Hoe maak je een monumentaal woonhuis NoM?

Geplaatst op 22 februari 2021 door Redactie

Een monumentale woning uit 1910 Nul-op-de-Meter maken. Een flinke uitdaging, waar een gezin mee aan de slag ging. Het was in 2020 het eerste all-electric huis in Bloemendaal.

De ambitie lag vooral in het aardgasloos en toekomstbestendig maken van de meer dan honderd jaar oude woning. De Trias Energetica vormde één van de uitgangspunten om de warmtevraag te beperken en de inzet van duurzame energie te maximaliseren. Door goede isolatie en dubbel glas, werd de warmtevraag teruggebracht, waarbij de warmtepomp, zonnecollectoren en -panelen op het dak zorgen voor de opwekking van duurzame energie.

Optimale samenwerking tussen zonneboiler en warmtepomp

De zonneboiler is gekoppeld met een lucht/water warmtepomp. De zonneboiler zorgt voor voorverwarming, zodat de warmtepomp minder hard hoeft te werken. De twee systemen vullen elkaar aan en het werkt daarnaast ook nog comfort verhogend aangezien het mogelijk is om te koelen met een warmtepomp.

Geen overbodige luxe. En dat het werkt, bleek in de zomer van 2020. Dankzij de koelfunctie was het mogelijk om de temperatuur terug te brengen naar een comfortabele 24–25˚C, terwijl het buiten 10˚C warmer was.

De installatie

De duurzame installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Zonneboiler: ATAG CBSolar 200/3.2
  • 200L boilervat en 3,2 m2 zonnecollectoren
  • Warmtepomp: ATAG Energion M Plus, 11T met 300 liter boilervat
  • Vloerverwarming
  • 17 zonnepanelen, 390 wattpiek

Samen met de installateur en bewoner is een totaaloplossing gerealiseerd met innovaties die elkaar goed aanvullen. De combinatie zonneboiler en warmtepomp is gekozen voor de efficiëntie, de betrouwbaarheid en het gegarandeerde comfort. Een uitdaging hierbij was de constructie en de impact daarvan op het geluidsniveau van de installatie. De woning heeft een houten constructie en de buitenunit staat op het platte dak. Om de resonantie zo laag mogelijk te houden, is gekozen voor een combinatie van betontegels en rubbers.

De upgrade van de woning uit 1910 naar all-electric vormt één van de vier duurzaamheidsstappen die ATAG herkent in de energietransitie. Meer weten over deze 4 stappen en de toepasbaarheid hiervan? Lees hier verder.

Een korte video van het project vind je hier.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement