet.” Samen met Engelse wetenschappers hebben we een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van een heel specifiek stukje uit het lichtspectrum, nog verder in het spectrum dan het zichtbaar licht. Die golflengtes hebben we in onze donkerstralers verwerkt. Dit geeft een veilige, comfortabele warmte. Onze infraroodpanelen worden als hoofdverwarming toegepast.

Eén van de projecten van Welnu omvat vier nieuwbouwwoningen in ’s-Heerenberg waar deze modernste vorm van infraroodverwarming als hoofdverwarming is toegepast.

Snelle installatie

Bij deze woningen zitten de infraroodpanelen verwerkt in de kanaalplaatvloer. „We hebben een betonfabriek zover gekregen dat ze uitsparingen hebben gemaakt in het plafond”, laat Van Uum weten. „Alle leidingen zitten in het beton opgenomen. De betonplaten worden prefab aangeleverd. Deze integratie is een primeur. Voor bouwend Nederland was dit een hele verandering.

„Alle leidingen zitten in het beton opgenomen. De betonplaten worden prefab aangeleverd. Deze integratie is een primeur.”

Installatietechnisch is het alleen nog het leggen van leidingen naar de meterkast en het aansluiten van panelen in de uitsparingen. We ontzorgen de installateur doordat we zelf de domotica installeren. De installateur hoeft alleen nog maar de bedrading aan te sluiten. Het is plug-and-play. Zo is in een woning in 2 uur tijd verwarming te installeren.” Het huis zelf is ook snel te bouwen. De wanden, vloeren en het dak zijn in de fabriek van bouwbedrijf Haase gefabriceerd. Door deze snelle, moderne bouwtechniek, waarbij de prefab onderdelen op de bouw gemonteerd worden, kunnen de woningen in de helft van de bouwtijd gerealiseerd worden. „Hierdoor zijn de bouwkosten laag, waardoor de woningen aantrekkelijk geprijsd zijn”, aldus Van Uum.


Prima alternatief

„Infrarood verwarming is in veel gevallen een prima alternatief voor de warmtepomp”, laat Van Uum weten. „Deze verwarming is goedkoper, flexibel per ruimte regelbaar en onderhoudsvrij. De TCO (Total Cost of Ownership) is te vergelijken met warmtepompen of warmtenetten. De verbruikskosten zijn veel lager, indien de bewoners slim met het systeem omgaan.” De woningen in ’s-Heerenberg voldoen, net zoals alle andere nieuwbouwwoningen, aan de EPC-norm (de vergunning voor de bouw is afgegeven voor 1 januari 2021 toen de EPC-norm werd vervangen door BENG). „Vaak wordt stadsverwarming of een warmtepomp gebruikt om binnen de norm te verwarmen”, geeft Van Uum aan. „Bij deze woningen is gekozen voor onze infraroodpanelen. De zonnepanelen op het dak zorgen voor de productie van elektriciteit en zo voor de voeding van het systeem. We gaan onderzoeken waar de verbetermogelijkheden liggen voor toekomstige projecten.”

Met app bestuurbaar

De infraroodpanelen zijn eenvoudig met een app op de smartphone te besturen. De gebruiker kan de panelen op elk gewenst moment aan- of uitschakelen. Het is mogelijk om dit per ruimte of zelfs per paneel te doen. Ook is het mogelijk om in een schema vast te leggen wanneer de warmtepanelen aan- of uitgeschakeld moeten worden. Afwijken van dit schema is geen probleem. Dat kan eenvoudig met de app geregeld worden.

Comfortabel

„We verzamelen de data van de vier nieuwbouwwoningen”, zegt Van Uum. „Ze verbruikten per woning gemiddeld 150 kWh in de winterperiode half november tot en met eind december. De reacties van de bewoners zijn positief. Ze vinden de infraroodwarmte heel comfortabel. De metingen zijn nog maar pas begonnen, dus over de lange termijn zijn nog geen gegevens bekend, maar ik schat dat dit neerkomt op 40 kWh per m2 woonoppervlak, gemiddeld in een normaal jaar. In deze coronatijd zien we een oplopend verbruik omdat de bewoners, volwassenen maar ook kinderen, veel thuis zijn.”

Directe warmte

Infraroodpanelen geven een directe warmte. „Ze verwarmen alleen de plek waar iemand verblijft”, laat Van Uum weten. „Veel mensen werken nu thuis vanwege de coronaregels. De verwarming staat veel langer aan, terwijl de stookkosten omhoog gaan. Met de infraroodpanelen is de werkplek onafhankelijk van de rest van de woning te verwarmen.

„Met de infraroodpanelen is de werkplek onafhankelijk van de rest van de woning te verwarmen.”

 Zo wordt energie bespaard en is er toch een comfortabele warmte op de werkplek.” Infrarood verwarmt massa. „Als de massa op temperatuur is, bijvoorbeeld 20 oC, dan geeft de massa ook warmte af aan de ruimte”, vertelt Van Uum. „Als er een deur opengaat, is de ruimte snel weer op temperatuur. Het voordeel hiervan is dat je nooit naar een hogere temperatuur hoeft te verwarmen dan gewenst is. Bij vloerverwarming is de temperatuur van de massa (de vloer) al gauw 35 tot 40 oC.”


Ontwikkeling

Van Uum heeft een bedrijfskundige achtergrond. Hij is zijn loopbaan bij de Rabobank begonnen als verandermanager. Daarna is hij met een compagnon in 2009 een metaalbedrijf gestart. „In 2012 kwam ik in aanraking met infrarood”, blikt hij terug. „Via via kwam ik bij een doctor in natuurkunde in Engeland terecht. Hij heeft mij geholpen met de kennis van de technologie van infrarood. De wetenschapper natuurkunde heeft de technologie achter het product gemaakt. Wij hebben daar met ons metaalbedrijf een kast omheen gemaakt. We ontdekten dat infrarood stralingswarmte beter doorgegeven wordt met speciaal glas. Hierdoor werd de rol als metaalbedrijf een stuk kleiner. Ik heb er toen voor gekozen om met infrarood door te gaan en het metaalgedeelte af te stoten. Sinds 2016 ben ik met infrarood bezig. We hebben toen gekozen voor de veeteelttak met warmtepanelen voor jongvee als biggen, geitenlammeren en kuikens. Inmiddels is de veeteelttak marktleider met stalverwarming.nl. In 2018 heb ik besloten de gebouwde omgeving aan te pakken en heb ik Welnu opgericht. De kennis van infrarood in de stallen heb ik uiteraard meegenomen en vertaald naar de bouw.”

Voor alle ruimtes

Welnu heeft in totaal 7 producten die allemaal gebaseerd zijn op dezelfde technologie en hetzelfde soort warmte, met dezelfde golflengte. „Toen we startten hebben we 2 panelen rechtstreeks van de stal doorontwikkeld voor toepassing bij consumenten”, legt Van Uum uit. „Om een compleet pakket te kunnen bieden, hebben we er nog 5 bij ontwikkeld, zodat we aan elke vraag kunnen voldoen.

„Bij deze woningen is gekozen voor onze infraroodpanelen. De zonnepanelen op het dak zorgen voor de productie van elektriciteit en zo voor extra energiebesparing.”

 Onze standaardmaat is 60 cm breed. Voor systeemplafonds hanteren we 120x60 en voor kantoren 60x60. De infraroodpanelen zijn in alle ruimtes toe te passen, van heel klein, zoals een toilet van 210 W, tot 1150 W voor een hele woning of compleet gebouw.” Er wordt vaak gezegd dat infrarood asymmetrische warmte geeft. Als je de panelen aan de wand monteert is dat ook zo. De beste plek voor de panelen is aan het plafond. Als je de verdeling in de ruimte goed hebt, dan heb je geen last van asymmetrie. De gebruikers zijn heel tevreden over het comfort.”


Gezonde warmte

Infraroodverwarming heeft ook invloed op de gezondheid. „Het is een gezonde verwarming omdat de massa aangestraald wordt”, legt Van Uum uit. „Hierdoor wordt bijna geen luchtstroom veroorzaakt. Luchtstromen verspreiden stof, schimmels en bacteriën. Allergie- en astmapatiënten hebben baat bij infraroodverwarming.”

Service

„We richten ons op de koppeling van besturingssysteem direct aan de panelen en op de service”, aldus Van Uum. „Dat vinden we heel belangrijk. We zijn misschien nog wel meer op de service gericht dan op de verkoop. Voor onze klanten is het belangrijk dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Via een appje kunnen ze ons een vraag sturen. Wij kunnen op afstand helpen.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Lechner

26 mei 2022 om 09.22 uur

Ik stel het plaatsing wel voor binnen mijn buiten prieël (7m x 4m x 6m x 2,80m) mat 10 schifglas panelen aan. Trouwens is de plattedak gebouw met dubbel houtenwanden van Douglashout, als ongeisoleerd te beschouwen. Kan zo'n plaatsing van die PV op het plattedak met het IR van uw type, behaaglijk dienen. Vooral tijdens Winterse maanden met behulp van opslag accus? Ik ben zeer benieuwd & geinteresseerd van uw mening als reactie, aub. Alvast bedankt en ik wacht op uw antwoord zsm graag en tegemoet. Lechner (Flechd@gmail.com)

Ray de Kleijn

11 april 2022 om 10.50 uur

Sinds 8 maanden ook gehele huis voorzien van Ir panelen en zonnepanelen, erg tevreden met comfort. In het begin wel ff wennen aan het stroomverbruik, maar ja je verbruikt geen gas.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement