Gunstige vooruitzichten voor de installatiebranche ondanks lichte krimp

Geplaatst op 10 juli 2023 door Redactie

Ondanks een lichte daling van het productievolume in 2024 en 2025, blijven de vooruitzichten positief voor de installatiebranche na een periode van aanzienlijke groei. Deze daling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een afname van vergunningen voor woningnieuwbouw. Desalniettemin blijft de vraag naar nieuwe utiliteitsgebouwen hoog, hoewel de sectoren overheid, zorg en onderwijs een lichte krimp vertonen. Ook het productievolume in de infratechniek daalt iets. Dit blijkt uit het rapport "Economische vooruitzichten 2024 en verder", opgesteld door onderzoeksbureau Bouwkennis in opdracht van Techniek Nederland.

Volop werkgelegenheid beschikbaar

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, benadrukt dat er nog steeds volop werkgelegenheid is in de technieksector. De lichte daling van het productievolume biedt technische bedrijven de mogelijkheid om eventuele achterstanden in te halen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot kortere wachttijden, wat goed nieuws is voor opdrachtgevers. De vooruitzichten voor de periode na 2025 blijven uitstekend. De energietransitie krijgt steeds meer momentum en het aandeel techniek in bouwprojecten blijft groeien.

Kansen voor klimaat- en elektrotechniek bedrijven

Vanwege de verplichting om gasvrije nieuwbouw te realiseren, de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en de behoefte aan koeling tijdens warmere zomers, neemt de vraag naar duurzame klimaatinstallaties toe. Met name bedrijven gespecialiseerd in klimaattechniek profiteren hiervan. Elektrotechnisch installateurs zijn onmisbaar in de energietransitie vanwege de elektrificatie van de energievoorziening. Sanitair-installatiebedrijven behouden een stabiele positie, omdat zij een belangrijke rol spelen bij de drinkwatertransitie. De komende jaren zal het waterverbruik aanzienlijk moeten verminderen, onder andere door technieken te benutten die het gebruik van hemelwater optimaliseren.

Belang van techniek blijft groeien

Techniek speelt een steeds prominentere rol in de gebouwde omgeving. Het aandeel van installatietechniek in de totale bouwsom, ook wel bekend als de installatiequote, bedraagt bijna 45% in de utiliteitsbouw. Ook in de woningbouw blijft de installatiequote groeien, waarbij deze momenteel 22% is bij groot onderhoud en 19% bij nieuwbouw.

Download het rapport "Economische vooruitzichten 2024".

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement