Huiseigenaren krijgen platform om geld te lenen voor onderhoud

Geplaatst op 04 januari 2017 door Redactie

Belangenorganisatie VvE Belang start eind november een platform voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die geld willen lenen of investeren.

Met het platform krijgen VvE's meer mogelijkheden om een lening af te sluiten voor achterstallig onderhoud, laat VvE Belang weten.
VvE's die geld investeren, zouden op hun beurt een hoger rendement kunnen behalen dan wanneer zij hun reserves op een spaarrekening laten staan. Het platform wordt op 28 november op het congres van VvE Belang officieel gelanceerd.

Pitch

VvE's die geld op willen halen, moeten rekening houden met een kwaliteitstoets en kredietbeoordelingstoets. Ook moeten de verenigingen hun plannen via een pitch presenteren.
De leenbedragen liggen waarschijnlijk tussen de 50.000 euro en 1 miljoen euro. De looptijd van de leningen is maximaal zeven tot acht jaar tegen een rente van zo'n 4 tot 5 procent.

Reservefonds

Sinds 2005 moeten alle VvE's een reservefonds hebben waarin gespaard wordt voor groot onderhoud. Maar volgens de organisatie blijkt dat ongeveer de helft van alle 125.000 VvE's te weinig geld in het eigen reservefonds heeft zitten.
VvE Belang benadrukt dat consumenten door strengere regels rondom kredietverlening minder geld kunnen lenen bij banken. "Niet alleen starters, maar ook woningeigenaren en VvE's ondervinden hier hinder van. Leden van VvE's met ontoereikende reservefondsen moeten steeds vaker hun spaargeld aanspreken voor groot onderhoud en woningverbetering."

Nationaal Energiebespaarfonds

Er bestaat sinds juni 2015 al wel de mogelijkheid om bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.
"Maar voor regulier, achterstallig of groot onderhoud bestaat die financieringsmogelijkheid niet", aldus de belangenbehartiger.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement