Groei warmtepompen stagneert

Geplaatst op 23 augustus 2018 door Redactie

De groei van duurzame alternatieven, zoals warmtepompen, vlakt af. Met name bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van hr-ketels gestegen. Dit blijkt uit de eerste Gasmonitor van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander.

Natuur &  Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander welke warmte-installaties Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen vijf jaar en het aantal aangevraagde subsidies (ISDE). De cijfers lopen tot en met 2017.

"Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af. De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen," aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Hr-ketel populair in nieuwbouw

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels explosief. In 2014 kreeg 51% van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75% van alle nieuwbouwwoningen. Een hr-ketel gaat 15 jaar mee. Dit betekent dat tot 2031 75% van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Groei warmtepompen stagneert

Tussen 2015 en 2016 steeg de verkoop van warmtepompen met 44%. In 2017 steeg de verkoop met slechts 15%. De verkoop van hr-ketels daalde in 2016 maar steeg in 2017 weer met 3%. Klik hier voor de tabel met alle absolute verkoopcijfers.

Transitie in de keuken

Koken op gas raakt echter uit. Elektrische inbouwkookplaten zijn populair: de verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

2050: alle woningen aardgasloos

De ambitie van het kabinet-Rutte 3 is dat in 2050 alle huizen van het aardgas af moeten zijn. Per 1 juli 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. In het klimaatakkoord worden nu afspraken gemaakt om de bestaande bouw, ruim 7 miljoen aansluitingen, aardgasvrij te maken.

Over het onderzoek

De transitie van aardgas naar duurzame warmte in woningen en andere gebouwen zal een verregaande impact hebben op het huidige elektriciteits- en gasnet in Nederland. Het is voor netbeheerders van belang goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, zodat ze tijdig aanpassingen in het energienet kunnen realiseren. De inzichten uit deze Gasmonitor helpen alle betrokkenen om deze warmtetransitie zo goed mogelijk vorm te geven. De ambitie is om de Gasmonitor jaarlijks te laten verschijnen.

Kijk op de website van Natuur en Milieu voor de volledige Gasmonitor

Bron: Natuur & Milieu


Reacties

Henk

9 september 2018 om 10.26 uur

Waterstofgas door het aardgasnet. Cv ketel en gaskookplaten werken hierop gewoon. Waterstofgas kan je opslaan en met zon,wind en waterkracht dmv electrolyse maken

Robbie

5 september 2018 om 10.14 uur

Laat ons nu eens beginnen met alle nieuwbouw te voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Alle hiervoor genoemde argumenten om het niet te doen gaan over bestaande bouw. Ik zelf heb reeds 9 jaar naar alle tevredenheid een warmtepomp in mijn nieuwbouw woning. En wat betreft het argument over elektrisch bijstook die is door mij bij aanvang gelijk uit geschakeld . Voor een goede werking van een een warmtepomp is de installatie de er aan vast zit heel belangrijk ( de vloerverwarming en de bron). U ziet wel niet iedereen is negatief.

P.Roest

5 september 2018 om 10.11 uur

Gas loos zal zomaar niet gebeuren ,Groninger gas zou haalbaar zijn . We hebben al die jaren met oogkleppen op gelopen en een eenzijdig energie belijd gevoerd . We hebben zon - wind en water en met deze drie elementen kunnen we elke vorm van energie maken ,en een van de drie kan het nooit alleen . We zijn met ons alle voldoende vernuftig om hier in vulling aan te geven mits de Overheid de Monopolie posities van de huidige leveranciers maar ongedaan maakt .

Den Uijl

4 september 2018 om 23.32 uur

Na de goede ervaringen die ik had met zonnepanelen (70% minder stroom van het energiebedrijf kopen), wilde ik afgelopen jaar mijn cv ketel vervangen (“goed” geïsoleerde 2 onder 1 kapper uit begin 80er jaren, bijna geheel voorzien van vloerverwarming als hoofdverearming). Uitvoerig gesproken met leveranciers over de mogelijkheden van warmtepomp etc. Prijs was niet echt doorslaggevend, terugverdientijd wel. Uitzichtloze excercitie. Terugverdientijden (in het gunstigste geval) van meer dan 25 jaar. Bovendien geen enkele garantie op behoud van comfort Vindt men het dan vreemd dat de groei van deze markt stagneert? (ik heb uiteindelijk dus gewoon weer een topkwaliteit HR ketel gekocht)

J.G. Mulder

4 september 2018 om 21.37 uur

De meeste woningen hebben nog radiatoren in NL en velen niet geschikt voor lage temperatuur verwarming. Verder dient er warm tapwater van 60 oC beschikbaar te zijn. Om hierop in te spelen, vergt een behoorlijke investering.

E. Reuterink

4 september 2018 om 12.31 uur

Groei warmtepomp stagneert. Misschien zijn er wel veel betere alternatieven dan die warmtepomp. Kijk eens om je heen, er leiden meer wegen naar Rome, veel meer. Let op: "gasloos" met een warmtepomp, heel veel warmtepompen hebben bijstook elektrisch. Waarom staat niemand erbij stil waar die stroom vandaan komt in de wintermaanden als deze warmtepomp 80% van zijn energievraag heeft. Volgens mij is deze stroom grijzer dan grijs!! En uw zonnepanelen leveren dan maar ca 10% van de totale jaaropbrengst. Dit is zoiets als mijn tuintje is schoon maar wat er omheen gebeurd is niet mijn probleem. Daarnaast lage temperatuur verwarming in een huis dat zo lek is als een mandje, lachwekkend. Staat er ooit iemand bij stil hoeveel extra energie er nodig is om die woning dan te verwarmen. Volgens mij niet, of mag dat dan omdat het elektriciteit betreft. GRIJZE elektriciteit. Vriendelijke groet, een duurzame adviseur die zonder warmtepomp ook een woning eenvoudig "gasloos" kan maken.

P.Lub

4 september 2018 om 09.19 uur

Waarom promoten Duitsland en Belgie nog steed hun aardgas . Verder commentaar lijkt mij overbodig,het is gewoon geld klopperij, van overheid en milieu. Dus hier uit blijkt dat er geen eenheid in het beleid in van Europa is!!!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement