‘Het gaat erom wat je erin stopt …’

Geplaatst op 31 mei 2021 door Redactie

Ruim twee decennia geleden besloot Alex van Olst te stoppen als kalvermester. Noodgedwongen, onder meer door de mond- en klauwzeer. ‘Stoken op graan’ trok zijn aandacht en hij startte Hotcare: een bedrijf dat zich bezighoudt met de wereld van de biomassa. “Dat is een hele goede keuze geweest, dat durf ik nu wel te zeggen. Stoken met biomassa is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee aangezien de besparing ten opzichte van gas kan oplopen tot wel zeventig procent. En, niet onbelangrijk, geschikt voor vele toepassingen. Van de veehouderij tot een tuinhuis en een bedrijfshal”, aldus de directeur van Hotcare (onderdeel van de OZB groep).

Schoon

Hotcare levert biomassaketels, geschikt voor pellet en houtchips. “Die brandstof is puur resthout uit de industrie. Voor de korrels en snippers die wij leveren worden dus niet direct bossen gekapt. Het gaat hier om schoon resthout dat hergebruikt wordt. Bijvoorbeeld zaagsel van een kozijnenfabriek. Dat is het, meer niet. Het gaat er uiteindelijk om wat je erin stopt.

“Biomassa is een prima alternatief voor het gas … dat heeft de praktijk inmiddels wel uitgewezen.”

Daar staat of valt een ketel mee.” Alex van Olst levert zijn ketels/kachels en overige producten vooral aan de agrarische sector maar ook daarbuiten neemt de groei toe. En dat is eigenlijk wel logisch, gelet op de steeds hogere gasprijzen en het voornemen om steeds minder gas te gaan gebruiken. “Biomassa is een prima alternatief voor het gas … dat heeft de praktijk inmiddels wel uitgewezen.”


Simpel en effectief

De pelletketels die Hotcare verkoopt, installeert en onderhoudt komen uit Italië. Een land waar veel van dit soort ketels en producten vandaan komen. Alex van Olst daarover: “Dit is een simpele maar kwalitatief hoogwaardige ketel die nog helemaal met de hand wordt gelast. Echt een stuk vakwerk, waar zie je dat nog. En het allerbelangrijkste: een ketel die doet wat hij moet doen.

“Dit is een simpele maar kwalitatief hoogwaardige ketel die nog helemaal met de hand wordt gelast. Echt een stuk vakwerk, waar zie je dat nog.”

 Tevens een ketel die niet meer brandstof verbruikt dan een veel duurdere ketel. Onze klanten zijn er, stuk voor stuk, heel tevreden over.” Tevreden? We nemen gelijk maar even de proef op de som. Een paar kilometer verderop, bij Spuiterij Nunspeet, specialist in Houtcoating. Het bedrijf spuit al het denkbare bouw- en tuinhout in de gewenste kleur en afwerking. Twee jaar geleden werd daar een biomassaketel door Hotcare geplaatst. De ketel wordt gebruikt voor het droogproces. Eigenaar Gerhard Mulderij: “Een hoge capaciteit was voor ons een must. Bovendien was het, mede dankzij een subsidie, kostentechnisch een goed verhaal. Maar ja, dan moet je nog maar even afwachten of de ketel voldoet aan je eisen. Het verhaal klonk goed. Doet de ketel wat hij moet doen? Twee jaar verder zeg ik daar volmondig ja op. Het is een goede beslissing geweest, zowel qua investering als rendement.”


Vooruitkijken

Terug in de grote maar overzichtelijke showroom van Hotcare aan de Industrieweg 10a in Nunspeet tijd voor een bakje koffie. Uiteraard op gepaste afstand. Het is natuurlijk een vreemde tijd en uiteraard hoopt ook deze ondernemer dat hij weer snel veel klanten in de showroom mag ontvangen. Maar Alex van Olst is positief en zoals het goede ondernemer betaamt kijkt hij vooruit. “Het kan altijd beter maar we draaien best goed. En om die groei bij te blijven, zoeken we dealers. Enthousiaste mensen die niet alleen biomassaketels willen en kunnen verkopen, maar zich ook willen verdiepen in de materie en de techniek zodat ze het juiste advies kunnen geven. Service, advies en bereikbaarheid, je moet het willen en je moet het kunnen. Bij ons van harte welkom, een leuke club en er valt een goede boterham in te verdienen.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement