Grootste industriële WKO-systeem bespaart 37% energiekosten

Geplaatst op 15 februari 2017 door Redactie

Op het bedrijventerrein van Wavin Diensten in Hardenberg zijn 6 kunststofverwerkende bedrijven gevestigd. Voor productkoeling, proceskoeling en machinekoeling maken ze sinds begin 2016 gebruik van een collectief WKO-systeem. Het WKO-systeem vervangt het eerste en grootste industriële KO-systeem in Nederland dat sinds 1996 operationeel was.

Het WKO-systeem levert volgens Wim Wind, energiemanager op het Wavin-terrein, 50 tot 60% meer rendement in vergelijking met het KO-systeem. "Door in de winter de warme velden uit te pompen en af te koelen, heb je een veel hoger rendement doordat je in verhouding veel meer koude kunt laden. In de zomer laten we de geladen koude ongemoeid en koelen met koelwater met een natuurlijke grondwatertemperatuur van 11 ˚C."

Energiebesparing

Ook zorgt het nieuwe systeem ervoor dat voor het verwarmen en koelen veel minder energie nodig is: 250 watt in plaats van 400 watt per kuub water. "Dit komt onder meer doordat we frequentieregelaars hebben ingezet en dus ook met lagere drukken werken, legt Wind uit. Het levert aanzienlijke energiebesparing op. Was het energieverbruik (en ook de CO2-uitstoot) bij de KO-installatie een twaalfde deel van het verbruik ten opzichte van conventionele koelmachines. Bij WKO is dat een achttiende deel.

Thermische balans

Het WKO-systeem biedt meer voordelen. Gebruikte de KO-installatie op het Wavin-terrein 4 miljoen m3 grondwater per jaar, met de WKO-installatie is dit verminderd tot 2,8 miljoen. Ook de problemen met de energiebalans zijn opgelost. Door de relatief warme winterperioden van de afgelopen jaren en de toegenomen koude-behoefte werd er te weinig koude in de bodem geïnfiltreerd.

Wind: "Met de KO-installatie hadden we een warmteoverschot; met de WKO-installatie creëren we een koude-overschot en zijn we in staat om de historische onbalans weg te werken. Daarna houden we de jaarlijkse thermische balans op nul. Dit jaar hebben we al 2,5 gigawatt koude geladen. Daarmee voldoen we nu al aan de verplichting om jaarlijks 5% van de historische warmte-onbalans te herstellen."

Nuttig gebruik warmte

De warmte die Wavin tijdens de zomer infiltreert en in de winter oppompt, wil het bedrijf bovendien gebruiken voor verwarming van de gebouwen. Ook het naastgelegen zwembad wordt ermee verwarmd. Wind: "Samen met de gemeente hebben we een leiding vanuit het zwembad aan ons leidingsysteem gekoppeld. Het mes snijdt daarmee aan 2 kanten: wij hebben minder warmte in de grond en het zwembad heeft energie."

Infiltratiebronnen

Voor de WKO-installatie zijn de 10 onttrekkingsbronnen en 8 infiltratiebronnen van de KO-installatie omgebouwd tot 15 zowel onttrekkings- als injectiebronnen. Wind: "Daarnaast zijn er nog 3 onttrekkingsbronnen geplaatst in het beheersingssysteem van het saneringswater. Dit saneringswater wordt ook ingezet voor koeling van de productieprocessen, waarna het wordt geloosd op de Radewijkerbeek die over het terrein loopt."

Bedrijfszekerheid

Om de bedrijfszekerheid zo veel mogelijk te waarborgen was het KO-systeem in een ringleiding aangelegd. Als zich onverhoopt een probleem voordoet in de toevoer van koude, bijvoorbeeld door leidingbreuk, dan is snel om te schakelen. De aanvoer van koude kan dan via de andere zijde plaatsvinden. Dit is met het WKO-systeem niet veranderd. Het gehele systeem wordt continu bewaakt.

Voor de WKO-installatie heeft Wavin 2 ton aan Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidie ontvangen van het ministerie van Economische Zaken.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement