Grootste warmtepompfabriek van Nederland geopend

Geplaatst op 28 augustus 2023 door Redactie

Remeha, de marktleider in Nederland op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft maandag 27 augustus haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn officieel geopend. Bij deze feestelijke gelegenheid waren demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) aanwezig. De opening van deze toonaangevende fabriek markeert een belangrijke stap in het streven naar een duurzame energietransitie. In deze grootste warmtepompfabriek van Nederland lopen dit jaar nog 50.000 hybride warmtepompen van de band. Vanaf volgend jaar kan de productiecapaciteit worden opgeschaald naar 140.000 exemplaren. Het realiseren van productiecapaciteit is een belangrijke voorwaarde voor het versnellen van de energietransitie.


Gericht op Nederlandse markt

De fabriek in Apeldoorn richt zich voornamelijk op de Nederlandse markt, waarna België en Duitsland volgen. Hybride warmtepompen worden internationaal steeds meer toegepast, met name in de bestaande bouw. Cv-ketel en warmtepomp werken hierbij samen om zo efficiënt mogelijk te voorzien in warmte en warm water. Uit recent praktijkonderzoek in ons land, in 120 uiteenlopende type woningen, bleek een gemiddelde reductie van het gasverbruik van 75% en een totale jaarlijkse besparing van bijna € 1000 per woning mogelijk (uitgaande van energietarieven volgens het prijsplafond).

In Apeldoorn wordt met een totale productiestaf van 100 werknemers de meest verkochte hybride warmtepomp van Nederland geproduceerd, de Elga Ace. Met een verkoopprijs vanaf ca. € 3.900 (incl. installatie, na aftrek van ISDE-subsidie) is dit een van de meest voordelige hybride warmtepompen.

Leveringsachterstanden ingelopen

Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha vult aan: “De opening van deze fabriek zal de beschikbaarheid van hybride warmtepompen in de Nederlandse markt aanzienlijk gaan helpen. Volgende maand verwachten wij de leveringsachterstanden helemaal te hebben ingelopen. De woningmarkt is erg belangrijk maar ook in de utiliteitsbouw, zoals kantoren en andere gebouwen zonder woonfunctie, willen wij onze sterke positie verder gaan uitbouwen als marktleider op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen.”

Samenwerking overheid en industrie

Substantiële opschaling van de productiecapaciteit van warmtepompen is onderdeel van het ‘Actieplan Hybride Warmtepompen 2022-2024’. Hierbij spannen overheid en industrie zich in om de productiecapaciteit op te schalen en tegelijkertijd de productiekosten te verlagen, de gemiddelde installatietijd te verkorten en een groei van het aantal installateurs te realiseren. Ook worden publiekscampagnes ingezet om de informatievoorziening aan consumenten te verbeteren. Per 1 januari 2026 worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van een cv-ketel gekozen dient te worden voor een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld de combinatie van cv-ketel met een hybride warmtepomp.

Grotere installatiecapaciteit noodzakelijk

Nu de beschikbaarheid van warmtepompen op orde is vormt de installatiecapaciteit een bepalende factor in de versnelling van de energietransitie. Remeha traint jaarlijks meer dan 5000 installateurs om hen te helpen de warmtepompen zo efficiënt mogelijk te kunnen installeren. Bij de ontwikkeling van nieuwe warmtepompen speelt een hoge mate van efficiency en gemak tijdens installatie en inbedrijfstelling een steeds belangrijkere rol. Zo zijn de warmtepompen van Remeha, zoals de Elga Ace, uitgerust met slimme tools om eenvoudig en snel een warmtepomp in bedrijf te kunnen stellen.

In Nederland verwacht Vereniging Warmtepompen over 2023 een groei van 60% tot 170.000 exemplaren in de woningbouw. Warmtepompen spelen een belangrijke en groeiende rol in de energietransitie van de gebouwde omgeving.

Centrale R&D

In het Franse Mertzwiller is een Competence Center op het gebied van warmtepompen van BDR Thermea Group gevestigd, waar Remeha onderdeel van is. Die concentratie levert voordelen op voor de merken van BDR Thermea, waaronder Remeha. Het leidt onder meer tot aantrekkelijke consumentenprijzen waardoor duurzame verwarmingsoplossingen voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar zijn.


Reacties

Peter Mulders

7 september 2023 om 11.52 uur

Fijn dat Remeha met de Elga-Ace een fijne hybride oplossing in de markt zet. Maar kan deze ook samenwerken met de Remeha E-Vita (WKK) ketel? De E-vita is uniek en geweldig, maar was toendertijd erg duur, en ik wil hem eigenlijk niet kwijt. Ik zou het erg op prijs stellen als ik hierop antwoord kreeg.

huub jansen

5 september 2023 om 11.13 uur

Volgens mij is er niks mis mee met een hybride oplossing. Een all electric oplossing (op buitenlucht) kost al snel € 12.000 minus €3.000 subsidie = € 9.000 Dat verdien je eigenlijk niet terug bij de huidige prijsverhouding gas en elektra (waarbij de overheid heel onbegrijpelijk per 1 januari 2023 de energiebelasting op elektriciteit nagenoeg heeft verdubbel tov 2022 tot 15 ct/kWh). Ook de terugverdientijd van de hybride warmtepomp is twijfelachtig voor de gemiddelde woning: gemiddeld gasverbruik = 1.200 m3. Gasbesparing door hybride = 900 m3 (is al optimistisch maar haalbaar). Extra Elektra-verbruik = 900 x 2,3 (bij LT-verwarming) = 2.070 kWh. Besparing = 900 x 1,40 €/m3= €1.260. Extra kosten = 2.070 x 0,35 €/kWh=€ 725. Netto besparing=€ 535. Extra onderhoud = € 100. Netto besparing = €435. (de besparing van bijna € 1.000 per woning in het artikel geldt wellicht voor een grote vrijstaande woning,maar zeker niet voor een gemiddelde woning). Verkoopprijs na subsidie = € 4.500 (de genoemde €3.900 ben ik nog niet tegen gekomen). Terugverdientijd ca 10 jaar. Is eigenlijk te lang. MVG Huub Jansen

Geert

5 september 2023 om 08.02 uur

Proficiat Remeha en haar medewerkers. Het bouwen van de gasketels is naar Turkije/Italië verhuisd voor een deel. Natuurlijk is het geen warmtepompen fabriek. Het is een assemblage bedrijf voor de binnendelen. De veredelde airco buitendelen zijn van Aziatische makelij . Ben van mening dat de politiek zich weer heeft laten gebruiken. Knap dat dat Remeha telkens lukt. Concreet; jammer Dat deze tussenoplossing zo breed gedragen is. Er zijn warmtepompen die hetzelfde kunnen zonder ketel. Dit vooral in de woningen waar ze kunnen zorgen voor het verminderen van energiekosten. Dus niet van het gas af, 2 toestellen ipv 1 met een verschillende levensduur. Verstandig? De tijd zal het leren. Ik vind het Iig getuigen van weinig visie en kennis. Wel weer complimenten voor de aanpak van Remeha.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement