Hybride warmtepomp wordt de norm vanaf 2026

Geplaatst op 24 mei 2022 door Redactie

Het kabinet kondigde 17 mei aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.

Minister De Jonge: "De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid."

Minister Rob Jetten: "Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Een warmtepomp levert namelijk niet alleen een forse gasbesparing op, maar is ook nog goed voor de energierekening en het klimaat. In de tussentijd, slaan we de handen ineen met fabrikanten en installateurs om in de komende jaren meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen."

Forse besparing van aardgas

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Normering verwarmingsinstallaties vanaf 2026

Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid. Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.

Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten

Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche (vertegenwoordigd door Techniek Nederland) en de fabrikanten (vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen). Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland: "Wij zijn blij met de normering. Hybride wordt de standaard bij vervanging van de cv-ketel. Dat is goed nieuws voor het klimaat en goed nieuws voor de energietransitie. Voor woningbezitters en corporaties is de hybride warmtepomp een logische keuze. Die zorgt voor een directe besparing op de energierekening en vermindert onze afhankelijkheid van Russisch gas. Techniek Nederland zet alles op alles om voldoende warmtepompmonteurs op te leiden: opleidingslocaties in elke regio en een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen. Daardoor kunnen zij-instromers sneller aan de slag. Techniek Nederland zet ook in op betere werkprocessen, een kortere montagetijd én kwaliteitseisen voor producten, installaties en vakmanschap."

Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn drie extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn.


Reacties

Arend

8 juni 2022 om 16.29 uur

Ik heb een zonneboller (160 liter vat 3,8 vierkantemeter vlakkeplaat paneel) ik wil die koppelen aan een water-water Warmtepomp. Zou dit kunnen werken?

Wim

28 mei 2022 om 14.16 uur

Goede lobby geweest in Den Haag van de VLA oftewel tegenwoordig club Binnenklimaat Nederland. Veel werk voor de installatiebranche en vanzelf stijging van prijzen. Het gedeelte techniek bij het bouwen van een woning gaat naar straks naar misschien wel 25%.

Henk Bouwman

28 mei 2022 om 11.07 uur

In een installatie met uitsluitend radiatoren zal het aandeel warmtepomp minder zijn tov één vloerverwarming systeem. Echter nog steeds zal de WP voldoende stooktijd afpakken van het ketel gedeelte. De keuze bij vervanging ketel door weer een ketel levert geen voordeel. Met een hybride als vervanging wordt er bespaart en kan men altijd nog maatregelen treffen met isolerende maatregelen om aandeel WP te vergroten.

Frans

27 mei 2022 om 10.39 uur

Naar mijn mening is het belangrijk dat het warmte afgiftesysteem in de woning (vloerverwarming-radiatoren) als eerste als LT systeem dient uitgevoerd te zijn, anders heeft een warmtepomp te weinig effect. Waarom daar geen subsidie op ? fabrikanten geven het warmte afgifte systeem te weinig aandacht mbt ontwikkeling, deze zetten vooral in op de ontwikkeling en verkoop van warmtepompen.

piet

26 mei 2022 om 22.32 uur

hans klopt, de warmtebehoefte is dan meer ,en de cop waarde wordt minder

piet

26 mei 2022 om 22.28 uur

henk doe eens hoor en wederhoor eer je conclusies trekt

Henk

26 mei 2022 om 14.07 uur

Zonder de warmte uit de grond te halen gaat de warmtepomp in koude dagen wanneer de temperatuur onder nul is, NIETS doen! Het zullen dus altijd hybride installaties blijven. Groet, Henk

Hans

26 mei 2022 om 12.34 uur

Geachte heer/mevrouw, Waar ik ook benieuwd naar ben is wat het elektriciteitsverbruik toeneemt? Juist in de koude periode als we willen verwarmen daalt immers de COP-waarde van de warmtepomp(lucht-water) en zal het elektriciteitsverbruik stijgen. Groet, Hans

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement