Het ene na het andere lek

Geplaatst op 07 mei 2019 door Redactie

„Stadsverwarming is funest voor de verwarmingsleidingen”, zegt Theo Dirkson van NovaTube. „Door de hoge temperatuur van 95 graden Celsius knapt de ene na de andere cv-leiding. We zijn nu bezig in een flatgebouw met 53 woningen in Heerhugowaard. Er zijn hier al verschillende lekkages geweest. Daarom heeft de eigenaar van het flatgebouw, woningbouwvereniging Woonwaard, opdracht gegeven aan Feenstra Verwarming om alle leidingen preventief te vervangen.”
„Preventief vervangen is nodig, omdat er anders schades blijven ontstaan”, vervolgt Dirkson. „Bij sommige woningen is de vloer er al drie keer uit geweest. De verzekering betaalt op een gegeven moment niet meer en het eigen risico wordt verhoogd. Daar zit niemand op te wachten. Het probleem is simpel op te lossen, door andere leidingen te installeren. In Nederland zijn we zo met veiligheid bezig. Dit is een simpele methode om de installatie weer veilig te krijgen.”

Oude buis eruit, nieuwe erin

„Door de warmte krimpen de cv-leidingen meer dan dat ze uitzetten”, aldus Dirkson. „En ze blijven krimpen, waardoor ze op den duur knappen. Met stadsverwarming mag je geen meerlagenbuizen gebruiken. Die wordt te heet. De lagen laten los door de hitte. Alleen de kopergevoerde buizen kunnen de constante hoge temperatuur aan.” NovaTube vervangt daarom de oude leidingen door nieuwe kopergevoerde leidingen die bestand zijn tegen temperaturen van continu 95 graden Celsius en een druk van 30 bar. “De mantelbuis is 15,8 mm en daar halen we de 12 mm oude buis uit”, legt Dirkson uit. “Die maat wordt tegenwoordig niet meer gevoerd. We leggen er een 14 mm buis voor terug. Het voordeel is dat je zo een grotere doorstroming hebt en een betere warmteafgifte, waardoor de woning sneller warm is. De nieuwe leidingen van Halcor zijn 100 procent zuurstofdicht. Er zit 20 jaar fabrieksgarantie op. Ze worden geïmporteerd door de firma Wentzel.”

Leerlingenproject

„Alle 53 woningen in Heerhugowaard zijn een leerlingenproject geweest”, laat Dirkson weten. „En dat hebben we gemerkt. De afstand van de verdeler naar de radiatoren is 9 meter, maar we haalden er 2 keer 17,5 meter (heen en terug van de verdeler) aan oude leidingen uit. Dat hadden we niet verwacht.

„Bij sommige woningen is de vloer er al drie keer uit geweest.”

We hadden er al veel leiding uit en de weerstand werd groter en we waren er nog niet. Dan vraag je je af, wat is hier aan de hand? Toen we het aantal meters telden dat eruit kwam, waren we verbaasd, want dit hadden we niet verwacht. De leerlingen hebben in ieder geval goed kunnen oefenen met het leggen van leidingen.”

Geen hak- en breekwerk

Over een woning doen Dirkson en zijn medewerkers ongeveer 3,5 tot 4 uur. Er kunnen dus twee woningen per dag gedaan worden. „Het voordeel van de methode is dat we niet hoeven te hakken en te breken”, vertelt Dirkson. „Het geeft geen rommel. De bewoners kunnen gewoon thuisblijven en ze hoeven geen meubilair te verschuiven.” Dirkson knipt de buizen los bij de verdeler. Aan het begin van de buis boort hij een schroefdraad. Daar gaat de nozzle in waaraan de kabel zit. De kabel trekt de nieuwe buis door de leidingen. Aan de andere kant wordt de oude buis eruit getrokken. „We hebben kabels tot 25 meter”, geeft hij aan.

„Door de warmte krimpen de cv-leidingen meer dan dat ze uitzetten. En ze blijven krimpen, waardoor ze op den duur knappen.”

