Het buffervat: een onmisbaar onderdeel van het warmtepompsysteem

Geplaatst op 13 december 2023 door Redactie

Wie investeert in een warmtepomp, investeert in een duurzame en fossielvrije toekomst. Met de installatie alleen ben je er echter niet. Een warmtepomp is zeer gevoelig voor vuil, bevriezing, fluctuerende debieten, etc. Daarom is het belangrijk om aan de warmtepomp ook de juiste appendages en systemen te koppelen. Caleffi draagt hier al vele jaren aan bij met bijvoorbeeld vorstbeveiligingskleppen, expansievaten en consoles, lucht- en vuilafscheiders, drukverschilregelaars en terugstroombeveiligingen. Sinds september levert Caleffi bovendien een uitgekiende serie buffervaten, waardoor een gespecialiseerde one-stop-shop voor duurzame warmtepomptechniek ontstaat.

Een buffervat zorgt voor voldoende beschikbare volume-inhoud in het systeem, als energie-inhoud voor de warmtepomp. Hierdoor wordt pendelgedrag voorkomen. Bovendien is voldoende volume-inhoud essentieel voor de ontdooicyclus van de buitenunit. Om het rendement én de levensduur van de warmtepomp naar het hoogste niveau te tillen, is het zaak om het aantal keer dat een warmtepomp in- en uitschakelt zoveel mogelijk te beperken. Een buffervat kan hierbij helpen, door warm water tijdelijk op te slaan voor later gebruik. Zodra het buffervat parallel geïnstalleerd wordt, heeft deze ook de functie van een hydraulische scheiding en worden primair en secundair debiet gescheiden. Hierdoor hoeft de warmtepomp niet constant in- en uit te schakelen bij een fluctuerende warmtevraag. Bovendien heeft de warmtepomp de garantie dat er altijd voldoende flow beschikbaar is en kan deze onafhankelijk van het systeem altijd circuleren met de juiste Delta T.

Geschikt voor verwarming en koeling

De buffervaten van Caleffi zijn zowel geschikt voor verwarming als koeling. Als gevolg van de steeds hetere zomers ontstaat een grotere vraag naar koeling. Onze buffervaten spelen hier op in met een temperatuurbereik van -10 tot +95°C. Bovendien zijn ze vanaf de fabriek dampdicht geïsoleerd.

De Caleffi buffervaten zijn vervaardigd uit kwaliteitsvol roestvrijstaal (INOX), waardoor zij uitstekend bestand zijn tegen corrosie en andere aantastingen/vervuilingen. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het vat zelf, maar voorkomt ook ongewenste vervuiling vanuit het vat in de rest van het systeem. Daarnaast worden de buffervaten standaard voorzien van hoogwaardige isolatieschalen.
Omdat steeds meer gebruik wordt gemaakt van kleinere watervolumes (modulerende warmtepompen), heeft Caleffi in overleg met de warmtepompfabrikanten gekozen voor compacte buffervatvolumes. Ze zijn verkrijgbaar in volumes van 15, 20, 25, 30 en 50 liter, waardoor zij aanzienlijk minder ruimte innemen in de techniekkast.

Meer over de Caleffi buffervaten