Goede luchtkwaliteit resulteert in betere studieprestaties

Geplaatst op 25 november 2015 door Redactie

Momenteel wordt er aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam gewerkt aan het AmstelHome studentencomplex van 520 appartementen. Alle woningen zijn circa 21 m2 groot en hebben een eigen keuken en badkamer. „Een goede luchtkwaliteit resulteert in betere studieprestaties”, zegt Jan Koop de Boer, general manager Mark Climate Technology. „Verse lucht geeft meer comfort, de student voelt zich prettiger en is actiever.”

Mark en CMK Luchttechniek werken bij dit project samen in opdracht van Bogro Snelrewaard, installateur van AmstelHome. De bouw wordt gedaan door Jan Snel Flexibel Bouwen. Mark levert voor dit project de luchtbehandelingsapparatuur en het kanaalwerk wordt geleverd door CMK Luchttechniek. „We hebben bij Bogro aangegeven dat wij niet alleen luchtbehandelingsapparatuur leveren, maar ook meerwaarde kunnen bieden door de samenwerking met CMK Luchttechniek”, laat De Boer weten. „Vervolgens hebben we met Bogro Snelrewaard en CMK een bezoek gebracht aan een referentieproject van ons bij Vrumona in Bunnik. We hebben onze kennis gebundeld met als resultaat dat er op het dak van het AmstelHome vijf Mark Airstream 14400 WTW luchtbehandelingskasten staan en dat het kanaalwerk op het dak door CMK geleverd en gemonteerd is.

Minimaal geluid, maximaal verse lucht

De vijf luchtbehandelingskasten hebben elk een capaciteit van 14.000 m3/h. Per uur kan er dus in totaal 70.000 kubieke meter verse lucht in het studentencomplex geblazen worden. De luchtstroom bij de roosters in de appartementen wordt zo ingesteld dat het geluid minimaal is en er een maximale hoeveelheid verse lucht binnenkomt. „We hebben een groot aantal projecten lopen, maar we willen dit project graag onder de aandacht van de installateur brengen, omdat we hen willen laten zien dat we naast bedrijfshallen ook scholen, kleedruimten, kantoren en appartementencomplexen doen”, aldus De Boer.

Energiezuinig

Aan de luchtkwaliteit in gebouwen worden steeds hogere eisen gesteld. De Mark Airstream plug-and-play WTW-unit voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de RLT-norm. „Om aan de hoge eisen te voldoen, moet vaak meervoudig geventileerd worden”, laat Hans van Nes, technisch adviseur bij Mark weten. „Om te voorkomen dat er veel energie verloren gaat, hebben we de unit voorzien van een tegenstroomwisselaar, die een rendement tot 90 procent heeft. Dit betekent dat 90 procent van de restwarmte wordt afgegeven aan de verse toevoerlucht. Naverwarming is hierdoor over het algemeen niet nodig. Met WTW balansventilatie kun je op een duurzame manier ventileren.” De vijf Airstream 14400 WTW-units zijn buitenopstellingen. Ze zijn drukgeregeld op de toevoerlucht en de afvoerlucht. De kasten zijn volledig op afstand in te regelen.

Prefab unitbouw

„We zochten voor dit project naar een WTW-unit met 90 procent rendement en dan is er niet veel keus”, zegt EricVerlaan, projectleider Bogro. „We kwamen dus al snel bij de Mark Airstream terecht.” De 520 studenteneenheden worden prefab gemaakt. In de fabriek wordt alles er al ingebouwd en compleet met radiator, kanalen, keuken en badkamer worden ze geplaatst. Per dag zijn dat er ongeveer zes. Mark heeft de vijf WTW-units op het dak geplaatst en CMK heeft op het dak het hele hoofdkanalenstelsel gemaakt. Om de woonunits is een mooi ‘jasje’ opgetrokken. Van de buitenkant is niet te zien dat het om unitbouw gaat. Vorig jaar hebben we voor Jan Snel een project gedaan met 800 studenteneenheden. Die hebben alleen afzuiging. Bij dit project is het bijzonder dat het om WTW-units gaat.”

Breed inzetbaar

„We zijn marktleider in klimaattechniek”, aldus De Boer. „In juni hebben we ons 70-jarig jubileum gevierd.” Het familiebedrijf Mark is als Ingenieursbureau Gebroeders Van der Mark in 1945 van start gegaan met de productie en verkoop van buigpompen en kolengestookte luchtverwarmers. Later werden de hangende gasgestookte luchtverwarmers van het GS-systeem ontwikkeld. Vroeger werden de toestellen van Mark vooral in industriële gebouwen toegepast, maar tegenwoordig treedt steeds meer een verschuiving op naar de utiliteit. „Onze producten zijn breed inzetbaar”, vertelt De Boer. „We hebben de afgelopen jaren een aantal spraakmakende projecten gerealiseerd, waaronder hogesnelheidstreinen in China die ontdooid worden met 40 gasgestookte luchtverwarmers en de Renault-fabrieken in Frankrijk die zijn voorzien van 84 luchtbehandelingskasten. Mark Climate Technology houdt zich voornamelijk nog bezig met duurzaamheid. De Mark Airstream is hier een van de voorbeelden van.”