„Wat eruit komt, moet er ook weer in. Er zitten wikkels aan de buis en die geven het aantal meters aan, 18 wikkels is 18 meter. We regelen meteen de hele installatie in en kijken of de belitering over de radiatoren en de convector goed is. Als alles goed ingeregeld is, wordt er weer zuiniger gestookt. Want een ketel verwarmt alleen optimaal en energiezuinig als de leidingen en radiatoren schoon zijn.” Maar er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij er toch gehakt moet worden. „Als er bijvoorbeeld een koppeling in de vloer is aangebracht of een mantelbuis deels volgelopen is, bijvoorbeeld bij een Anhydriet gietvloer”, legt Dirkson uit. „In deze gevallen liggen de leidingen muurvast en zijn deze simpelweg niet zonder breekwerk te vervangen. Wat wij ook tegenkomen is dat een leiding gaat delamineren. De buitenlaag laat los en gaat opstropen. Hierbij is te lang gewacht met vervangen en deze leidingen zijn niet meer zonder hakwerk te vervangen.”

Eigen ontwikkeling

Dirkson is 14 jaar geleden met NovaTube van start gegaan. „Bij mij vorige werkgever hadden we toen een klus waarbij cv-leidingen vervangen moesten worden en dat was een heel gedoe met hakken en breken”, laat hij weten. Dat moet toch ook anders kunnen, bedacht ik toen. Ik ben aan de slag gegaan en heb alle apparatuur zelf ontwikkeld. Daar ben ik vanaf 2005 mee bezig. Ik ontwikkel steeds verder door. In 2007 heb ik patent aangevraagd, ook op de kabels die de nieuwe buizen erin trekken. Dat was nog een heel gepuzzel, want je trekt de kabels snel stuk. Ik ben er zo’n jaar of 3 mee bezig geweest om een dunne, maar wel sterke kabel te ontwikkelen.

„Het voordeel van de methode is dat we niet hoeven te hakken en te breken. Het geeft geen rommel.”

We hebben ook speciale apparatuur om een koppeling in de vloer te traceren. Met een camera kijken we in de leidingen. Zo weten we precies waar een probleem zit. Het vervangen van de buizen is een simpele methode, maar verzin het eens. Een paperclip is ook eenvoudig. Je moet maar net op het idee komen. Op alle benodigde apparatuur heb ik patent aangevraagd. Bij de werkzaamheden gaat 300 kilo aan apparatuur mee. We werken daarom alleen maar op plekken waar een lift zit. Zonder lift is het geen doen.”

Andere projecten

NovaTube heeft inmiddels al weer een volgend project in Heerhugowaard in uitvoering, in opdracht van Feenstra Verwarming. Het gaat hier om woningen waarbij de leidingen dichtgeslibd zijn. Daar zitten meerlagenbuizen in, die loslaten door de hoge warmte van de stadsverwarming. „Doordat oude leidingen zuurstof doorlaten ontstaat er magnetietvorming, waardoor de buizen verstopt raken”, legt Dirkson uit. „De ketel staat op volle toeren te draaien, maar de radiatoren worden niet meer warm. Uiteindelijk vormen zich de eerste lekkages bij de aansluitpunten.” „Als je te lang wacht met vervangen van de slechte vloerleidingen dan bestaat de kans dat zelfs de hoofdleidingen aangetast worden”, vertelt Dirkson. „In deze appartementen lagen de leidingen los tussen een zwevende vloer. De nieuwe leidingen die we daar gelegd hebben, zijn vol kunststof, een iets mindere kwaliteit dan de meerlagenbuis. Maar door de situatie is het niet mogelijke een meerlagenbuis aan te brengen. Deze nieuwe leidingen zijn veel beter dan de oude, waardoor het dichtslibben ook verleden tijd is.” Verder is er net een project van 72 woningen afgerond. Dat is uitgevoerd in opdracht van Bonarius Techniek in Rotterdam.


Reacties

kees roggeveen

6 januari 2023 om 16.58 uur

Inmiddels met Novatube met meneer Dirkson gesproken. Hele aardige man en mij een goed advies gegeven betreffende CV leidingen bij stadsverwarming, Wicu flexibele koperen leidingen toepassen continu geschikt voor 95 gr C. Bedankt, met vriendelijke groeten Kees Roggeveen

kees roggeveen

6 januari 2023 om 16.06 uur

geen antwoord gehad op mijn vraag

kees roggeveen

1 januari 2023 om 12.27 uur

Hallo, bij mijn dochter wil ik twee radiatoren bij plaatsen op een warmtenet in Utrecht van Eneco, maar ik kan geen buis vinden, heeft u een suggestie voor een buis van de verdeler naar de radiator en waar kan ik die kopen. Bij voorbaat dank Met vriendelijke groeten Kees Roggeveen

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement