‘Ik doe wel eens een raampje open …’

Geplaatst op 23 juli 2020 door Redactie

Zehnder is de specialist op het gebied van binnenhuisklimaat en speelt een leidende rol in de wereld van de ventilatie-industrie. Ventileren neemt, als we bijvoorbeeld denken aan de langere warmere zomers, een steeds belangrijker plek in. Toch moet er in het bewustzijn van veel mensen nog wel een knop om als het om ventileren gaat. Met name in de woningbouw valt er nog een wereld te winnen. Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder, legt uit. "Het belang van een goed, lees gezond binnenklimaat, wordt nog wel eens onderschat. Hoe vaak hoor je niet: Ik zet wel een raampje open, ik lucht wel eens … begrijpelijk, maar daar ben je er natuurlijk niet mee. Meer inzicht is absoluut nodig en daarbij moet het vooral gaan over gezondheid."

Raar

Luchtvervuiling, CO2-uitstoot … pratend over het klimaat en hoe daar mee om te gaan, gaat het meestal over ‘buiten’. Jerôme Corba: "En dat is toch wel raar. Laten we wel zijn, op zich begrijpelijk dat we aan de verbetering van het milieu wat willen doen en geen misverstand, dat moet ook. Maar het blijft toch vreemd dat, als je hebt over gezondheid, mensen weinig besef hebben van het klimaat en de luchtkwaliteit waar ze gemiddeld 8 uur per dag in verblijven: de slaapkamer. Om maar eens wat te noemen. Installaties, zeker handbediende, staan vaak op dezelfde stand. Onvoldoende kennis leidt overigens tot niet alleen tot een slechtere luchtkwaliteit en minder efficiëntie maar ook tot onnodig energieverbruik. Jammer en onnodig." 

"Pratend over het klimaat en hoe daar mee om te gaan, gaat het meestal over ‘buiten’”

Zehnder biedt tal van geavanceerde van oplossingen voor het koelen van ruimten met WTW-ventilatie, volledig op zichzelf staand of middels een slimme combi. De technologische ontwikkelingen gaan snel en Zehnder bewijst met het doorontwikkelen van de techniek dat nieuwe units leiden tot een beter rendement en een lager energieverbruik. Jerôme Corba: "De nieuwe generatie units onderscheidt zich van de vorige op een heel belangrijk punt. Er is geen apart by-pass kanaal meer nodig, in de nieuwe generatie volledig geïntegreerd in de wisselaar. Met als positief effect een hele stille wisselaar. En dat is prettig voor de eindgebruiker, want geluidsoverlast was toch een van de meest gehoorde klachten. Uiteindelijk praten we nog steeds over twee motoren en een wisselaar. Maar dan wel stiller en met betere prestaties." De by-pass voorkomt grote temperatuurwisselingen en zorgt daardoor voor meer comfort. Verder wijst Jerôme Corba op de aanzienlijk verbeterde filtertechniek met een geïntegreerd fijnstoffilter en een nieuwe lijn ventielen, waarbij zowel het toe- als afvoerventiel voor het oog exact gelijk zijn.

Koeling

Koeling, het wordt steeds meer een thema. Begrijpelijk want langere warme periodes maken het er niet echt prettiger op, zeker niet in goed geïsoleerde woningen. Jerôme Corba: "Met de nieuwe campagne Climate Switch benadrukken we de koelmogelijkheden met ventilatie. Goed ventileren, koelen op momenten dat het echt nodig is. Comfortabel en gezond slapen. Je bent fitter, uitgeruster en productiever. Het kan met onze ventilatiesystemen die dankzij hun innovatieve technologie al klaar zijn voor BENG-prestatienormen van morgen."

“Met de nieuwe campagne Climate Switch benadrukken we de koelmogelijkheden met ventilatie”

Dat Zehnder met oplossingen komt die ook echt werken werd november 2019 nog eens onderstreept met het Passiefhuis certificaat voor warme klimaten. Dit certificaat, toegekend door het gerenommeerde Passive House Institute (PHI), werd aan Zehnder toegekend voor de hoogwaardige koude-terugwinning in de Zehnder ventilatie-units.

Schakelen

Het gesprek met Jerôme Corba vindt plaats in het vrijwel lege hoofdkantoor van Zehnder in Zwolle. Op gepaste afstand in verband met de coronacrisis. "Tja, de nieuwbouw loopt redelijk goed door. Bij de renovatie ligt dat wat anders. Snel schakelen, opschalen waar nodig en mogelijk … We hebben aan het begin van dit verhaal gelijk contact gezocht met klanten en leveranciers om zo goed mogelijk af te stemmen wat wel en wat niet kan. In gesprek blijven en proberen een en ander zo te managen dat we voor ons allemaal er het beste uithalen. Dat kan ook, mede dankzij de klanten waarmee wij een goede relatie hebben." 

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement