Het belang van schone filters

Geplaatst op 17 november 2022 door Redactie

Verse lucht is essentieel voor de gezondheid, zeker nu de ramen en deuren weer dicht zijn. Een schoon WTW-filter is daarbij onmisbaar.

Een balansventilatiesysteem zorgt continu voor verse lucht in een woning, school of kantoor. Verse lucht is essentieel voor de gezondheid. Wanneer het ventilatiesysteem niet optimaal werkt kán dit gevolgen hebben voor de gezondheid van de gebruikers van het pand. Een vervuilde warmtewisselaar is een van de oorzaken dat je WTW-unit niet optimaal functioneert.

Wat doet een WTW-filter?

WTW-filters zijn ontworpen voor het schoonhouden van het hart van het ventilatiesysteem, de warmtewisselaar. Deze filters houden het grovere vuil tegen dat de lamellen (kanaaltjes) in de wisselaar anders zou kunnen verstoppen. Wanneer de warmtewisselaar vervuild is, geeft dit een drietal problemen:

1) De WTW-unit werkt minder effectief. De hoofdfunctie van de warmtewisselaar, warmte terug winnen, gebeurt minder optimaal. Het gevolg is energieverlies, een nadeel voor het milieu én een verhoging van het energieverbruik.

2) Vervuilde WTW-filters en een verstopte warmtewisselaar zorgen ervoor dat er minder verse ventilatielucht tot de woning, school of het kantoor toetreedt. Verse lucht die essentieel is voor de gezondheid van alle gebruikers van het pand.
3) In een vervuilde WTW-unit moeten de ventilatoren harder werken om de lucht door de wisselaar te blazen. Onder andere de lagers in de ventilatoren worden zwaarder belast. De unit is minder zuinig, heeft meer stroom nodig en zal eerder aan onderhoud of zelfs aan vervanging van onderdelen toe zijn.

Is er een verband tussen vervuilde WTW-filters en de gezondheid?

Vervuilde WTW-filters zorgen voor een vervuilde WTW-unit, met minder verse lucht en meer stof in het binnenklimaat tot gevolg. Door deze filters regelmatig te checken en indien nodig te vervangen, voorkom je een hoop problemen met de WTW en dus ook de luchtkwaliteit.

Juist nu, in een tijd waarin de kwaliteit van binnenlucht meer en meer aandacht krijgt, is het van groot belang gebruikers te attenderen op het belang van het vervangen van het WTW-filter!

Rensa heeft een breed assortiment originele WTW-filters van alle bekende ventilatie merken op voorraad. Ook bieden wij een uitgebreid assortiment voordeligere WTW-filters van Tops Filters.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement