Het kan maar één keer goed!

Geplaatst op 06 oktober 2021 door Redactie

Voor de familie Janssen een droom die uitkomt. Voor Panningen en omgeving een aanwinst op het gebied van zorg: de voormalige school aan het Poelsplein die wordt omgebouwd tot een woonzorgcomplex voor dementerenden en hun partner. Een initiatief van Peter Janssen, zijn vrouw Helene en dochter Maartje.

In het Poelsplein, een franchiseonderneming van Driestroom, worden 30 appartementen gerealiseerd met woon-/slaapkamer, badkamer en kitchenette. Verdeeld over drie verdiepingen met op iedere verdieping een gezamenlijke huiskamer en keuken. Een uniek project waarmee de initiatiefnemers willen laten zien dat zorg ook op een andere manier kan. Al was het maar vanwege de lage overhead en omdat er geen kantoor komt. Daarnaast kan de partner van de cliënt, die in het Poelshuis komt wonen, er ook verblijven.

Uitstraling

Het is half juli en de werkzaamheden zijn nog in volle gang. Als je het niet weet, zou je niet zeggen dat dit vroeger een lts, later vmbo was. Het pand, gebouwd in 1959, is nog niet gereed maar heeft toch al een bijzondere uitstraling en verdient ook qua architectuur een pluim. Het doet ruimtelijk aan en is toch intiem. Van Tilburg Energie Design is één van de partijen die hier op installatietechnisch gebied een mooi stukje werk levert.

“De uitdaging zit hem meestal in de maatvoering en dat was ook hier het geval.”

Van Tilburg Energie Design brengt architectuur, bouwfysica en techniek in balans. Bijna de gehele installatie wordt vernieuwd. Alleen de oude radiatoren blijven zitten. Er komt een nieuw gebalanceerd ventilatiesysteem, de cv-ketels worden vervangen cv-ketels en een nieuwe koud- en warmwaterinstallatie wordt gerealiseerd. Ook het sanitair wordt in zijn geheel vervangen. Split-airco’s zorgen voor de nodige verkoeling bij warme dagen.

Meedenken en meepraten

Marcel van de Pas, projectleider bij Van Tilburg Energie Design, over dit bijzondere project. “We hebben vanaf de idee- en conceptfase tot en met het engineeren meegedacht om op die manier het maximale voor de opdrachtgever er uit te halen. Een heel mooi project.” Dan een glimlach op het gezicht van de projectleider: “Ik heb hier, lang geleden ondertussen, zelf nog op school gezeten. Dat is toch wel apart hoor.” Uitvoerder Mark Flinsenberg: “Het is wel een complete metamorfose. Dat doen we natuurlijk wel vaker maar dit zijn toch wel leuke projecten.

“Veiligheid staat voorop en brand wil je voorkomen.”

De uitdaging zit hem meestal in de maatvoering en dat was ook hier het geval. Niet alles is standaard en de tijden zijn veranderd. Maar tot nu toe hebben we het kunnen maken zoals de bedoeling was.” Veiligheid staat voorop en brand wil je voorkomen. Misschien nog wel meer als het om een kwetsbare groep gaat, zoals de bewoners van het Poelsplein. De brandkleppen werden geleverd door Wildeboer Bauteile GmbH. Richard van Oudenallen: “Kijk, je weet dat ze er zitten en je hoopt dat het nooit nodig is om ze te gebruiken. Los van het vele testen en het goedkeuren door een onafhankelijk testlab moet de monteur natuurlijk wel precies weten waar hij mee bezig is. Je kan het maar één keer goed doen. Het is de bedoeling dat de brandkleppen op dezelfde manier zijn ingebouwd als waarop ze zijn getest.”


Pareltje

Wildeboer levert een groot assortiment producten op het gebied van brandbeveiliging, geluidsbeheersing, luchtverdeling en gebouwsysteemtechniek. Over de samenwerking met Wildeboer is Marcel van de Pas goed te spreken. “Voor ons is het belangrijk dat je leverancier meedenkt en, mocht er een keer een probleem zijn, dat een en ander adequaat wordt opgelost. Wildeboer is geen dozenschuiver. Zij weten waar ze het over hebben, ze hebben kennis van zaken, net als wij. Pro-actief optreden daar gaat het om.” De verwachting is dat eind dit jaar de werkzaamheden afgerond kunnen worden. Dan heeft Panningen er in meerdere opzichten een pareltje bij.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement