Google weert loodgieteradvertenties: bescherming tegen oplichting

Geplaatst op 21 februari 2024 door Redactie

Google laat vanaf 22 februari geen advertenties meer zien voor loodgieters. Het platform wil zo voorkomen dat consumenten worden opgelicht door malafide loodgieters. Op zoek naar een loodgieter zien consumenten vaak alleen de zoekresultaten die bovenaan staan. Die zijn in veel gevallen afkomstig van malafide bedrijven. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is blij met de maatregel. "Via Google komen mensen te vaak terecht bij onbetrouwbare bedrijven, die er niet voor terugschrikken om hun klanten te intimideren en op te lichten." Loodgieters blijven wel vindbaar via Google, maar adverteren is niet meer mogelijk.

Te snel een loodgieter kiezen

Consumenten die een lekkage hebben, een verstopt toilet of geen warm water, willen snel geholpen worden. Ze nemen vaak niet de tijd om recensies te bekijken en bellen het eerste bedrijf dat op Google zichtbaar is. Oplichters maken hier gebruik van door advertenties in te kopen die bovenaan te zien zijn. Doekle Terpstra waarschuwt dat het nog steeds mogelijk is om via Google bij een oplichter terecht te komen. "Ook zonder advertenties zullen de onbetrouwbare bedrijven in de zoekresultaten opduiken. Wil je zeker zijn van een deskundige én eerlijke loodgieter, dan is het verstandiger om te kijken op technieknederland.nl en te klikken op Vind een vakman in de buurt."

Steeds meer meldingen

Techniek Nederland heeft de afgelopen jaren steeds meer meldingen ontvangen van consumenten die te maken kregen met malafide loodgieters. Doekle Terpstra: "Vaak gaat het om schrijnende gevallen. Met name ouderen worden aan de deur gedwongen om een torenhoge rekening te betalen." Ook online worden oplichters steeds brutaler. Er zijn gevallen bekend waar malafide bedrijven de websites hebben nagebouwd van loodgieters die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.

Goed voor het imago

Naar aanleiding van het grote aantal meldingen over oplichters heeft Techniek Nederland de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verzocht om maatregelen te nemen. Dat is nu gebeurd. Doekle Terpstra: "Onze leden zijn vakbekwame, erkende loodgieters. Zij hebben last van de oplichters. Als Google de advertenties van deze bedrijven gaat weren, is dat goed voor het imago van de branche."