Hoe het binnenklimaat op scholen de leerresultaten beïnvloedt

Geplaatst op 15 september 2020 door Redactie

Onze kinderen gaan weer naar school, maar bieden we de beste leeromgeving en wat kunnen we doen om het binnenklimaat te verbeteren?

De verbeteringen in het leervermogen door goede ventilatie zijn aanzienlijk. Gemiddeld kunnen de kinderen een heel jaar aan school besparen! Dat is de conclusie in een studie van de Deense Technische Universiteit. Een soortgelijk onderzoek naar klasventilatie door de Technische Universiteit Eindhoven heeft uitgewezen dat de luchtkwaliteit in de meeste Nederlandse klaslokalen onaanvaardbaar is vanwege onvoldoende ventilatie.

Idealiter mag de CO2-concentratie in een klaslokaal niet hoger zijn dan 1000 ppm, wat overeenkomt met de Nederlandse bouweisen. In de onderzoeken rapporteren ze klaslokaalconcentraties tot 2800 ppm.

Op basis van de geïdentificeerde verbeteringen in het leervermogen en het voorkomen van verspreiden van ziektes (Covid-19), is de prikkel nog nooit zo hoog geweest de ventilatie in onze scholen te verbeteren. In het Nederlandse onderzoek concluderen ze dat natuurlijke luchttoevoer zonder tochtpreventie een onaanvaardbare oplossing is. Ze raden aan om textiele luchtverdeelslangen te gebruiken in plaats van metalen kanalen, vanwege de hygiënische voordelen die de technologie biedt.
Het achteraf aanbrengen van textiele luchtverdeelslangen in bestaande gebouwen is eenvoudig zonder de structuur van het gebouw te belasten.

Ga voor meer informatie naar www.fabricair.com.