‘Het hoeft niet altijd nieuw te zijn, renoveren kan ook’

Geplaatst op 19 juli 2021 door Redactie

Met een paar aanpassingen een duurzame installatie

„Als leverancier van luchtbehandelingsinstallaties zijn we al jaren actief op de installatiemarkt”, zegt Peter van Hulten, manager service en aftersales FläktGroup. „Er zijn klanten die inmiddels al wat oudere installaties hebben. Wij bieden de mogelijkheid om installaties te renoveren en zo aan te passen dat ze weer jaren meekunnen. Het is in veel gevallen niet nodig om een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie aan te schaffen als er een belangrijk onderdeel defect is of om aan de laatste milieueisen te kunnen voldoen.”

FläktGroup is sinds 1984 op de Nederlandse markt, toen nog onder de naam GEA Happel Nederland. „Omdat we al zo lang op de markt zijn, hebben we een grote installed base”, laat Van Hulten weten. „We hebben nagenoeg alle gegevens van alle units die we ooit verkocht hebben in ons archief. Die gegevens kunnen we gebruiken voor het upgraden van de installatie, bijvoorbeeld door de filterframes te vervangen of de bodems van de buitenlucht aanzuig- filtersecties te renoveren. Deze bodems kunnen op een gegeven moment aangetast zijn door vocht. We renoveren deze door het chemisch technisch reinigen van deze secties en deze te voorzien van een coating. Andere luchtbehandelingssecties kunnen op een dergelijke manier worden aangepakt en er is altijd een maatwerkoplossing voorhanden om de levensduur te verlengen.”

Verduurzamen

„We voeren onderhoud uit op de hele unit. Daarin nemen we ook het verduurzamen van de verwarming en koeling mee”, legt Van Hulten uit. „De koel- en verwarmingsbatterijen worden desgewenst vervangen en gedimensioneerd op hoog koud water temperatuur en laag warm water temperatuur. Geen warmwater opwekking via de cv-ketel meer, maar via een warmtepomp (geheel elektrisch) die in combinatie met warmteterugwinning de gewenste warmte en/of koude kan leveren. Zo kan met minder energie de benodigde warmte- en koude opgewekt worden.”

„Omdat we al zo lang op de markt zijn, hebben we een grote installed base.”

De overheid heeft als eis gesteld dat alle kantoren in 2023 minimaal energielabel C dienen te hebben. FläktGroup zorgt ervoor dat de luchtbehandelingsunit na renovatie tegemoet komt aan deze eis. „We kunnen warmteterugwinning aanbrengen of vervangen met een hoger rendement”, legt Van Hulten uit. „Ook kunnen we elke type gewenste bevochtiging aanbrengen, bijvoorbeeld stoombevochtiging of adiabatische bevochtiging meegenomen bij renovaties van verpleeghuizen, kantoren, ziekenhuizen, theaters, zwembaden en scholen. Daarnaast upgraden we de ventilatie-installatie ook door V-snaar gedreven ventilatoren te vervangen door direct gedreven ventilatoren met hoog rendement elektromotoren. Zo brengen we het energieverbruik nog meer naar beneden.”

Serviceafdeling

FläktGroup beschikt over een aparte serviceafdeling. Er werken vier mensen in de binnendienst en tevens vier mensen in de buitendienst. „Onze buitendienstmensen zijn er in gespecialiseerd om luchtbehandelingskasten samen te bouwen , legt Van Hulten uit. „We kiezen er vaak voor om een luchtbehandelingskast al samengebouwd, in één deel te leveren. Maar soms zijn de units te groot of een doorgang te klein om in één deel te leveren. Dan worden de units in delen op locatie opgebouwd. Wij zijn dan graag ter plekke aanwezig om met de kraanmachinist alles op de juiste plek te zetten. Onze service technicians stellen tevens, op een later tijdstip, de units in bedrijf.

„We voeren onderhoud uit op de hele unit. Daarin nemen we ook het verduurzamen van de verwarming mee.”

Uiteraard verzorgen we eveneens het onderhoud en als zich eventueel een storing aandient, dan zoeken we naar een snelle accurate oplossing. Onze technische experts op de binnendienst ondersteunen de klanten met allerlei vragen. Indien er een onderdeel van een luchtbehandelingsunit vervangen dient te worden, leveren we het desbetreffende onderdeel of een goed alternatief, mocht het originele onderdeel van een oude luchtbehandelingskast niet meer op voorraad zijn. Dit gaat via onze spare part afdeling in Duitsland. Tevens bieden we telefonische ondersteuning bij storingen.” FläktGroup biedt diverse onderhoudscontracten. „De aanpak van corrosie vorming hoort ook bij het onderhoud”, laat Van Hulten weten. „Zoals corrosie op het dak van een luchtbehandelingsunit die behandeld moet worden of waar in het ergste geval een nieuw dak op moet, of het vervangen van aanzuigkappen als deze gecorrodeerd zijn. Het is belangrijk dat corrosie meteen goed aangepakt wordt om grotere problemen te voorkomen.”

Trends

„Het is steeds meer trend om units te leveren waar vanaf fabriek al een regeling opzit, waar wij binnen de FläktGroup ons eigen regelplatform voeren onder de naam ISYteq regeling ”, aldus Van Hulten. „De units kunnen compleet voorzien worden van regelingen met alle hedendaagse communicatieprotocollen zodat de luchtbehandelingskasten met andere apparatuur in het gebouw kunnen communiceren.”

Renovatieprojecten

Een van de projecten van FläktGroup is de renovatie van de installatie van het kantoor van Richemont (Cartier) aan de Herengracht in Amsterdam. Dit Zwitserse bedrijf verkoopt luxeartikelen als sieraden horloges en schrijfwaren. Uitgangspunt voor de grootschalige renovatie was duurzaamheid. „Het hele kantoor is zo goed als gestript en weer opgebouwd”, laat Van Hulten weten. „Dit was meteen de kans om de luchtbehandeling aan te passen aan de huidige energie-eisen. De hele W-installatie is aangepakt.

„Dit was meteen de kans om de luchtbehandeling aan te passen aan de huidige energie-eisen.”

We hebben de indirect gedreven ventilatoren vervangen door direct gedreven gelijkstroom ventilatoren en de luchtbehandelingskasten hebben we intern chemisch gereinigd.” Bij dit project zijn twee stuks luchtbehandelingskasten geleverd, toevoer type AT+30.30 met een luchthoeveelheid van 30.000 m3/h en afvoer type AT+30.25 met een luchthoeveelheid van 22.500 m3/h. Beide units zijn voorzien van direct gedreven Ultra-Premium Efficiency EC-ventilatoren, efficiëntieklasse type IE5. „We hebben van onze opdrachtgever Vetim Nexton het vertrouwen gekregen om voor dit omvangrijke project het luchtbehandelingssysteem te verduurzamen,”, zegt Van Hulten. Dit project is in de binnenstad van Amsterdam aan de gracht en die locatie was ook een uitdaging qua bereikbaarheid. Er is een speciale buitenruimte vrij gemaakt om de vrachtwagens en materialen bij het gebouw te laten komen en we moesten door een parkeergarage om bij de bouwplaats te komen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement