Nu al historisch aantal warmtepompen geïnstalleerd

Geplaatst op 28 augustus 2023 door Redactie

Het aantal warmtepompen dat dit jaar in Nederland is geïnstalleerd, heeft een recordhoogte bereikt, van ongeveer 110.000. Dit betekent dat de techniekbranche nu al evenveel warmtepompen heeft geplaatst als in heel 2022. Verwachtingen van de Vereniging Warmtepompen suggereren dat de branche dit jaar in totaal 170.000 warmtepompen zal installeren. Van dit aantal zullen naar schatting 120.000 in bestaande woningen worden geplaatst, waarbij de installatie van warmtepompen in de bestaande bouw voor het eerst die in nieuwbouwprojecten overtreft. Vooral hybride warmtepompen winnen snel terrein.

Veel vraag naar hybride warmtepompen

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, merkt op dat er een aanzienlijke groei is in de interesse voor duurzame verwarming. " Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook." Hybride warmtepompen zijn ideaal voor bestaande bouw. Ze werken samen met cv-ketels en kunnen het gasverbruik met circa zestig procent verminderen.

Verminderde levertijden

Het afgelopen jaar kampten we met een gebrek aan beschikbare warmtepompen, gedeeltelijk veroorzaakt door wereldwijde tekorten aan microchips en Aziatische corona-lockdowns. Volgens Martin Hoekstra, directeur van installatiebedrijf ST/Warmte uit Nieuwkoop, is de beschikbaarheid van warmtepompen en toebehoren momenteel verbeterd, hoewel de problemen nog niet volledig zijn opgelost. "We hebben nog altijd levertijden van zo’n drie maanden. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de groeiende vraag door een grotere voorraad aan te houden."

Prijsplafonds, stijgende rente en stikstof

De daadwerkelijke plaatsing van 170.000 warmtepompen door installateurs dit jaar hangt af van diverse factoren. Het effect van het door de overheid ingestelde prijsplafond voor gas is bijvoorbeeld nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de gevolgen van stijgende rentetarieven en de stikstofcrisis. Als er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd, kan vooral het aantal geïnstalleerde all-electric warmtepompen lager uitvallen dan verwacht.

Duizenden warmtepompmonteurs worden opgeleid

De technische sector werkt hard om warmtepompmonteurs op te leiden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Zowel bestaande cv-monteurs als zij-instromers worden getraind. Het is nu mogelijk om binnen zes maanden (420 uur) het mbo-deelcertificaat 'Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen' te behalen, maar er zijn ook andere opleidingsmogelijkheden. Er zijn al honderden warmtepompmonteurs opgeleid. Vanaf 2026 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp te installeren bij het vervangen van een cv-ketel, wat betekent dat er nog duizenden extra warmtepompmonteurs nodig zijn. Terpstra: “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden.”

Fabrikanten verhogen de productie

Na de sterke vraagstijging van vorig jaar hebben fabrikanten geïnvesteerd in de uitbreiding van hun productiecapaciteit. Alle bekende cv-ketelfabrikanten hebben nu hybride warmtepompen in hun assortiment opgenomen, anticiperend op de normering van deze technologie in 2026. Vanaf dat moment zullen er alleen al in de bestaande bouw jaarlijks meer dan 200.000 hybride warmtepompen worden geplaatst.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement