In één dag klaar voor de BRL100 audit

Geplaatst op 31 mei 2024 door Redactie

Kennissessie BRL 100 met invullen handboek en kalibreren gereedschap

„We zien dat veel zzp’ers voor het werken met F-gassen wel een persoonlijk certificaat hebben, de BRL 200 (het voormalige STEK-pasje), maar dat ze als bedrijf niet gecertificeerd zijn, de BRL 100.” Dat zegt Ramon Koster, manager klimaattechniek bij Celsis, tijdens de kennissessie op 24 mei bij Celsis. „De overheid heeft hier meer aandacht voor en er zijn meer inspecteurs aangesteld. Een grote groep zzp’ers en bedrijven in het mkb wil nu ook de BRL 100 certificering halen omdat ze zo meer werkzaamheden zelfstandig kunnen doen. Daarom zijn we begin dit jaar gestart met het geven van BRL 100 trainingen.”

De BRL (Beoordelingsrichtlijn) is in het leven geroepen ter voorkoming van het lekken van F-gassen tijdens werkzaamheden en sinds 2019 is de versie 2.0 van kracht. Er moeten diverse voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden om zo de uitstoot van F-gassen in het geval van een lekkage tot een minimum te beperken.

Audit

De training bij Celsis wordt gegeven aan kleine groepen installateurs die werkzaam zijn in de klimaat- of koeltechniek. Behalve veel informatie wordt tijdens de training ook het handboek ingevuld dat nodig is voor de audit om tot een certificering te komen. Bovendien worden de werkinstructies, gereedschappenlijst en koudemiddelenbalans aangepast aan het betreffende bedrijf. Verder kunnen ze hun gereedschap laten kalibreren. Bij de audit wordt gekeken naar de beschikbaarheid van vereiste procedures en werkinstructies en of deze door het personeel toegepast worden. Aan het eind van de BRL100 training zijn ze volledig voorbereid en kunnen ze de audit met een gerust hart tegemoet zien.

„De aanwezigen werken allemaal met milieubelastende middelen”, geeft Koster aan. „Ze hebben niet alleen met de regelgeving te maken, maar ook met de handhaving. Om de twee jaar moet er opnieuw een audit plaatsvinden voor hercertificering. Van de groep van 6 installateurs die vandaag bij de training aanwezig is, hebben de meeste deelnemers alleen het persoonsgebonden certificaat de BRL 200. Die moeten ze om de zeven jaar laten hercertificeren.”

Complete training

Eén van die installateurs is zzp’er Maarten ter Doest, eigenaar van Ter Doest Installatietechniek. „Het is verplicht om BRL 100 gecertificeerd te zijn om zelfstandig aan de slag te kunnen”, zegt hij. „In de toekomst krijgen we steeds meer te maken met warmtepompen. De cv-ketels gaan er langzamerhand uit, of er komen hybride installaties voor in de plaats. Daar moet je op inspelen. Ik heb op Google naar een training gezocht, en deze bij Celsis gevonden. Het is een training om compleet voorbereid te zijn, want behalve het opdoen van kennis en het invullen van het handboek kan ik vandaag ook mijn gereedschappen laten kalibreren. Dat is het mooie, ik volg een dag training en ik ga met een ingevuld handboek en met gekalibreerd gereedschap naar huis.”

Slag tussen regelgeving en praktijk

De kennissessie wordt gegeven door Coen Dikker Hupkes. „In 2017 ben ik begonnen met BRL 100”, vertelt hij. „Een klant kwam naar ons toe met de vraag: kunnen jullie ons helpen, want er is allemaal nieuwe wetgeving en wat moet ik daarmee? We zijn begonnen met een eenvoudig invulboekje. De wet is in 2019 verzwaard. Toen was het invullen van het boekje niet meer genoeg. Vandaar dat ik deze training samen met anderen geschreven heb.”

Tijdens de kennissessie wordt er een inleiding op de BRL 100 en BRL 200 gegeven. Het handboek wordt doorgenomen en de installateurs kunnen alvast beginnen met het invullen hiervan. Als voorbereiding op de audit. Dikker Hupkes geeft uitleg over de verschillende onderwerpen van het handboek. De BRL 100 2.0 bestaat sinds 2019. „Ik denk dat het voornamelijk de slag is tussen regelgeving en de praktijk. We maken vandaag het handboek zodat de installateurs in één dag auditklaar zijn”, legt Dikker Hupkes uit. „Maar als ze na vandaag nog vragen hebben, kunnen ze natuurlijk ook bij ons terecht. We kiezen voor kleine groepjes omdat we zo beter ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en er genoeg ruimte is voor vragen.”

In het vak gegroeid

De broers Enes en Ismail Gunaydin van BG Koeltechniek uit Nijmegen zijn sinds 12 jaar werkzaam als installateur. „We zijn in het vak gegroeid”, zegt Ismail. „We hebben 10 jaar geleden het bedrijf van onze vader overgenomen. We doen de totaalinrichting voor supermarkten en slagerijen in Nederland, België en Duitsland. We zijn vandaag hier om het handboek te updaten voor de audit. Veel dingen die we vandaag horen wisten we al, maar er is de laatste jaren ook veel veranderd. Nu kunnen we het handboek afmaken en het gereedschap wordt gekalibreerd. Zo hebben we alles weer op een rijtje en kunnen we weer twee jaar vooruit.”

Interessante en leerzame dag

„Het was een interessante en leerzame dag”, zeggen de broers Mick en Quint van der Vliet van familiebedrijf VDV Totaalservice uit Mijdrecht na afloop van de Kennissessie. „We zijn goed op weg geholpen. We willen graag BRL 100 behalen, want we misten de bedrijfscertificering. We besloten om deze training te volgen zodat we weten waar we aan toe zijn voordat we de audit krijgen. We zijn bij Celsis terechtgekomen omdat ze leverancier van ons zijn voor koudemiddelen. Ook hebben we elkaar op de VSK gesproken. Het mooie van deze dag is dat je ook meteen je gereedschap kunt laten kalibreren. We zijn nu een dag bij de cursus, dus dan missen we het gereedschap niet. En met name op het gebied van wet- en regelgeving hadden we een paar vragen die Coen en Ramon goed konden beantwoorden. We hebben nu meer duidelijkheid gekregen. Ook de rondleiding door het bedrijf was interessant, bijvoorbeeld om te zien hoe bij Celsis het recyclen van koudemiddelen in zijn werk gaat. We zijn erg tevreden over de dag en zijn vandaag veel opgeschoten, we gaan met een goed gevuld handboek naar huis.”

Ga voor meer info over de BRL 100 training naar https://www.celsisbv.nl/nieuws/word-audit-klaar-met-onze-brl-100-2.0-training

Tekst: Carla van der Meer