Extra energiebesparing kleine bedrijven en huishoudens

Geplaatst op 29 juni 2017 door Redactie

Kleine bedrijven en huishoudens kunnen 10 petajoule (PJ) extra energie besparen. Met die overtuiging hebben 6 partijen binnen het Energieakkoord een overeenkomst gesloten. Zij willen particulieren inzicht geven in hun energieverbruik en besparingsmogelijkheden aanbieden.

Voorlichting, goede samenwerking en subsidie dragen bij om dit doel te halen. Deelnemers aan de overeenkomst zijn:

  • brancheverenigingen Energie Nederland
  • Netbeheer NL
  • Uneto-Vni
  • Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE)
  • Ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken

10% van doelstelling

De overeenkomst geeft verdere invulling aan het Energieakkoord. Daarin is een energiebesparing van in totaal 100 PJ afgesproken. De nieuwe afspraken moeten zorgen voor 10 PJ minder verbruik in 2020. Dat is gelijk aan het verbruik van 150.000 huishoudens.

Inzicht via slimme meter

Huishoudens met een slimme meter krijgen voortaan elke maand inzicht in hun verbruik. Uit onderzoek van het Energie Centrum Nederland (ECN) blijkt dat inzicht en bewustwording al tot besparingen leiden. De energiebedrijven willen de komende 3 jaar bij 750.000 huishoudens slimme energieproducten en -diensten installeren. Ze zijn gebaseerd op realtime inzicht in het energieverbruik.

Betere voorlichting

Ook leveranciers van besparingsmaatregelen kunnen hierop inspelen. Zo willen de installateurs samen met gemeenten en bouwbedrijven betere voorlichting geven. Bijvoorbeeld over isolatie en zonnepanelen. Streven is om zo 60.000 huishoudens en kleine bedrijven aan te zetten tot energiebesparende maatregelen.

Subsidie

De komende 4 jaar stelt het Rijk in totaal € 160 miljoen aanvullende subsidie beschikbaar. Daarmee geeft het de markt voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels een extra impuls.


Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement