110 jaar Conex Bänninger

Geplaatst op 18 juni 2019 door Redactie

In 5 seconden een lekvrije, permanente verbinding

„Het >B< MaxiPro persfittingssysteem hebben we zo’n twee jaar geleden op de markt gebracht, en sindsdien is het een veel verkochte fitting in Nederland en de rest van Europa”, zegt Pietro Cardente, international sales director Conex Bänninger. „Dit persfittingssysteem is eenvoudig en snel, binnen 5 seconden, vlamvrij te installeren en biedt een veilige, permanente lekvrije verbinding die geschikt is voor toepassingen in airconditioning en koeling.”

Conex Bänninger (onderdeel van IBP Group) is gespecialiseerd in het leveren van fittingen, accessoires en ventielen in koper, messing en staal voor binnenlandse, commerciële, industriële, scheepsbouw, airconditioning en koelmarkten wereldwijd. Het bedrijf is in 1909 opgericht en viert dit jaar haar 110-jarig bestaan. Op 15 mei werd de pers van over heel de wereld uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan de fabriek in het Spaanse Córdoba, waar de koperen fittingen worden gemaakt. In de 110 jaar van het bestaan heeft Conex Bänninger meer dan 20 miljard fittingen en ventielen geproduceerd, die wereldwijd worden toegepast. Naast de fabriek in Córdoba is er ook een fabriek in Polen. Verder zijn er vestigingen in onder andere Australië, het Midden Oosten, Noord-Amerika en Azië. In Europa zijn er onder meer vestigingen in Spanje, Frankrijk, Engeland, België en Italië.

Productieproces

Bij het bezoek aan de fabriek in Córdoba, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan, kunnen we het hele productieproces volgen vanaf de lange koperen leidingen die binnen komen voor de fabricage van de fittingen. We volgen de stappen van het productieproces. Het begint met het op maat snijden van de koperen leidingen. Dan volgt het uitgloeien (annealing), waarna een robot de op maat gesneden stukken leiding oppakt en ze in een mal legt, waar ze gebogen worden.

„In de 110 jaar van het bestaan heeft Conex Bänninger meer dan 20 miljard fittingen en ventielen geproduceerd, die wereldwijd worden toegepast.”

Via het onderdeel elbow cutting komen we bij het onderdeel hydrovormen van T-stukken, waarbij met vloeistof onder hoge druk een T-vorm uit de rechte buis geperst wordt. Vervolgens wordt de O-ring geassembleerd. De fittingen worden verpakt en opgeslagen in het eigen warehouse, vanwaar ze naar de diverse locaties over de wereld worden vervoerd. 


>B< MaxiPro

De >B< MaxiPro is speciaal ontwikkeld voor gebruik in airconditioning- en koelingstoepassingen. De fitting is ontworpen om te worden gebruikt tot een maximale werkdruk van 48 bar, met een maximaal bedrijfstemperatuurbereik van -40 °C tot 121 °C. „Het heeft het voordeel van een 3-punts pers, met één druk op elke kant van de fitting en één samendrukking van de O-ring, voor een permanente, zeshoekige lekvrije verbinding”, laat Mano Bakhtiari, CEO IBP Group, weten. „De >B< Press XL is nu ook beschikbaar in koper met een lekdetectie. De EPDM O-ring zorgt ervoor dat voor persing al een lek gedetecteerd wordt.”

Vlamvrije installatie

Eén van de voordelen van het ACR-persfittingssysteem is dat het een vlamvrije installatie is. „Er hoeven dus geen werkvergunningen aangevraagd worden vanwege het risico op brand op de locatie door een open vlam”, geeft Cardente aan. „De installateur hoeft geen gasfles mee naar boven te slepen.” De >B< MaxiPro is een mechanische verbinding, waardoor stikstofreiniging tijdens het verbindingsproces niet langer nodig is. De fitting is met de tang snel en nauwkeurig te installeren, waardoor tijd en geld bespaard wordt. „Een ander voordeel is dat de perstang steeds dezelfde druk geeft, waardoor alle fittingen steeds dezelfde lekdichte verbinding hebben”, aldus Bakhtiari. „Dit geeft eenzelfde herhaalbare kwaliteit. Het werk kan op locatie bovendien door één medewerker gedaan worden.”

3-puntspers

De permanente en veilige verbinding ontstaat door de 3-puntspers, waarbij er drie perspunten zijn, één aan elke kant van de inkerving en één perspunt die de O-ring comprimeert. Bij fittingen van 1/2" en hoger zorgt een haak ervoor dat de hogedrukprestatie van >B< MaxiPro-fittingen behouden blijft. De HNBR O-ring zorgt voor een veilige lekvrije verbinding.

„De persfittingen zijn ideaal te gebruiken op plekken waar lassen en solderen niet toegestaan is.”

De fittingen worden geïdentificeerd met een roze markering, werkdruk van 48 bar, die aangeeft dat ze geschikt zijn voor hogedruk-airconditioning- en koeltoepassingen. De >B< MaxiPro heeft een productgarantie van 5 jaar.


Bekken uitwisselbaar

Het benodigde compacte, lichte gereedschap geeft een gemakkelijke toegang tot buizen in nauwe ruimtes. Conex Bänninger raadt aan om voor het persen het Rothenberger-gereedschap Romax Compact TT te gebruiken. De bekken zijn uitwisselbaar. Hierdoor is één perstang voor verschillende diameters geschikt. Toepassingsafmetingen lopen van 1/4" tot 1-1/8".

Importeur

Roba Metal Non Ferrous Division in IJsselstein heeft sinds 2001 het officiële agentschap voor het importeren van de fittingen van Conex Bänninger. „We leveren deze fittingen aan diverse groothandels”, zegt Rian Kemp van Roba Metal. „We hebben de >B< MaxiPro sinds de VSK vorig jaar in ons assortiment. Het is ideaal te gebruiken op plekken waar lassen en solderen niet toegestaan is.” Conex >B< Press is een veelzijdig perssysteem voor gebruik met harde, halfharde en zachte koperen buis volgens NEN EN 1057. Conex >BB< Press persfittingen zorgen voor een zekere verbinding. De fitting heeft een unieke lekindicator door een speciaal ontworpen EPDM O-ring. Een gereduceerde doorsnede waardoor bij een ongeperste fitting, lekkage bij de persproef met een geringe druk (0,1-5,0 bar) direct herkenbaar is. De >B< Press lekindicator is verkrijgbaar in de maten 12-54mm en onder andere geschikt voor drinkwater-, warmtapwater-, CV- en perslucht-installaties. De fittingen zijn vervaardigd en ontworpen volgens BS 8537 koperen persfittingen en met KIWA-keur.

Voor meer informatie over de complete reeks fittingen van Conex Bänninger: www.conexbanninger.com of www.robametals.com.