Het eerste compleet elektrische ziekenhuis van Nederland

Geplaatst op 27 april 2021 door Redactie

Nijburg Klimaattechniek BV maakt deel uit van de Nijburg Industry Group en biedt innovatieve oplossingen die nauw aansluiten op de steeds hogere eisen die worden gesteld aan ventilatie en een goed binnenklimaat in woningbouw en utiliteit – aspecten die momenteel belangrijker en actueler zijn dan ooit.

In opdracht van ENGIE Services Noord

“Wat wij hier realiseren is het eerste volledig gasloze ziekenhuis van Nederland” vertelt projectleider Ronald Vinke van Nijburg Klimaattechniek. “Dit Isala Ziekenhuis in Meppel is een streekziekenhuis, een dependance van Isala Zwolle. We hebben het hier over nieuwbouw, een langlopend project met een geplande tijdsduur van circa anderhalf jaar, dat op 2 november vorig jaar van start is gegaan. Wij leveren en monteren de luchtbehandeling voor in de zalen, de operatiekamers en het verzorgingsgedeelte – de luchtkanalen inclusief alle bijbehorende componenten van onze zusteronderneming Solid Air Climate Solutions; van de roosters en de brandkleppen tot constant volumeregelaars, na-verwarmers, plafondinductie units en kleppenregisters.”
Ronald Vinke is sinds 2017 werkzaam bij Nijburg. Voor dit project bij Isala in Meppel houdt hij als projectleider en coördinator namens Nijburg Klimaattechniek de planning nauw in de gaten en de financiën die daarmee samenhangen.
“Binnen dit ambitieuze en innovatieve project werken wij als Nijburg Klimaattechniek voor het betrokken installatiebedrijf, in opdracht van ENGIE Services Noord in Roden.”

Maatwerkoplossing in een nieuwbouwproject

Nijburg Klimaattechniek heeft als één van de weinige luchttechnische bedrijven alle disciplines zelf in huis, zoals engineering, productie en montage. Daarbij worden in zowel klein- als grootschalige (complexe) projecten vaak meerdere gebouwfuncties gecombineerd: “van rooster tot rooster”. Met 50 jaar ervaring en deskundigheid is Nijburg Klimaattechniek in staat om het volledige luchttransportontwerp voor de opdrachtgever te engineeren.

“Met Isala in Meppel realiseren we het eerste volledig gasloze ziekenhuis van Nederland”

“Onze goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers, onze internationale ervaring en just-in-time leveringen stellen ons in staat om betrouwbare resultaten te realiseren bij opdrachten in binnen- en buitenland.”
De projecten reiken van kleinschalige projecten als woningbouwproject tot en met de coördinatie van grootschalige complexe projecten, waarin vaak meerdere gebouwfuncties worden gecombineerd. Op het gebied van gegevensuitwisseling met de klant via Autocad en Revit
loopt Nijburg Klimaattechniek voorop. Om processen te borgen en om de gewenste kwaliteit te kunnen garanderen, zijn we lid van de LUKA, gecertificeerd volgens ISO-9001 en beschikken we over het VCA**-certificaat.

Een van de modernste ziekenhuizen van Nederland

De oplevering van het nieuwe ziekenhuis in Meppel staat gepland voor eind 2021. Op dat moment voldoet het complex aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, hygiëne, flexibel ruimtegebruik en comfort. In het eerste kwartaal van 2022 zal het vervolgens in gebruik worden genomen en wordt een begin gemaakt met het proefdraaien. Het gebouw heeft een oppervlakte van 17.690 vierkante meter, met onder meer 61 spreek-/onderzoekkamers, 4 operatiekamers en een kliniek met 90 bedden.

 “Wij werken hier als Nijburg Klimaattechniek in opdracht van ENGIE Services Noord in Roden”

In het ontwerp van dit hypermoderne nieuwbouwziekenhuis speelt duurzaamheid een cruciale rol; er is geen gasaansluiting meer, maar het dak van het pand is voorzien van zonnepanelen. Daarnaast wordt er gewerkt met warmtekrachtinstallaties. Isala Meppel zal dan ook volledig elektrisch worden en is daarmee het eerste elektrische ziekenhuis van Nederland.
Ronald Vinke: “Momenteel zijn we als Nijburg Klimaattechniek met een team van veertien mensen nog volop aan de gang met het monteren en realiseren van de luchtbehandeling in dit project.”


Reacties

Johan Dekker elektricien

30 april 2021 om 08.25 uur

Geachte lezers, Hoe groot is nu de energie behoefte in Kwh's en vergelijkbare Kwh's en M3 verbruik van een conventioneel "Gas gestookt" ziekenhuis van gelijke capaciteit ?

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement