Heeft waterstof de toekomst?

Geplaatst op 05 september 2019 door Redactie

Diverse overheden, waaronder de Nederlandse, stimuleren momenteel op verschillende manieren innovaties op het gebied van waterstof. Centraal hierin staan de duurzame productie van waterstof en het transport, de distributie en nieuwe toepassingen daarvan.

Kip/ei-scenario

Er zijn volop mogelijkheden om met waterstof ons energiesysteem te verduurzamen. Zo kan waterstof een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen (en dus broeikasgasemissies) in het wegverkeer. Auto’s met een brandstofcel zijn al beschikbaar, maar tot een grote doorbraak is het nog niet gekomen. Hier lijkt een typisch kip/ei-scenario te gelden: te weinig vraag door slechte beschikbaarheid en slechte beschikbaarheid door te weinig vraag.

Overschot groene stroom

Met de toepassing van waterstof als opslagmedium voor het overschot aan groene stroom kunnen we nú al ons voordeel doen. Zonnepanelen en windmolens leveren bij respectievelijk mooi weer en harde wind veel meer stroom dan op dat moment nodig is. Die energie kan niet worden opgeslagen en gaat dus vaak verloren.

P2G-oplossingen

Met overtollige stroom, en water, kan door middel van elektrolyse waterstofgas worden gemaakt. Dergelijke power-to-gas (P2G)-systemen kenmerken zich door hun schaalbaarheid en kunnen snel worden bij- en afgeschakeld, al naar gelang de vraag naar energie. Daarnaast kan overtollige energie - zo nodig maandenlang - worden opgeslagen en eventueel worden gedistribueerd in de vorm van waterstof.

Nieuwe toepassingen

Samen met netbeheerders, overheden en andere stakeholders speelt Kiwa een voortrekkersrol bij nieuwe toepassingen van waterstof in het algemeen en P2G-oplossingen in het bijzonder. Vanuit onze expertise op het gebied van gas en gasinfrastructuren bekijken we ook welke rol het bestaande gasleidingnetwerk hierbij kan spelen.

Waterstof in het bestaande net

Zo bleek uit een onderzoek dat Kiwa Technology in 2018 uitvoerde voor Netbeheer Nederland dat het bestaande Nederlandse gasnet relatief eenvoudig geschikt kan worden gemaakt voor de distributie van waterstof. Noodzakelijk hiervoor zijn nieuwe gasmeters en cv-ketels en ook moeten er maatregelen worden getroffen om waterstoftoepassingen veilig in woningen te kunnen installeren en gebruiken.Reacties

Herman te Lindert

13 september 2019 om 13.27 uur

Ik ben heel benieuwd naar het productie systeem van Bert van Herwaarden. Wellicht kan Bert contact met mij opnemen. bv via linked-in.

Robert Hilton

11 september 2019 om 19.44 uur

The road to hell is paved with good intentions. Kent u het verleden van Dr Thomas Midgley jr?

Dave Verheggen

10 september 2019 om 12.22 uur

Bert van Herwaarden, ik heb je gelinkt op LinkedIn. Wil graag met je in gesprek

Thijs ten Brinck

10 september 2019 om 11.36 uur

Wat blijft dat frame van overschotten en waterstof toch lekker hangen. Het is zo'n onzin. Ten eerste zijn die overschotten er niet. Nu niet en op relevante termijn niet. Ten tweede is elektrolyse wel zo ongeveer de beroerdste match voor overschotjes wind en zon die je kunt bedenken. Hou er eens over op en zet in op echt energie- en klimaatbeleid. Daarin speelt waterstof pas ver na 2030 een rol van betekenis. Laat je niet afleiden, en leidt vooral het publiek niet af. Voor de liefhebber, hier een analyse over waterstof en overschotten: https://www.wattisduurzaam.nl/16238/energie-beleid/waterstof-uit-waardeloze-groene-stroom-is-keihard-kansloos/

Edwin Gerritsen

10 september 2019 om 11.06 uur

Hoe komen jullie er bij dat er (zelfs ‘veel’) overschotten aan groene stroom zijn? Waarom ontbreekt het aan bronnen en cijfers? Echt geïnteresseerd in de toekomst van ons energie landschap? Luister eens naar een wetenschapper die er voor heeft geleerd Wim Turkenburg: https://www.bnr.nl/player/audio/10127311/10386786

Hans van der Steilen

10 september 2019 om 09.04 uur

Hallo Bert, Ik ben namens de firma Lubron Waterbehandeling benieuwd ow wij hierin een toevoeging kunnen geven. Wellicht een keer kennismaken? Met een vriendelijke groet, Hans van der Steilen

Bert van Herwaarden.

9 september 2019 om 20.52 uur

Ik maak zelf al 15 jr. H2. Nu zoek ik samenwerking om een truc toe te passen en zo enorm op de productie-energie te besparen. Wie maakt met mij de win-win-situatie ?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement