Infraroodverwarming: werkt prima, is comfortabel en betaalbaar

Geplaatst op 18 november 2021 door Redactie

Zelfs toen liefhebbers in februari 2021 op de schaatsen stonden, hadden infraroodsystemen geen enkel probleem om woningen te verwarmen. Behalve een grote capaciteit heeft moderne infraroodverwarming diverse andere voordelen, zo blijkt uit een onderzoek van WE/adviseurs in opdracht van de overheid. Het energieverbruik is laag, het comfort prima en de apparatuur en de energiekosten zijn lager dan van andere typen duurzame verwarming.

De W/E adviseurs voerden een omvangrijk onderzoek uit naar de comfortbeleving, het energieverbruik en de kosten van infrarood als hoofdverwarming. Het onderzoek, in opdracht van de overheidsinstanties RVO en TKI, liep van januari tot en met maart 2021. Het merendeel van de bewoners is tevreden met het comfort van infrarood als hoofdverwarming. Indien minder tevreden, is de gevoelstemperatuur eerder te warm (30%) dan te koud (18%).
Daarnaast is de energievraag per vierkante meter met 40 kWh per m2 relatief laag. Ter vergelijking: een gasgestookte verwarming verbruikt gemiddeld circa 90 kWh per m2.

Opsteker voor infraroodbranche

Paul van Uum, directeur van Welnu en expert op het gebied van infraroodverwarming, is blij met het rapport. "Daarin wordt bevestigd wat wij al langer wisten, namelijk dat infrarood uitstekend voldoet als hoofdverwarming. In een eerder rapport uit 2018 werd infrarood nog als een dure oplossing gepresenteerd. Met dit nieuwe rapport in handen kunnen we de discussie over de effectiviteit van infraroodverwarming snel beslechten. Het werkt, het is betaalbaar in vergelijking met andere duurzame warmte-oplossingen en het is comfortabel."
De onderzoekers constateren dat er kwaliteitsverschil is tussen de infraroodpanelen. Dat komt ook terug in de verbruikcijfers per persoon. Het advies van de onderzoekers is om de prestaties van panelen te vergelijken. Sommige panelen zijn geschikt als bijverwarming, andere dienen vooral als hoofdverwarming.

Gedrag onderzoeken

Van Uum: "Al met al vormt dit onderzoek een mooi startpunt voor een vervolg. Ik zou graag een keer met een woningcorporatie kijken naar de ervaringen van huurders met infrarood. Dan kun je onderzoeken hoeveel huurders daadwerkelijk besparen op energiekosten. De bewoners sturen de panelen immers aan. De technische kant is al ver ontwikkeld. In deze fase van energietransitie komt het aan op gedrag."

Download hieronder het rapport.

Downloads

Eindrapport WE Adviseurs - Energiegebruik en comfortbeleving infraroodverwarming in woningen download

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement