HR-ketels blijven woningmarkt domineren

Geplaatst op 27 augustus 2020 door Redactie

2020 piekjaar verkoop hr-ketels

Sinds jaren zijn er in Nederland niet zoveel hr-ketels aangeschaft als in 2019. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de verkoop van hr-ketels omlaag. Op basis van de huidige trends is Natuur & Milieu er niet gerust op dat de duurzame technieken het uiteindelijk winnen van de hr-ketel.

In 2019 zijn er 450.000 ketels verkocht, bijna 5% meer dan in 2018. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de verkoop van hr-ketels omlaag. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd.

De Gasmonitor brengt in beeld welke warmtetechnieken Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels of combinaties daarvan. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers en het aantal aangevraagde subsidies voor aardgasvrije technieken (ISDE). Natuur & Milieu heeft dit jaar ook gekeken naar het aantal aansluitingen op een warmtenet. De monitor verschijnt dit jaar voor de derde keer.

"De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Wie nu een hr-ketel aanschaft, heeft de komende 15 jaar nog aardgas nodig. De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu.

Verkooprecord hr-ketel

Het totaal aantal verkochte hr-ketels nam in 2019 toe met 4,8% ten opzichte van 2018. Dit is fors meer dan het jaar ervoor, toen de groei 1,1% bedroeg. Over het totaal van de afgelopen zes jaar is er sprake van een stijgende trend. Het gaat hier hoofdzakelijk om de vervanging van ketels in de bestaande bouw. In de nieuwbouw worden steeds minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt. Begin 2020 was 83% van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij.

Warmtepomp grootste stijger

Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25% ten opzichte van 2018. Een positieve ontwikkeling, in absoluut aantal blijft de warmtepomp echter sterk achter bij de hr-ketel. Een deel van de hr-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, een zogenoemde hybride-installatie. Hoe groot dit aandeel hybride-installaties is, is niet bekend. Natuur & Milieu pleit ervoor dat deze cijfers wel beschikbaar komen.

Overige technieken in de lift

Het aantal aansluitingen op een warmtenet steeg in 2019 met 3,5% tot ruim 400.000. Het totale nieuw geplaatste oppervlakte aan zonneboilers nam in 2019 ten opzichte van 2018 toe met ruim 21.000 vierkante meter. Sinds 2016 is de elektrische inbouwkookplaat meer in trek dan de gaskookplaat. Afgelopen jaar kocht maar liefst 82% van de mensen een elektrische kookplaat.

Krimp ketelmarkt

Op basis van de huidige trends is Natuur & Milieu er niet gerust op dat de duurzame technieken het uiteindelijk winnen van de hr-ketel. "Daarvoor is het noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht."

Download hier de Gasmonitor 2020

Bron: Natuur & Milieu


Reacties

a.m. van rossum

2 september 2020 om 11.34 uur

Hou op met al dit gedoe. Kies gewoon voor waterstofgas. Op diverse proefprojecten gebeurd dit al en ik hoor geen enkele negatief geluid. De stroom om waterstofgas te maken komt van een kerncentrale. Dan zijn wij ook van al die lelijke windmolens af.

Remco Scholte/Ketelbinkie

1 september 2020 om 22.33 uur

Als installateur raad ik mensen af om in oudere woningen om een warmtepomp te installeren. Als het gas € 0,10 per m3 duurder wordt dan kost je bij een gemiddeld verbruik 1500m3 per jaar dus € 12,50 per maand meer. Het praatje van terug verdienen is een mooi fabeltje voor de Efteling. In de praktijk blijkt wel dat het cv-vermogen van veel ketels naar beneden kan worden afgesteld, zeker met de zachte winters van de laatste jaren. Een goede uitleg hierover aan de gebruiker maakt hun hiervan bewuster en zorgt ook voor een besparing op het gasverbruik. Als overheid zou ik eerst me moeten rot schamen over de manier waarmee ze omgaan met de bewoners in Groningen die ze al jaren lang aan het lijntje houden. Het geld dat aan onderzoeken van de schade is uitgegeven had wel beter terecht kunnen worden. Tevens is het zo dat oudere installateurs (ik ben 57) het helemaal niet zien zitten om met warmtepompen aan de gang te gaan, omdat enerzijds wij het wel uitzingen en de tekortkomingen van het vermogen bij een strenge winter je heel veel meldingen gaan opleveren. Anderzijds is de ontwikkeling in waterstof hetgeen ik mijn klanten voorhoud de toekomst. Dus de komende 10 jaar blijf ik vrolijk cv-ketels plaatsen. p.s. Een auto die op lpg rijdt is beter voor het milieu dan op benzine, en dat wordt door onze overheid beloont met een wegenbelasting tarief maal factor 3

Gerrit Bakker

1 september 2020 om 22.15 uur

Isoleren ed. is allemaal prachtig voor in de winter, maar met deze warme zomer is menigeen er achter gekomen dat een geïsoleerde woning in de zomer bepaald geen pretje is. Oké het duurt een paar dagen voordat het warm in huis is maar is het er eenmaal warm dan kun je 's nachts ventileren wat je wilt maar die warmte krijg je niet weer uit huis. Gevolg is dat bij menigeen in de winter de kachel brandt, maar in de zomer nu de airco overuren maakt. Ik zie aan de energierekening toch dat de winst in de winter, in de zomer dubbel en dwars de deur weer uitvliegt. Tel je dat mee in "de winst" bij isoleren dan weet ik zo niet of je met isoleren nog wel in de plus blijft.

Agazus

1 september 2020 om 22.14 uur

Momenteel kost gas ca. € 0,75 cent, waarvan € 0,55 cent belasting in diverse vormen. Gemiddeld gebruik 2000 kuub per huishouden is netto 2000 * € 0,20 = € 400,-- kosten aan gas per jaar. Die abnormaal hoge belasting van € 1100,00 euro per jaar zal toch ergens vandaan moeten komen. Anders wordt er geen zwaar gesubsidieerde Tesla meer verkocht. Of gaat de regering diegene die niet aardgasvrij kan nog zwaarder belasten.

H de Ruiter

1 september 2020 om 17.00 uur

Weer een flauwekul verhaal ingegeven door onhaalbare klimaatdoelstellingen. Ieder weldenkend mens wil rekening houden met het milieu. Maar dan wel op basis van eerlijke feiten. De verkoop van ketels moet niet omlaag, de waarheid omtrent verwarmen en isoleren moet als uitgangspunt genomen worden.

Gerrit Langelaar

1 september 2020 om 16.58 uur

Goede oplossing Peter. Vraagje hoe denk je het Waterstof ter plekke te krijgen

Peter Beekmans

1 september 2020 om 16.38 uur

Over de binnenstad gesproken, De mogelijkheid voor aardwarmte is er niet vanwege ruimte gebrek en gemeentelijke voorschriften. De mogelijkheid voor lucht/water warmtepompen ook niet i.v.m. de nieuwe geluids(druk)regels in samenhang met de onderlingen afstand tussen de buiten unit de erfgrens van de buren. Laat de mensen gewoon een CV ketel kopen voor de komende 15 jaar, op aardgas, dan kunnen we die weer vernieuwen, maar dan die nieuwe CV ketel op waterstofgas. De techniek maakt het dan mogelijk, en een ander oplossing is niet voor handen.

Gerrit Langelaar

1 september 2020 om 16.27 uur

We moeten met elkaar ( dus ook de architecten ) onze woningen verduurzamen. Dit kan best in kleine stappen en met relatief eenvoudige middelen. Wat ontbreekt is de wil om dit te doen. De tegenstrijdige beslissingen die bij de overheid worden genomen werken hier zeker niet aan mee.

Zoetemelk

1 september 2020 om 14.57 uur

Aardgasvrij wonen is op dit moment voor veel huishoudens niet mogelijk om warmtapwater en verwarming voor de woning mogelijk te maken en al helemaal niet betaalbaar. Het duurder maken van aardgas is hierbij al helemaal geen democratische oplossing. Zoals vorige week bekend gemaakt, is het verduurzamen van de woning niet rendabel te maken. Onbegrip en miscalculaties zijn aan de orde van de dag. Bijna al onze elektriciteit komt van kolencentrales en gascentrales. Wanneer Nederland van het gas afgaat zal de CO2 uitstoot alleen maar toenemen, dit vanwege de toename stroom. Onze overhied moet eerst de gevolgen overzien voordat deze ook maar ietwat bedenkt. Zorg ervoor dat wetenschappers bekend met deze techniek erbij worden betrokken, anders alleen maar onbegrip en miscalculatie.

Molenaar

1 september 2020 om 14.46 uur

Probeer in de oude binnenstad maar eens van de gemeente en alles wat daar mee samengaat, zover te krijgen dat je dak en goten v30 centimeter omhoog gaan om te isoleren naar huidige maatstaven!!!

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement