Idee is tijdens motorrijden ontstaan

Geplaatst op 20 september 2022 door Redactie

Revolutionaire methode voor het tijdelijk afdoppen van waterbuizen

Richt Loorbach en René de Weerd, twee motorvrienden uit Rolde bij Assen, hebben samen Roteal einddoppen ontworpen voor het tijdelijk afdoppen van waterbuizen. Loorbach had een bedrijf in engineering en 3D-printing en De Weerd had een eigen installatiebedrijf. “René vertelde dat hij tijdens renovatiewerkzaamheden veel knelkoppelingen weggooide bij het tijdelijk afdoppen van leidingen”, zegt Loorbach. „Ook kost het veel tijd en materiaal om de leiding af te zagen onder de ring van de tijdelijke knelkoppeling. Hij vroeg mij of ik een einddop kon ontwerpen die we kunnen hergebruiken. Toen we weer op de motor zaten, begon ik meteen dingen te bedenken. Ik zei tegen René, ik denk wel dat ik dat kan. Zo is de Roteal einddop ontstaan. Moeilijk om te maken, makkelijk in het gebruik.”

„Thuis ben ik de eerste modellen in CAD gaan tekenen en hebben we prototypes gemaakt”, vertelt Loorbach. „Dat was nog best een uitdaging, want niet elk ontwerp was geschikt voor spuitgieten. De volgende vraag was: vindt de markt het ook interessant? Dit hebben we via een extern bureau laten onderzoeken. Zo’n 30 procent wilde het meteen proberen, 60 procent wilde het product eerst zien en 10 procent wist het niet. Dit resultaat was positief genoeg voor ons om ermee aan de slag te gaan. We hebben hier inmiddels octrooi op.”

Tijdbesparend en klantvriendelijk

„Afdoppen is tijdrovend werk”, aldus De Weerd. „Je hebt voor elk merk en elk type materiaal andere afdopsetjes en ander gereedschap nodig. Dat is niet altijd voorhanden. Bovendien kost het veel tijd. En je verspilt materiaal, zowel aan knelkoppelingen als aan stukjes leiding waar de ring van de knelkoppeling aan blijft zitten, die afgezaagd moeten worden.

„Thuis ben ik de eerste modellen in CAD gaan tekenen en hebben we prototypes gemaakt. Dat was nog best een uitdaging, want niet elk ontwerp was geschikt voor spuitgieten.”

Een voorwaarde bij het ontwerp was dat de einddop zonder gereedschap geïnstalleerd kan worden. De einddop is met een kwartslag met de hand op de waterleiding of verwarmingsbuis vast te draaien en kan een waterdruk van 10 bar aan.” De Roteal einddoppen kunnen tot wel tien keer hergebruikt worden. Ze zijn te verwijderen zonder dat de leiding beschadigd raakt. Voor de klanten waar de installateur aan het werk is, zijn de doppen ook een uitkomst. De installateur kan de leiding snel afdoppen, waardoor niet de hele dag het water eraf hoeft. Nu hoeft dat maar even, aan het begin en aan het eind van werkzaamheden.

Ook voor kunststof leidingen

„Je kunt wel een mooi verhaal hebben, maar de gebruikers moeten het ook kunnen ervaren”, zegt Loorbach. „Daarom geven we sampleboxen weg, zodat ze de doppen zelf in hun handen kunnen houden. De doppen zijn er in de maten 12, 15 en 22 mm voor leidingen van staal, rvs en koper. In augustus hebben we ook een einddop op de markt gebracht voor het afdoppen van kunststof leidingen van 16 mm. We hebben een testopstelling gemaakt die we meenemen naar te klant om te laten zien dat het echt werkt. De einddoppen zijn gemaakt van verschillende soorten kunststof als nylon en POM en de afdichting van TPG. We hebben onze eigen gemengde kunststoffen. De doppen voldoen aan de PED-norm. Ze zijn nu alleen nog geschikt voor water, maar straks ook voor gas, als ze dat keurmerk krijgen.”

Andere producten

Nu Roteal afdichtdoppen meer bekendheid krijgen, komt ook de vraag naar andere producten. „Bij de groothandels krijgen we vragen of we ook iets hebben voor vullen en aftappen”, zegt Loorbach. „Ik kom uit de ontwikkeling, maar om als productontwerper aan tafel te gaan zitten en iets nieuws te bedenken, valt niet mee.

„Een voorwaarde bij het ontwerp was dat de einddop zonder gereedschap geïnstalleerd kan worden."

 Met een voorbeeld uit de praktijk heb je meteen een beeld welk product gevraagd is en dan is het makkelijker om dit te ontwikkelen. We hebben een vuller en aftapper ontwikkeld om zonder knoeien te kunnen vullen, aftappen en de druk te kunnen testen. Hier hebben we sinds kort ook octrooi op.” „In de bus heeft alles vaak al een plekje. Dan is alles volgepakt, en dan komt er weer nieuw materiaal bij”, zegt De Weerd. „Daarom hebben we een wandhouder ontwikkeld voor de drie maten doppen, zodat de installateur in één oogopslag kan zien of er nog genoeg doppen zijn of dat hij bij moet bestellen.”

Organisatie

„We willen geen grote organisatie met veel personeel”, laat Loorbach weten. „Daarom besteden we veel uit. Zo kunnen we makkelijk opschalen als dat nodig is. De productie hebben we uitbesteed aan kunststofproductiebedrijf VDL Wientjes in Emmen. We hebben wel onze eigen matrijzen voor het spuitgieten gemaakt. De assemblage van de drie onderdelen en de logistiek gebeurt bij Oldenburger|Fritom in Veendam. De marketing wordt verzorgd door marketingbureau SGNM in Arnhem. Zij hebben ervaring in de installatiemarkt.”

Over Roteal

De Weerd en Loorbach hebben de einddoppen eerst nog naast hun gewone werk ontwikkeld. Na ongeveer een jaar vonden ze het tijd om er volledig in te stappen, en ze zijn nu ruim een jaar geleden fulltime gestart met hun bedrijf Roteal. „De naam Roteal is ontstaan uit roteren en sealen”, laat Loorbach weten. „De huisstijl is oranje met zwart en wit. De doppen van 12, 15 en 22 mm zijn zwart met oranje. De 16 mm afdichtdop wordt geleverd in wit. „De maten 15 en 16 mm zitten dicht bij elkaar”, zegt De Weerd. „Om verwarring te voorkomen heeft de 16 mm de kleur van de kunststof buis, want die is ook wit.”

Huisstijl

De huisstijl wordt ook uitgedragen door de bedrijfsauto. „Als we op een beurs staan, dan hebben we ook een motor bij ons in de huisstijl”, laat De Weerd weten. „Het product is immers ontstaan vanuit de liefde voor motoren en we zitten met ons bedrijf in Assen bij de TT. Het afdoppen kan met de Roteal doppen met de ‘snelheid van een motor’.

„Als we op een beurs staan, dan hebben we ook een motor bij ons in de huisstijl”, laat De Weerd weten. “Het product is immers ontstaan vanuit de liefde voor motoren en we zitten met ons bedrijf in Assen bij de TT.”

We hebben voor Assen gekozen omdat iedereen weet waar dit ligt. We zijn makkelijk te bereiken. We zitten hier op een plek waar we kantoor hebben, maar waar we ook onze artikelen kunnen testen.” Roteal einddoppen zijn onder meer via groothandels als Wasco, Van Walraven en Wildkamp verkrijgbaar, maar ook via diverse kleiner groothandels of rechtstreeks te bestellen.

Stap over de grens

„We zien dat de markt groter is dan we dachten. We zijn bezig om te kijken hoe we samenwerkingen kunnen uitbreiden en hoe we Roteal nog beter in de markt kunnen zetten, ook over de grens. We hebben Europese patenten en we zijn bezig met de uitbreiding hiervan. Maar eerst gaan we ons bedrijf in Nederland goed op de markt zetten. Volgend jaar maken we de stap over de grens.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Roteal

27 september 2022 om 09.41 uur

Hallo Gé, we sturen je een sample toe, dan kun je ook snel en simpel een leiding afdoppen;) Groet, team Roteal

g.zell

22 september 2022 om 11.16 uur

goed verhaal alles dat materiaal en tijd bespaart is welkom. ik zou wel een tekening willen zien liefst 3d hoe het is gemaakt.?? heb zelf ook een patent maar is door bedrijf toch gestolen na een jaar. het koste mij te veel om ieder jaar te verlengen. succes met het product . afz g.zell.

Gé Verhoeff

22 september 2022 om 08.54 uur

Wat een top product, hebben jullie ook een testproduct? Zoja dan zou ik dat graag willen krijgen. Het adres is Drakenburgerweg 141 3741GM Baarn. Ik hoor graag van U. M.vr.gr. Gé Verhoeff Cobinatie Verhoeff-Wolswijk

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement