Hybridedocent wordt de norm in het technisch beroepsonderwijs

Geplaatst op 22 juni 2020 door Redactie

Doekle Terpstra schrikt niet terug voor stevige uitspraken. Bij EenVandaag gaf Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, op woensdag 17 juni aan van mening te zijn dat over vijf jaar de hybride docent de norm is in het technisch beroepsonderwijs.

De ‘hybride docent’ is een vakman of vakvrouw uit de technieksector die naast een baan bij een (installatie)bedrijf lesgeeft op een vmbo of mbo.

Het is bekend dat in de techniekbranche een enorm tekort is aan technici. Het technisch beroepsonderwijs heeft tevens een tekort aan techniekdocenten, waarvoor de ‘hybride docent’ bedacht. Drie jaar na de introductie is het idee al een groot succes, want inmiddels zijn al zo’n vierhonderd technische vakmensen ‘bijgeschoold’ tot vakdocent.

In de aflevering van EenVandaag vertelden hybride docent Armand Gummels, algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra en Doekle Terpstra erover. Daarnaast heeft ook NPO Radio1 hier aandacht aan besteed.

De betrokkenen zijn allemaal positief over het idee dat vakmensen hun kennis en ervaring overbrengen aan studenten. De hybride docent zorgt ervoor dat studenten les krijgen volgens de laatste inzichten. Bedrijven zien vervolgens schoolverlaters instromen die méér dan vroeger over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Zo krijgt de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven een enorme impuls. Ook de studenten zelf zijn enthousiast over de hybride docent.

Doekle Terpstra vertelde: “Wij zijn de eerste branche die met hybride docenten is gaan werken. Daar mogen we trots op zijn. Zo’n praktische aanpak past bij onze branche. Niet alleen slimme oplossingen bedenken, maar daarna ook de handen uit de mouwen steken.”

Armand Gummels werkt als cv-monteur bij Feenstra en is daarnaast docent op het ROC Amsterdam. Hij zou niet anders meer willen. “Ik kan mijn kennis overdragen en ik zie de leerlingen groeien. Dat geeft veel voldoening. Van de interactie met de studenten krijg ik veel energie.”

Adriaan Pietersma, algemeen directeur van Feenstra,j vindt dat zijn bedrijf een rol heeft bij het opleiden van technisch talent. “Door monteurs als Armand in te zetten op het ROC, dragen wij bij aan een goede lichting bekwame vakmensen. Hoe beter jonge technici zijn opgeleid, hoe makkelijker het voor mij is om ze straks aan het werk te zetten.”

Bron: Techniek Nederland


Reacties

Ruud Megens

24 juni 2020 om 09.19 uur

Een hele goede ontwikkeling om dit verder door te zetten. Ik geef op diverse vestigingen van Installatiewerk Nederland de cursus Greenskills, waar ik mijn praktijkervaringen op het gebied van warmtepompen, zonneboilers, ventilatiesytemen en PV installaties kan overbrengen op niveau 4 leerlingen. Ik hoor dat de leerlingen het erg waarderen dat ze informatie direct vanuit de praktijk krijgen!

Gerard

23 juni 2020 om 20.17 uur

Ik vind het jammer dat er nu pas waardering blijkt te bestaan voor de zogenaamde "hybride docent". Ik zelf ben in het onderwijs gaan werken in 1975, in 1977 heb ik het installatiebureau overgenomen van mijn ouders beide volledige banen heb ik uitgeoefend tot aan mijn pensionering momenteel oefen ik mijn vak nog steeds uit, het onderwijs heb ik echter verlaten. Van de bedrijven, waar ik als BBL of als BOL begeleider kwam oogstte ik niet anders als bewondering, van mijn studenten (MBO/TSI) niets anders dan respect omdat ik mee kon praten (en ook toepassen) over innovaties en de nieuwste ontwikkelingen binnen ons vakgebied, binnen het onderwijs zag ik erg vaak afkeurende blikken en afgunst. Ik hoop dat de heer Doekle Terpstra, vroeger zelf werkzaam in het onderwijs, slaagt in zijn opzet het is lovenswaardig en zeker de moeit waard hij moet echter beginnen met de onderwijsmanagers en andere leidinggevende ervan proberen te overtuigen. Toi,toi heel veel succes.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement