Iedereen moet mee kunnen doen!

Geplaatst op 16 april 2019 door Redactie

De techniek schreeuwt om mensen en toch is het aanbod van jongeren in de techniek lang niet voldoende om aan de vraag tegemoet te komen. Volgens het UWV stonden er in 2018 ruim 60.000 vacatures in de techniek open en dat is alleen maar meer geworden. Aan de andere kant zijn er in Nederland ruim een miljoen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag weer aan de slag kunnen en willen. Daar is nu een oplossing voor gevonden.

De gemeente Utrecht is rond de tafel gaan zitten met IW Midden, de opleider van technisch personeel, en GreenFox Social Return, een erkende sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een baan in de techniek of bouw. Dit heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst waarbij iedereen die graag de techniek in wil alsnog een erkende (BBL)opleiding kan krijgen. Direct een betaalde baan plus een erkende opleiding. Een prachtig traject met volop toekomstperspectief in een branche die elke dag groeit door de klimaatambities. Denk aan de vraag naar zonnepanelen, laadpalen, koude warmtepompen, etc.

Afstand tot de arbeidsmarkt?

Waarbij men in eerste instantie misschien denkt aan iemand met een arbeidsbeperking is het grootste deel van de groep “slechts” werkeloos. Dat kan door diverse omstandigheden. Denk hierbij aan (ex)mantelzorgers, vroegtijdig schoolverlaters, statushouders, veranderde arbeidsmarkt, etc. GreenFox Social Return is een erkende sociale firma die mensen weer terugbrengt naar de arbeidsmarkt dmv omscholing, begeleiding, jobcoaches, etc.

Techniek Nederland

De branchevereniging met ruim 6300 leden in de installatiebranche is heel enthousiast over deze nieuwe instroom. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "We hebben de komende jaren meer dan 20.000 technici nodig voor grote uitdagingen zoals de energietransitie. GreenFox ziet dat er daarbij óók volop mogelijkheden zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik vind het geweldig dat zij samen met IW Midden het initiatief hebben genomen om langdurig werklozen en statushouders via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) op te leiden. Een bijdrage aan vermindering van het tekort aan technici én aan de inclusieve arbeidsmarkt. Want iedereen moet mee kunnen doen!"

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement