Het belang van een gezond binnenklimaat: nu meer dan ooit!

Geplaatst op 07 september 2020 door Redactie

Op 1 januari van dit jaar ging Dick Dibbits aan de slag als de nieuwe Managing Director van Systemair Nederland. Binnen drie maanden waren de omstandigheden waarin hij zijn werk kon doen volkomen veranderd. Reden te meer om als onderneming nog meer in te spelen op de actualiteit, vindt hij.

Bewustzijn binnenklimaat in de coronacrisis

“Een gezond binnenklimaat is op dit moment belangrijker dan ooit” stelt hij. “Eerlijk gezegd is dat een onderschat en onderbelicht verhaal gebleken in de afgelopen periode van lockdown en quarantaine als gevolg van de coronacrisis. Het bewustzijn op dat gebied gaat vaak niet verder dan, zodra wij het onderwerp aanstippen, min of meer een ‘oh ja’–reactie - het besef is slechts latent aanwezig.

Dat is dan ook de reden waarom wij het belang van een optimaal binnenklimaat momenteel extra benadrukken. Gebouwen worden de laatste jaren volledig dicht gekit; natuurlijke ventilatie is niet meer aan de orde, waardoor de behoefte aan mechanische ventilatie alleen maar is toegenomen. Nu, door alle corona-beperkingen, brengen we dat nog weer meer onder de aandacht. Het is een les naar de mensen toe: een goed binnenklimaat is essentieel. Een goede toepassing ervan verhoogt het persoonlijk welzijn en verlaagt het ziekteverzuim aanzienlijk.”

Hij legt uit dat de efficiency en de productiviteit van mensen erdoor omhoog gaan. Systemair gaat daar de komende maanden sterk op inzetten en biedt installateurs en klanten gerichte informatie en cursussen, onder meer middels webinars en instructievideo’s op LinkedIn.

“Van onze webinars wordt fervent gebruik gemaakt door installateurs en andere relaties. Zo behandelen we in het webinar vak- en praktijkgerichte onderwerpen als ‘COVID-19 en warmtewielen’ en bieden case studies aan aangaande meerdere aspecten van ventilatie en binnenklimaat met betrekking tot COVID-19.”

Ontwikkeling en innovatie

Dick Dibbits: “Wij bedienen met name de Nederlandse markt, vanuit onze vestiging in Harderwijk en de eigen fabriek in Waalwijk, en daarnaast de markten in ons omringende landen als België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Onze export bestaat hoofdzakelijk uit luchtbehandelingsunits voor de Oil, Gas en Marine; dat betekent dat we bijvoorbeeld veel leveren voor installatie op cruiseschepen, waarbij de apparatuur compact moet zijn en we alles dus op maat fabriceren en leveren.”
Systemair beschikt over 23 eigen R&D teams in 18 landen en 9 ontwikkelingscentra op 3 continenten. Daarmee is de organisatie wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van ventilatie en klimaatbeheersing. De zowel innovatieve als uiterst duurzame werkwijze van Systemair komt onder meer tot uiting in de fabriek in Waalwijk, waar een team van engineers continu werkt aan de verbetering van de modulaire luchtbehandelingsunits.

“Wij zijn vrijwel niet actief in de woningmarkt, maar focussen op utiliteit: kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, enzovoort. Dat houdt in dat wij grotendeels maatwerk leveren. Daarnaast hebben wij een groot assortiment standaardproducten op voorraad. Zeker nu zaken vanwege de actualiteit in een stroomversnelling zijn gekomen, speelt de branchevereniging VLA daar sterk op in.”

Een nieuwe generatie luchtbehandelingsunits

“Dit jaar vindt de introductie plaats van Geniox” vertelt Dick Dibbits. “Dat is een innovatief standaard platform dat fungeert als een complete luchtbehandelingsoplossing die alle betrokken elementen integreert. Kort samengevat vormt Geniox het duurzame, groene hart van het hedendaagse gebouw, met de beste luchtkwaliteit, de laagste impact op het milieu en de meest gunstige total cost of ownership. Bovendien is Geniox eenvoudig, van het selecteren van het juiste model tot installatie, bediening en onderhoud.”

Het modulaire platform is gebaseerd op gestandaardiseerde secties die naadloos in elkaar passen, waardoor talloze configuraties mogelijk zijn. Geniox is een geïntegreerde, intelligente ventilatieoplossing waarbij innovatie, energiebesparing, geluidsreductie en duurzaamheid centraal staan. Middels het SystemairCAD ontwerpprogramma is het eenvoudig te ontwerpen en configureren, aangepast aan de specifieke omstandigheden van het betreffende gebouw. Een slimme, toegankelijke en complete regeloplossing is beschikbaar in de vorm van bedieningssysteem Systemair ACCESS.

“Zo helpen wij de klant om het perfecte binnenklimaat te creëren. Van de 65 luchtbehandelingskasten die wij als Systemair produceren, kunnen wij nu de eerste 12 instellen op Geniox. En is er bijvoorbeeld een project dat heel snel geleverd moet worden, kunnen wij dat zodoende spreiden over onze verschillende internationale fabrieken. In een tijd waarin levertijden behoorlijk onder druk staan, is dat een doorslaggevend pluspunt.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement