Hightech hotelgebouw met specialistische toepassingen

Geplaatst op 05 februari 2019 door Redactie

Naast de RAI wordt druk gebouwd aan het nieuwe NHow Amsterdam RAI Hotel. In dit opmerkelijke gebouw, dat uit drie verdraaiende driehoeken bestaat, worden alle W-installaties aangelegd door Tecco Group uit Schinnen. WOLF Energiesystemen uit Kampen neemt de levering van de luchtbehandelingskasten voor haar rekening. „Het is niet alleen de grootte van het project, maar ook het ontwerp van het gebouw dat het bijzonder maakt”, zegt Martin Wendels van WOLF Energiesystemen. “Het is een mooi project dat tot de verbeelding spreekt.”

Het NHow hotel op de Zuidas in Amsterdam is ontworpen door architect Rem Koolhaas en wordt 91 meter hoog. De verdraaiing van de drie driehoeken is een verwijzing naar het reclamebord ‘Het Signaal’ van de RAI, waar het hotel pal naast staat. Het hotel telt 26 lagen, waarvan twee verdiepingen ondergronds en 24 bovengronds. In 2016 is het bouwteam van start gegaan. In 2017 is de eerste schop de grond ingegaan. Volgend najaar zal naar verwachting het hotel open zijn.

Grootste hotel Benelux

„Dit is het grootste nieuwbouw hotel in de Benelux”, vertelt Marco Diederen, eigenaar Tecco Group. „Het hotel telt 650 kamers, een algemene ruimte, een retailruimte en een receptie op de eerste verdieping. Op de tiende verdieping zijn fitness en wellness gevestigd. Op de zeventiende verdieping komt de ontbijtzaal, op de drieëntwintigste verdieping wordt een congresafdeling gerealiseerd en op de vierentwintigste verdieping een restaurant. Op de drieëntwintigste en vierentwintigste verdieping komen een studio voor muziek en een high-end tv-studio.” Het hotel bestaat uit drie, verspringende driehoeken die op elkaar staan. Met het ontwerp van de luchtbehandelingskasten moest er rekening gehouden worden met de vorm van het gebouw. „Tecco regelt de luchtverdeling in de verschillende hotelkamers”, zegt Wendels.

„Wij zorgen dat de benodigde hoeveelheid verse lucht voorhanden is. De tien luchtbehandelingskasten leveren samen 225.000 kuub per uur aan verse lucht. De kleinste luchtbehandelingskasten zijn voor de fitness. Voor restaurant, ontbijtzaal en congresruimte zijn er wat grotere en de grootste luchtbehandelingskasten zijn bedoeld voor de hotelkamers. Dit zijn er twee van 68.000 kuub per uur, uitgevoerd met fan walls. Per luchtbehandelingskast zitten er 8 ventilatoren in.” Tecco verzorgt alle W-installaties in het hotel, van riolering tot regeltechniek en de complete verwarming, koeling en het sanitair. „Dit is een groot project dat in een waanzinnig tempo gebouwd wordt”, aldus Diederen. „Het is uitdagend werk. We installeren vijf complete hotelkamers per dag.”

BIM gemoduleerd

De luchtbehandeling bestaat uit allerlei verschillende systemen, die in BIM gemoduleerd zijn. BIM, dat staat voor Building Information Modeling, is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. „Voor alle luchtbehandelingskasten is alles in BIM aangeleverd”, geeft Wendels aan. „Dit is tevens een BREEAM-project qua duurzaamheid en energie efficiëntie, ontworpen op de ERP 2018 en Eurovent energielabel A of A+. Er zijn hoogrendement sorptie warmtewielen en verwarmings- en koelbatterijen met hoge mediumtemperatuur voor koelen en lage mediumtemperatuur voor verwarmen. Bij dit hotel is extra aandacht besteed aan het energiezuinig bouwen. Het niveau ligt hoog boven de wettelijke eisen.”

Maximale flexibiliteit

Een gedeelte van de tien luchtbehandelingskasten komt boven op het dak en een aantal zit door het pand heen. „De luchtbehandelingskasten op het dak voorzien de congresruimte, het restaurant en ontbijtruimte van verse lucht”, vertelt Wendels. „In de kern zitten twee grote luchtbehandelingskasten die alle hotelkamers voorzien van verse lucht. Alle luchtbehandelingsunits zijn van de serie AHU TE EC. Binnen deze serie hebben we vanwege de toepassing verschillende uitvoeringen geplaatst. Deze luchtbehandelingskasten hebben een maximale flexibiliteit bij het ontwerp en geven de hoogste efficiëntie tijdens het gebruik. Ze zijn eenvoudig te transporteren en te monteren. Ze staan voor efficiënte klimaattechniek op maat voor elk project. De AHU TE serie is aan de buitenzijde voorzien van een hoogwaardige poedercoating. Een inwendige coating of C5M coating is optioneel.”

Omvang maakt het project bijzonder

„We leveren regelmatig luchtbehandelingskasten bij dit soort grote projecten”, zegt Wendels. „In Nederland hebben we zelfs gelijktijdig meerdere projecten van deze omvang of groter in uitvoering. We leveren daar luchtbehandelingskasten die groter zijn in omvang en aantal. We hebben projecten met meer dan 40 luchtbehandelingskasten. We leveren ook veel aan hotels. Wat dit project bijzonder maakt, is dat het een mooi, indrukwekkend gebouw is en dat het qua luchtbehandeling een interessant project is. Er zitten veel verschillende functies in, met hun eigen eisen voor de klimaatinstallatie. De diversiteit maakt het interessant. We hebben voor elke toepassing een ontwerp. De luchtbehandelingskasten voor de keuken bijvoorbeeld zijn voorzien van een speciaal vetvangfilter. De warme lucht wordt er niet zomaar naar buiten afgevoerd, want dan gaat er energie verloren. Daar wordt via een kruisstroomplatenwisselaar warmte teruggewonnen, wat leidt tot een enorme energiebesparing. Met alle specialistische toepassingen wordt het een hightech gebouw.” Ook tijdens de bouw wordt er op duurzaamheid gelet. Er wordt verantwoord materiaal gebruikt en het bouwafval wordt zoveel mogelijk gerecycled.

Creativiteit van team

„Uiteraard wordt elke luchtbehandelingskast op wensen van de klant aangepast”, laat Wendels weten. „Hier zijn wat extra aanpassingen omdat het gebouw uit meerdere driehoeken bestaat. Dan moet bekeken worden hoe je de luchtbehandelingskast kunt optimaliseren voor de ruimte. Met Tecco zijn we tot goede inpassingen gekomen. We moesten ook rekening houden met de hoogte van de installatie op het dak. Zo dicht bij Schiphol mag je niet over een bepaalde hoogte heen voor de vliegtuigen. Er werden specifieke eisen gesteld. Het is voor ons een leuke uitdaging om samen met de klant voor de meest moeilijke situatie een oplossing te vinden.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement