Hulpmiddelen voor een schone cv-installatie

Geplaatst op 15 oktober 2021 door Redactie

Voor de waterkwaliteit en waterbehandeling van verwarmingssystemen wordt rekening gehouden met de Europese norm EN1717. Deze norm behandelt de middelen die worden gebruikt om vervuiling van drinkwater en de terugstroming hiervan te voorkomen. Tegelijkertijd groeit de aandacht voor schone installaties, die conform de ontwerpcondities functioneren en een hoog rendement, minimale storingen en een lange levensduur garanderen. Om een installatie schoon te maken én te houden, biedt Caleffi verschillende behandelmethodes aan. Met volledige naleving van de strengst toegepaste regelgeving én met respect voor het milieu.

De nieuwste oplossing in de waterbehandeling is het demineraliseren en ontharden van het (bij)vulwater van bestaande cv-systemen door middel van een automatische waterbehandelingsunit. Bij ontharding worden calcium- en magnesiumionen gebonden en vervangen door natriumionen, wat resulteert in puur water rijk aan natrium en andere zouten. Na waterontharding is het risico op kalkaanslaag laag, maar is het toevoegen van beschermingsmiddel C1 INHIBITOR wél nodig om ook het risico op corrosievorming te verlagen.

Demineralisatie gaat een stap verder. Deze elimineert alle zouten uit het water waardoor, naast het lage risico op kalkaanslag, ook het risico op corrosie laag is.

Water dat één van deze behandelingen heeft ondergaan, is schadelijk voor de gezondheid en niet meer geschikt voor consumptie. In overeenstemming met de norm EN1717 moet daarom een BA-terugstroombeveiliger worden geïnstalleerd om het drinkwaternet te beschermen.