Holistische aanpak gebouw voor perfect klimaat

Geplaatst op 18 juli 2023 door Redactie

Samenwerken voor een optimaal en duurzaam resultaat

Holthausen Trainingen en Veiligheid heeft een gedateerd gebouw in Hoogezand compleet gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Hierbij heeft Holthausen samengewerkt met Comforest en Nijburg Klimaattechniek (Onderdeel van de Nijburg Industry Group) voor een zo’n optimaal en duurzaam mogelijk resultaat. Er is gekozen voor een holistische aanpak, waarbij alle systemen, als verlichting, verwarming, koeling en ventilatie, op elkaar afgestemd zijn om zo een zo laag mogelijk energieverbruik te hebben en een zo hoog mogelijk comfort.

Bij Holthausen Trainingen en Veiligheid worden per jaar 5000 trainingen gegeven op het gebied van BHV en VCA. „We hebben een compleet nieuw ontwerp gemaakt, een totaalaanpak”, zegt Stefan Holthausen, algemeen directeur Holthausen. „De nieuwe leslocatie is 1500 m2 en bestaat uit 5 leslokalen, kantine, gang en toiletten. Hier kunnen we het aantal trainingen verder uitbreiden, naar 10.000 per jaar. We staan als bedrijf voor veiligheid, duurzaamheid en samenwerking.”

Kostenbesparing op langere termijn

„Het gebouw is 40 jaar oud”, zegt Holthausen. „Het is nu 15 jaar in ons bezit. We wilden voldoen aan de nieuwste stand van de techniek. Daarom gingen we op zoek naar partijen die ons daarbij konden helpen. Ik kwam in contact met Comforest en Nijburg Klimaattechniek. En daar is dit plan uitgekomen. Hierbij hebben we niet zozeer gekeken naar de kosten van de renovatie, maar naar de kostenbesparing op langere termijn.

„Hierbij hebben we niet zozeer gekeken naar de kosten van de renovatie, maar naar de kostenbesparing op langere termijn. Het systeem verdient zichzelf terug.”

Het systeem verdient zichzelf terug. Je doet maar één keer in de zoveel jaar zo’n grote renovatie. Dus die moet ook goed aangepakt worden. Voor de cursisten willen we de meest optimale omgeving. Het systeem draait nu sinds half maart. Voor ons was het in het begin heel spannend dat er geen knoppen meer in het gebouw zitten waarmee je het licht of de verwarming/koeling kunt inschakelen. Alles gaat volautomatisch. Bewegingen worden gedetecteerd en het klimaat is CO2-gestuurd. Het systeem leert per ruimte wat daar veel in gebeurt en hoe het met zo weinig mogelijk lucht het klimaat goed houdt.”


Beperkte ruimte vormt uitdaging

Het klimaat wordt geregeld met een vrf warmtepomp (lucht/lucht warmtepomp) die door Westerdijk geleverd is en door Nijburg Klimaattechniek van kanalenwerk is voorzien. „Bij verbouw speelt ruimte een rol”, legt Jasper Niehof, engineer Nijburg Klimaattechniek uit. „We hebben dit project anders gedaan dan we vooraf dachten. Het is geen standaard project. Het is een oud pand dat relatief laag is. Met de beperkte hoogte die beschikbaar is, moet je slim omgaan.

„We hebben de luchtbehandelingskast met wtw, kanalen en appendages en variabel volumeregelaars geleverd en het ontwerp gemaakt voor de roostertechniek.”

Daar hebben we het werk op aangepast. We hebben gekozen voor een luchtbehandelingskast met een hoog rendement, met wtw en een sorptiewiel voor ontvochtiging in de zomer en bevochtiging in de winter, om het klimaat zo optimaal mogelijk te krijgen. We hebben er voor gekozen om geen plenumafzuiging toe te passen. Hierdoor hadden we meer kanaalwerk nodig om lucht in de ruimtes te brengen. We hadden bepaalde ideeën over de posities van de roosters. Het was een uitdaging om voor alles een goede plek te vinden. We hebben de luchtbehandelingskast met wtw, kanalen en appendage en variabel volumeregelaars geleverd en het ontwerp gemaakt voor de roostertechniek tot luchtbehandelingskast.” „De luchtbehandelingskast levert 2.600 kuub per uur, met de variabele volumeregeling voldoet het aan de vraag”, geeft Harm Wierenga, projectleider Nijburg Klimaattechniek aan. „Dat is ook een besparing. We hebben extra aandacht geschonken aan het ontwerp van de roosters. Omdat we deze zelf maken, konden we ze passend maken naar het model van de plafondplaten. Zo komt techniek en esthetiek bij elkaar.”


Holistische aanpak

„We sturen de techniek in het hele pand aan, zowel de W als de E, zegt Serge de Mul, CEO van Comforest. „We leveren een holistisch plaatje, waarbij optimaal comfort en minimaal energieverbruik centraal staan. Vijf jaar geleden ben ik vanuit pure frustratie dat we zoveel energie aan het vernietigen waren, begonnen met het optimaliseren van mijn eigen pand met Smart Indoor Climate software. Het is meer als grap begonnen om de aansturing beter te maken. Het blijkt beter te werken dan verwacht. We hebben dit met 75 procent geoptimaliseerd. Anderhalf jaar geleden ben ik met de start up Comforest begonnen en inmiddels hebben we al vijf panden, waaronder dit pand gerealiseerd.”

Alle knoppen moeten weg

„We vonden dat de software beter moest”, zegt De Mul. „Alle knoppen in het gebouw moesten weg. Alles in het gebouw wordt automatisch aangestuurd. Je kunt het pand zien als een blokkendoos. Als er één of meerdere personen in een blok aanwezig zijn, moet het klimaat optimaal zijn. De kunst is om met zo min mogelijk energie en luchttoevoer een optimaal klimaat te creëren.

„We zijn heel tevreden over het resultaat. Vooral de meterkasten met een deel traditioneel en een deel slim is een mooi idee.”

Als er mensen binnenkomen dan gaan de luchtbehandeling, verlichting en stopcontacten aan. Dit alles wordt geregeld via een slimme meterkast en slimme sensoren. Uit cijfers blijkt dat het gemiddelde kantoorpand 70 procent van de tijd niet gebruikt wordt. Dan kunnen de verlichting, noodverlichting en luchtbehandeling uit. De panden slurpen energie terwijl er niemand is. We willen op deze manier AI-toepassingen in de installatiebranche laten vloeien en hopen dit met de Nijburg Industry Group verder vorm te geven.”

Rapportcijfer

„We werken met een comforttemperatuur”, laat De Mul weten. „Die kan binnen 15 minuten bijverwarmd of -gekoeld worden. „We blijven bezig met verbeteren”, geeft Holthausen aan. „We vragen aan de cursisten een rapportcijfer te geven aan het klimaat. Natuurlijk is de beleving van iedere persoon anders, maar daar kunnen we toch informatie uithalen om het systeem nog beter in te regelen.” De installatie is nog niet helemaal klaar. Er komen nog zonnepanelen op het dak. In de winter wordt de restwarmte van de warmtepomp gerecycled en er komt nog zonwering. „We zijn heel tevreden over het resultaat”, zegt Holthausen. „Vooral de meterkasten met een deel traditioneel en een deel slim is een mooi idee.”

Fase 2

De leslokalen zijn fase 1 van de renovatie. Fase 2 is het experience center. „Daar wordt een nozzle-buis gebruikt”, laat Niehof weten. „De uitdaging daar is dat je een groot oppervlak hebt, waar je een beperkte hoeveelheid verse lucht toegevoerd wilt hebben, maar die toch over de hele ruimte verspreid moet worden. Ook hier hebben we weer te maken met bestaande bouw en beperkte hoogte. De nozzle-buis is sterker dan de gebruikelijke toepassing.” Nijburg Klimaattechniek heeft de kanalen ontworpen voor zowel fase 1 als fase 2.

Vooruit lopen

„Onze missie is zero emissie”, zegt Holthausen. „We zetten zelf de veranderingen in werking en willen vooruit lopen. Het is daarbij fijn om met een bedrijf samen te werken die bij onze missie aansluit. Wij zijn een familiebedrijf, net als de Nijburg Industry Group, waar Nijburg Klimaattechniek onderdeel van is. Dat is ook een raakvlak. Je wilt iets achterlaten voor de volgende generatie. Het gaat om investeren op de langere termijn. Als eindgebruiker vind ik het een fijne samenwerking met Comforest en Nijburg Klimaattechniek. Ik ben blij dat ik voor deze partijen heb gekozen.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement