Hevac Controls wint internationale KNX Award 2016

Geplaatst op 17 maart 2016 door Redactie

Hevac Controls is dinsdagavond 15 maart uitgeroepen tot winnaar van de internationale KNX Award 2016 van het continent Europa. Koen van de Donk, eigenaar van Hevac Controls, had Kasteel Biljoen als kandidaat ingediend. Met ditzelfde project won Koen in 2015 al de Nederlandse KNX Professionals Award, die tijdens de Beurs Elektrotechniek werd uitgereikt. Het meest bijzondere aan dit project is het enorme aantal KNX RF componenten dat in het kasteel is toegepast.

Op het internationale KNX Event, dat tijdens de beurs Light+Building in Frankfurt werd gehouden, versloeg Hevac Controls vier andere genomineerden met zeer indrukwekkende KNX-projecten. Eén van de genomineerden was het Nederlandse bedrijf Instaver dat het KNX-project Grand Hotel Huis ter Duin had ingediend. Het uitreiken van de KNX Awards 2016 was het hoogtepunt van het KNX Event, dat verder in het teken stond van de start van KNX in de Verenigde Staten en de introductie van de nieuwe concepten KNX Internet of Things en ETS Inside.

Hoe moderniseer je een eeuwenoud kasteel zonder dat je in muren mag boren of frezen? Voor dat vraagstuk stond Installatiebedrijf Wim Bosman uit Vorden toen zij van Stichting Het Geldersch Landschap (GLK) de opdracht kreeg. Installatiebedrijf Wim Bosman vroeg vervolgens aan KNX Professional Hevac Controls om een ontwerp te maken en het bestek te schrijven. Koen van de Donk durfde het aan om kasteel Biljoen vergaand te automatiseren met KNX RF componenten van Hager. Hij werd daarbij geassisteerd door Eric Mertens van i-Casa Domotica, die een belangrijk deel van de KNX-programmering verzorgde.

De intelligentie, een slimme, draadloze actor op basis van KNX, is achter praktisch alle schakelaars in de muur weggewerkt. Dat geldt ook voor de tientallen mediakoppelaars van Hager, die de draadloze signalen van alle schakelaars en tasters opvangen en naar de visualisaties doorsturen. Soms zijn de mediakoppelaars letterlijk achter het behang geplakt. Elke mediakoppelaar vertegenwoordigt op die manier een KNX-buslijn waarop alle KNX-componenten draadloos worden aangesloten. In totaal kent het kasteel 19 mediakoppelaars en meer dan 460 busdeelnemers. Over het algemeen zijn dit de schakelaars voor verlichting en de regelaars van de verwarming. Ook de deurintercom, de ventilatie, de airco-units en de beveiliging zijn allemaal op de KNX-automatisering geïntegreerd.

De winnaar van de internationale KNX Award 2016 ontvangt een prijs van € 1000,-. Daarnaast is er voor de winnaar van elke categorie de felbegeerde KNX-trofee. De jury bestaat uit neutrale KNX-experts en de KNX Association zelf.

De internationale KNX Award is een erkenning voor het meest intelligente, efficiënte en vooruitstrevende KNX-project. Er kwamen honderden inschrijvingen binnen vanuit de hele wereld. De prijzen werden verdeeld in een aantal categorieën: International (opgedeeld in: Europa, Azië, Americas/Africa/Oceanië) Publicity, Energy Efficiency, Young en Special. De internationale KNX Award is vooral een bekroning en onderscheiding voor de vakman. Bij de beoordeling is slechts in mindere mate gelet op de grootte en omvang van een project. De beoordeling is veel meer gebaseerd op: - de verscheidenheid aan functies, - de flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, - de automatiseringsgraad en complexiteit, - de gebruiksvriendelijkheid en appreciatie door de gebruiker, - de argumenten waarmee de klant overtuigd werd, - het gebruik van producten van verschillende fabrikanten.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement