Huis uit 1974 van het gas, door warmtepomp en zonneboiler

Geplaatst op 27 juni 2019 door Redactie

Toen Floortje samen met haar man en zoontje één jaar geleden hun nieuwe twee-onder-een-kap woning kocht, was voor het gezin één ding duidelijk: de wens om duurzaam te wonen. Het liefst helemaal van het gas af. De vraag die zij meteen daarna stelden, was: is dat wel mogelijk met een huis met bouwjaar 1974?

“Om eerlijk te zijn: we hebben ook geluk gehad”, lacht Floortje. De vorige eigenaar had namelijk de zolder al goed geïsoleerd en vloerverwarming aangelegd die geschikt is voor laagtemperatuurverwarming. Floortje: “Als je je huis met een warmtepomp wilt verwarmen heb je dat toch wel nodig. Het schijnt ook wel met speciale radiatoren te kunnen, maar je hebt dan toch niet dat luxe en comfortabele gevoel.”

Het huis wordt nu verwarmd door de luchtwater-warmtepomp aroTHERM monobloc. Die staat bij de garage, naast het oplaadpunt voor de hybride gezinsauto. “Mensen vragen altijd of die pomp niet veel geluid maakt. En eerlijk: je hoort hem wel op de momenten dat hij draait. Maar dat is een zacht zoemen, zoals een koelkast doet en op deze plek heeft niemand daar last van.”

“De warmte in huis is nu veel constanter, dag en nacht.”

De pomp haalt de warmte uit de lucht en verbruikt daar relatief weinig elektrische energie voor. De COP is ongeveer 1:5. De pomp verwarmt water, dat als eerste wordt opgeslagen in een klein buffervat dat in de garage aan de muur hangt. Floortje: “Dit buffervat zorgt ervoor dat ons hele huis wordt verwarmd. Het is dus een laagtemperatuursysteem. Dat betekent dat je niet á la minute de thermostaat kunt opendraaien en je verwarming meteen roodgloeiend staat, zoals bij een gasketel. De warmte in huis is nu veel constanter, dag en nacht. Dat is wel even wennen maar ik vind het heerlijk comfortabel.” Er is wel degelijk een thermostaat waarmee de warmte kan worden geregeld. Het gezin heeft er een app op aangesloten, zodat ze waar dan ook per telefoon gegevens kunnen uitlezen en aan de knoppen kunnen draaien. Ongeacht of ze nu tien kilometer verderop bij familie op bezoek zijn of op de camping in Italië zitten.

In de garage van het gezin staat verder een imposante verzameling aan apparaten. Floortje: “We zijn misschien een beetje doorgeslagen: we hebben ook nog een auroSTEP plus zonneboiler aangeschaft. Die heb je niet per se nodig om je huis van het gas los te kunnen koppelen. Maar het is wél heel gaaf: met de twee zonnecollectoren op ons garagedak zetten we zonne-energie om in warm water. Het warme water wordt opgeslagen in een boilervat. Dat betekent dat we zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, vrijwel zonder extra energie warm water hebben.”

“Het is wél heel gaaf: met de twee zonnecollectoren op ons garagedak maken we warm water van zonne-energie”

De kern van de warmwatervoorziening van het huis wordt gevormd door de uniSTOR boiler voor warmtepompen (300 liter). Deze boiler wordt volgepompt met warm water door de warmtepomp, via het buffervat. Doordat de uniSTOR boiler zo groot is, is er altijd genoeg warm water. De installatie wordt gecompleteerd met een elektrische verwarmer. Op extreem koude dagen of wanneer er een storing plaatsvindt, kan die eventueel bijspringen. Floortje: “Als het goed is, gebruiken we die bijverwarmer zo goed als nooit, maar het is wel fijn als zekerheid.”

Floortje: “Verder hebben we op het dak van ons huis zonnepanelen laten leggen om elektriciteit op te wekken. Je levert die elektriciteit aan het net, en via de salderingsregeling krijg je daar vervolgens geld voor terug. Toch vind ik het mooiste idee nog altijd dat we zelf de elektriciteit opwekken die we nodig hebben om van te leven. Dat maakt de cirkel weer fijn rond.”
Levert het nog wat op, zo’n duurzaam huis? Floortje: “Onze energierekening is een stuk lager dan die van de vorige bewoner die dus een ‘gewone’ HR-gasketel had. Aan de andere kant hebben we natuurlijk wel al die apparaten die we moeten aanschaffen, deels met overheidssubsidie. En je weet niet wat voor winters we krijgen. We rekenen dat we ergens tussen de zeven en de tien jaar de investering hebben ‘terugverdiend’. Maar veel belangrijker vind ik dat we in dit fijne huis met z’n allen comfortabel kunnen wonen zonder fossiele brandstof te verstoken en met een lage CO2-voetafdruk.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement