Het lucht/water warmtepompsysteem dat je niet hoort

Geplaatst op 02 juni 2020 door Redactie

„We gaan voor details en kwaliteit”, zegt Rob Harms, eigenaar Monarch. „Daarom hebben we voor het appartement van onze dochter en schoonzoon gekozen voor de nieuwe biblok modulerende lucht/water warmtepomp WWP LB 12-A van Weishaupt. Ook was het meteen duidelijk dat Robert Veerhuis, eigenaar van Installatiebedrijf VIT, de installatie zou doen. We werken meer met hem samen en we weten dat hij kwaliteit levert. Zo is het een kwalitatief hoogstaand project geworden dat klopt tot in de details.”

Het appartement van de dochter en schoonzoon is er één van de vier appartementen die gerealiseerd is in een voormalige winkel, Golf Shop in Amstelveen. Bouwkundig adviseur van het project was Johan Veerhuis, broer van Robert. „Johan werkt voor grote investeerders”, vertelt Harms. „Hij vindt details en kwaliteit ook belangrijk. Mijn dochter en haar vriend wilden eerst in Amsterdam een huis kopen, maar dat is niet te doen met die prijzen van tegenwoordig. Ik zat met Johan in de auto en hij vertelde over dit project in Amstelveen. Hij had de eigenaar van het pand geadviseerd om er geen winkel meer van te maken, maar appartementen.”

Extreem stil

In de twee beneden-appartementen, waarvan er één door de dochter en schoonzoon worden bewoond, zijn exact dezelfde biblok warmtepompsystemen geïnstalleerd. „De keus is op de biblok gevallen omdat het een extreem stille lucht/water warmtepomp is, op 1,5 meter afstand slechts 35 dB(A). Daar ben ik zelf ook van onder de indruk”, geeft Harms aan.

„De keus is op de biblok gevallen omdat het een extreem stille lucht/water warmtepomp is, op 1,5 meter afstand slechts 35 dB(A).”

„Ik heb nog nooit zo’n stille lucht/water warmtepomp gezien. De twee buitenunits staan op het dak boven de slaapkamers. Maar ze horen ze niet. Je krijgt alleen koude oren als je ervoor staat”, zegt hij lachend. „Mijn dochter dacht een keer wat te horen, maar dat bleek de ventilator in de badkamer te zijn.”

Beperkte ruimte

„Als installateur vind ik dat de installatie er ook mooi uit moet zien”, laat Veerhuis weten. „We hebben daarom gekozen voor mooi koperwerk. De ruimte binnen voor de warmtepomp en de boiler was nog wel even een uitdaging. Maar we kunnen hier laten zien dat dit ook netjes aangelegd kan worden in een beperkte ruimte. Ik heb ervoor gezorgd dat je nog overal bij kunt voor het onderhoud en dat de installatie ook goed geïsoleerd is. Het moet er allemaal strak uitzien. Dat maakt dit vak ook mooi.” Dit was het eerste project met de biblok voor Monarch en VIT met de 12 kW warmtepomp. Vanaf mei is ook de 20 kW leverbaar.

Uilenvleugel

De biblok is vorig jaar op ISH geïntroduceerd door Weishaupt. Hij is superstil met 35 dB(A) op 1,5 meter afstand. „Dat komt omdat bij een reguliere lucht/water warmtepomp de compressor in de buitenunit zit”, legt Harms uit. „Bij de biblok zit de compressor in de binnen-unit. De verdamper, in de in de buiten-unit, heeft een oppervlak van 45 m2 waardoor de ventilator nog geen 300 omwentelingen per minuut hoeft te maken. De bladen van de ventilator zijn geïnspireerd op de vorm van een uilenvleugel. Dat maakt hem zo stil. In dit appartement staat de binnen-unit in de ruimte naast de slaapkamer. Er zit alleen een deur tussen. Als de deur dicht is, dan hoor je hem niet. Dat komt onder andere door de geluidsisolatie van de binnen-unit. Die is aangepast aan de geluidsgolven die de compressor produceert, waardoor het geluid gedempt wordt. De kast is bovendien luchtdicht gemaakt. Er ontsnapt niets.”

„Als installateur vind ik dat de installatie er ook mooi uit moet zien. We hebben daarom gekozen voor mooi koperwerk.”

Dit is voor ons de eerste biblok die in praktijk draait. „Hier zijn veel buren die hun balkon aan de kant van de appartementen hebben, maar we hebben nog geen klachten gehoord”, aldus Jurgen Megens, technisch commercieel adviseur bij Monarch. „Je hoort hem gewoonweg niet.”

„Met dit project willen we laten zien dat een lucht/water warmtepomp ook in een beperkte ruimte en ook midden in een woonwijk kan”, zegt Veerhuis. „Warmtepompen hadden altijd het geluid als negatief bijeffect. Maar daar kunnen we wat aan veranderen. De biblok voldoet aan de geluidseisen, ook die op 1 januari ingaan. Weishaupt besteedt veel aandacht aan kwaliteit en het uiterlijk. De buitenunit heeft lamellen van geborsteld aluminium. Ze staan zo, dat de ventilator niet te zien is. Onze ervaring is dat als mensen het niet zien, ze er ook geen last van hebben.”

Combinatie met wtw

De installatie bij het appartement bestaat uit een warmtepompinstallatie, een zonneboiler en een wtw-unit. „De warmtepomp kan door de toegepaste EVI-techniek 68 oC cv-water leveren”, zegt Megens. „Hierdoor wordt warm tapwater van 60 oC maken ook mogelijk zonder bijkomst van het elektrisch element. Het systeem heeft een 440 liter boiler met 2 spiralen. Eén voor de zonnecollectoren, die het onderste deel van het vat verwarmt, en één voor de warmtepomp, die het bovenste deel van het vat verwarmt. De wtw-installatie is door De Wit Ventilatoren geleverd. „De Wit heeft meegedacht over de ventilatie”, aldus Harms. „De afzuigkap gaat ook via de wtw. De wtw draait altijd op een basislast van 10 procent. Het systeem is CO2-gestuurd. Als de CO2 oploopt, dan komt die op toeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij feestjes als er veel visite is. Met het systeem kan ’s zomers gekoeld worden. Als overdag de temperatuur hoog is, dan kan de woning ’s nachts geventileerd worden. Ook de slaapkamer. Zo bespaar je energie, maar het is ook goed voor de gezondheid.” Door de EVI-techniek kan de warmtepomp tapwater leveren van 60 oC zonder elektrisch element.

Eenvoudige montage

„Niet onbelangrijk is dat het systeem eenvoudig te monteren is”, laat Veerhuis weten. „We leveren bij ieder project een hydraulisch en elektrisch schema”, aldus Megens. „Dat is makkelijk voor de installateur. De schema’s zijn goedgekeurd door Weishaupt. Monarch is net zoals Weishaupt een familiebedrijf. „We staan allebei voor kwaliteit”, zegt Harms. „We zeggen liever nee, dan dat we een installatie niet optimaal kunnen aanleggen.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement