Hoe om te gaan met ventilatie in gebouwen tijdens coronacrisis

Geplaatst op 30 maart 2020 door Redactie

Als reactie op de pandemie van het coronavirus (COVID-19 of SARS-CoV-2) hebben experts van REHVA (The Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning associations) een begeleidend document opgesteld over hoe gebouwen te bedienen en te gebruiken in gebieden met een uitbraak van coronavirus om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, afhankelijk van HVAC of sanitaire systemen gerelateerde factoren.

Dit REHVA-document beschouwt de beste beschikbare bewijzen en kennis tot nu toe, gebruikmakend van een doorlopend Nederlands literatuuronderzoek, uitgewerkt door dr. Francesco Franchimon, aangevuld met internationale REHVA-experts.
Vanwege de steeds veranderende informatie over de ziekte, zal het document worden bijgewerkt en aangevuld met nieuw bewijs wanneer het beschikbaar komt.

REHVA werkt momenteel de COVID-19-richtlijn bij.

De volgende nieuwe aanbevelingen zijn in voorbereiding:

De aanbeveling van regeneratieve warmtewisselaars (rotoren) is aan het veranderen, waar rekening gehouden moet worden met het lek- en drukverschil tussen uitlaat- en toevoerzijde. De lekkage via de rotor, die ook deeltjes overbrengt, kan toenemen van de limiet van de norm van 5% tot 15% als ventilatoren een hogere druk creëren aan de uitlaatluchtzijde.

Er zijn aanwijzingen dat rotoren met een geschikte zuiveringssector geen deeltjes overbrengen, maar de overdracht is beperkt tot gasvormige verontreinigingen.

Omdat de lekkage niet afhankelijk is van de rotatiesnelheid, is het niet nodig om rotoren uit te schakelen. Indien nodig kunnen de drukverschillen worden gecorrigeerd door dempers of door andere voorzieningen.

Er zal aanvullend bewijs worden toegevoegd aan de kwestie met betrekking tot relatieve vochtigheid. De stabiliteit (levensvatbaarheid) van SARS-CoV-2 is getest bij een typische binnentemperatuur van 21-23 ° C en een RV van 65% met een zeer hoge virusstabiliteit bij deze RV. Samen met eerder bewijs over MERS-CoV is goed gedocumenteerd dat bevochtiging tot 65% zeer beperkte of geen effect kan hebben op de stabiliteit van het SARS-CoV-2-virus. Daarom ondersteunt het bewijs niet dat een matige vochtigheid (RH 40-60%) gunstig is voor het verminderen van de levensvatbaarheid van SARS-CoV-2, en daarom is de bevochtiging GEEN methode om de transmissie en verspreiding van SARS-CoV-2 te verminderen.

Houd de website van REHVA in de gaten voor updates.

Bron: REHVA

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement